Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice turistčne nategnitve

turistčne nategnitve

nategujejo tudi turistične agencije , jaz teh težav nimam ker sem sam svoja turistična agencija !

pa napišite kakšno zgodbo !

Lord samo pazi, da sam sebe ne nategneš;)

LP L

lordwales

SI NAVADEN ZAKOMPLEKSAN IDIOT….VERJETNO GRD, BREZ ŽENSKE, BREZ PRAVIH PRIJATELJEV IN TI NE PREOSTANE DRUGEGA, DA POTUJEŠ SAM, VIDIŠ NEKAJ SVETA IN POTEM SI FRAJER (KOT, DA GA DRUGI NISMO), SE POGOVORIŠ S PARIMI DOMAČINI IN SI V SEDMIH NEBESIH, KER MISLIŠ, DA SI EDINI V SLOVENIJI IN NA SVETU, KI GA UPOŠTEVAJO …ENIM USTREZA AGENCIJSKA PONUDBA SAJ IMAJO DRUŽINE ALI PA JIM GRE ZGOLJ ZA POLEŽAVANJE, ORGANIZACIJO ITD…SEVEDA PA SE TU IN TAM LAHKO ZALOMI, SAJ SO AGENCIJE VEČINOMA ODVISNE OD “DOBAVITELJEV” (HOTELIRJEV, PREVOZNIKOV, VODIČEV ITD…) VERJETNO SI EDEN TISTIH, KI IŠČE NAJCENEJŠA PRENOČIŠČA NE GLEDE NA KVALITETO BIVANJA IPD.., VIDIM PA, DA NIMAŠ OSNOVNIH POJMOV O DELOVANJU TURISTIČNIH AGENCIJ ZATO SI PREBERI KAKO KNJIGO NA TO TEMO…

sej Lord sploh ni tako grd, samo boji se žensk

Hahaha, Lord!

Pa tvojo najnovejšo knjigo bom vzel s seboj na dopust!

Zagotovo ne bo pokvarjen, agencija mi bo organizirala dopust, lordova knjiga in misel na težave, ki jih ima Lord na svoji poti od Štanjela na krasu do najbližjega kucla.

Sreča, da nimaš avtomobila, bi se srečal še s kom s podobnimi predstavami, kaj je dopust…

lp

bv

🙂

Ni kaj moram odgovoriti na to pisanje, Najprej ne uporabljaj velikih črk, ker to pomeni bo internetnem bontonu kričanje!

kar zadeva potovanje bodisi preko agencije, bodisi v lastni režiji velja za vse nas, da si iščemo najcenejšo variato, potem pa jamramo, ker ne preberemo tistega kar je napisano v drobnem tisku. Če gre nekdo v tujino (pa ne mislim hrvaško) samo zato, da bo tam na plaži cele dneve poležaval in potem zjutraj, opoldne, zvečer pa se nažrl do onemoglosti, je ta popoln iIDIOT (pa oprostite izrazu, ker ne vem vam drugače povedati). Ni nič lepšega, da vidiš čim več nove dežele, da poklepetaš s tujci, saj tako zveš največ o navadah, običajih in nasplošno o deželi. Ni vse napisano v knjigah in vodnikih.
Torej ne samo kritizirati Lorda, ki zagovarja pač svoje stališče – za večino gostov je v tujini značilno, da tam počnejo vse tisto, kar doma si ne upajo, ker se bojijo obsodb okolice. malo razmisli, če ni tako!

in prijetno poležavanje kje na Afriškem sončku – sam pazi, da si pete ne ožgeš na soncu!

Frajla

Uporabil sem velike črke, ker sem res “kričal” zato mi ne soli pameti o velikih in malih črkah..

Pa še enkrat si preberi, če si nisi, lordov naslov teme: TURISTIČNE NATEGNITVE..to ni zagovarjanje svojega stališča ampak obsojanje nekoga o čemer lord nima osnovnih pojmov kako deluje.
Po eni strani pišeš, da je tisti, ki cele dneve poležava na plaži in se ga napije idiot (uporabila si velike črke) po drugi strani pa o zagovarjanju svojih stališč. Enim pač paše, da poležavajo in da se ga zvečer usujejo..

Najosnovnejši bonton najbrž res zahteva, da si kot gost spoštljiv do starih forumašev in seveda gostiteljev, torej ne delaj sile prastari popotniški navadi, da si popotnik samo gost, kamorkoli že prideš, ki naj spoštuje navade in mišljenje gostiteljev. In omenjati solenje pameti je samo izgovor.

Živjo!

Vidiva, da ste se nekateri zelo razgreli pri pisanju! Ni kaj!
Ampak v čem je sploh problem?
Najprej odgovor tisti osebi,ki je (Lorda misliva) tko grdo popljuvala, da še res ni! Ti vsekakor rabiš pomoč strokovnjaka ; psiholog ali psihiater! Definitivno razmisli o tvojem izpadu,da te eno mnenje tko vrže iz tira, pomeni da si poln frustracij, nezadovoljstva, rabiš pozornost,….se kakšno sranje se najde.
Sedaj že ziher vre v tebi, kajne?!
Drugače pa ni kaj za filozofirat; agencije nategujejo vec kot preveč! (govoriva o tujini, brez Hrvaške).
Zakaj? Hočejo več kot zaslužit, pohlep jih vodi…; zato jih nategujejo.Nimajo nobene realne podlage za neko ceno, ki ti jo ponudijo, saj kot popotnik lahko isto stvar dobiš za več kot polovico ceneje!
Ne nabijat o odvisnosti o dobaviteljih, prenočiščih, bla bla – tko so vsi povezani, da ti jasno ni!

Ni hec v tem, da morajo pokriti osnovne stroške + še malo zaslužiti, ampak orng navijejo ceno, tako da mastno zaslužijo! Zakaj?

LP, Midva

1. vojc

tudi jaz sem stari forumaš (ne glede na to, če piše pod avtor gost)

2. Ana & Tom

Lordove izjave proti agenciji spremljam že nekaj časa torej, da sem po…l (čeprav dejansko sploh nisem, to je vajina razlaga) ni bilo iz včeraj na danes..
Vidim, pa da tudi vidva nimata pojma o turističnih agencijah, ne poznata njihovih zaslužkov, od česa vse so odvisni, nekaj klobasta, na pamet, o nekih realnih podlagah, pohlepu ipd.. Mešata jabolke in hruške… Mnogo let sem delal v turistični agenciji, skrbel za organizacijo, pripravljal ponudbe ipd.. in imel opravka za vsakršnimi ljudmi (strankami), verjemi, da si tega ne želita…Ne poznam lastnika turistične agencije, ki bi bil bogataš…če ga viidva mi to sporočita in bom zelo vesel, čeprav jih poznam kar nekaj (lastnikov mislim)..Turizem je specifika, kar pa je verjetno preveč za razumet za vajini glavi

Glej, kaj imate vi tukaj neki interni “fight” naju sploh ne zanima!

Takoj sva vedela, da si imel opravka z turistično agencijo, oziroma da si se sam gibal v teh vodah!
Čisto nič ne mešava sadja, samo dejstvo je, da agencije oderejo turiste pri veliko vstopninah in organizacijah nekih tur ali podobnega.
Lahko ti navedeva milijon primerov, zato raje ne o tem.
Razloži prosim potem (pa smo z najine strani debato končali), zakaj agencije računajo za izlet čez reko Nil v Aswanu (Egipt) v Nubijsko vas po 20 -25 EUR, tam pa stane prevoz čez reko 100 sit in obisk vasi brezplačen! Pa še vaški poglavar je vesel prav vsakega.
Nebi naštevala ostalih podobnih nategnitev, milijon jih je.(ta je samo in zgolj eden izmed primerov, ki se pogosto pojavljajo kot nateg)
Torej?! Samo argumentiraj zakaj taka cena, pa ne spregovorim o tem niti besede več! Prosim!!!
Če to ni nateg, potem pa res ne vem kaj je!?

midva

Hm, skoraj bi ti verjel, gost. Turizem je res specifika. Zame je turizem prodajanje iluzij. Iluzij, kaj se bo zgodilo, ko boš prišel tja in tja.

Pa to ni nič slabega, da ne bo pomote.

Zmotilo me je pa, ko razlagaš, kaj vse je turistični delavec. Profesionalec je, kot vsi.

In glede provizij – pojdi v katerokoli trgovino v Turčiji, bližnjem vzhodu pa še marsikje…

Najprej te bodo vprašali, če si s skupino… Potem ti bodo povedali ceno. Če si s skupino, bodo napisane cene fiksne, če pridepš v trgovino sam, bo takoj popust najmanj 15 %. In to pravilo velja že tudi v kar nekaj državah oz. pokrajinah, kjer do nedavnega turizma še ni bilo.

Verjetno je razlog razlokovanja v cenah dejstvo, da vodiči darujejo v dobrodelne namene, kaj misliš?

Tudi cene izletov v turističnih destinacijah “porastejo”, kadar pripeljejo skupino turistov.

Pa tudi to ni nič takega, da ne bo pomote.

Tako pač turistična industrija deluje. Zabava me samo, da se, gost, sprenevedaš, da vse skupaj ni res. Vsi vemo, da boš dobil izlete in spominke bistveno ceneje, če ne boš kupoval v trgovinah, kjer vodiči vozijo avtobuse turistov, če boš kupoval izlete mimo vodičev in podobno.

Drugače pa je delo v turizmu ravno toliko enkratno, kot delo medicinske sestre, čistilke ali vlakovodje. Vsak o svojem delu misli, da je edinstveno.

To, da ne bo pomote, pa je celo zelo pohvalno, vsaj po mojem mnenju.

lp

bv

lp

Zanimivo je vse to spremljat, zal pa sta vedno dve strani Ana in Tom..vsekakor so agencijske cene drazje, kako pa drugace..na ta nacin agencije zivijo, tiste lokalne v Egiptu in pri nas..pa vodici pa itd..saj to je pa res vsakemu ze jasno (nic novega), in menim, da to niso nategnitve, to je nacin dela…kot so ze ostali omenili, turizem je specifika…vsekakor pa ima vsak izbiro…ali bo potoval sam ali z agencijo…
Poznam turiste, ki se jim niti slucajno ne da izgubljat dodatne energije na organizaciji takih in drugacnih izletov, pocitnic…pac placajo, sicer vec..vsec jim je da nekdo za to poskrbi, pokaze trgovino itd…ne strinjam se z vsiljivim pristopom, za vsako ceno vse prodat…lahko pa ponudis, in das moznost..
Kakorkoli, danes ni enostavno biti turist, se manj enostavno pa delavec v turizmu..

Vsak zase..

samo primer…last minute za 45tisocakov v Egipt, letalo, hotel 4* in polpenzion (preizkuseno..odlicno)..ko agencija pokrije samo letalsko karto , namestitev pa placa..
Me zanima ce bi prisel za ta dnar kdo skoz…najcenejsa letalska karta ni tolk…

lp

Taja

Končno en oz. ena, ki logično razmišlja. Strank kot sta ana in tom si sigurno ne želi nobena agencija. Kot sem dejal., preveč za njuni glavi..

Bojanv

Ti pa tumbaš o nekih lokalnih izletih in spominkih (ki sploh niso obvezni), koliko so dražji ..to je za agencijo tako kot nič (glede zaslužka)..Če agencija že služi potem sigurno ne na “lokalcih”
Tanja ti je dala lep primer: pojdi v egipt za 45 tisočakov (hotel + letalo).

Dragi gost!
Ceprav se mi zdi kar malo smesno, da poudarjas da si menda celo stalni clan foruma, vendar ne izdas kdo si (ne morem kaj da ob tem ne pomislim na mentaliteto zaposlenih v mnozicnem turizmu..:))
Vedno in povsod bodo agencije sluzile na domacinih, na kratko nategnilo bodo vas in njih in pospravili dobicek v svoj zep v upanju, da niso imeli gostov, ki bi jih vlacili po sodiscih…..vendar to je balastni zacarani krog turisticnega kapitalizma!!

lp
Shanti

Kar ne morem verjeti kako so nekateri ozkogledi?!?

Svet ni črn in bel – svet je v barvah:)

Bom poskušal biti jasen;

1) prosim ločite tistih nekaj agencij, ki dejansko nategujejo – delajo škodo vsem v turizmu, še najbolj pa sebi – na dolgi rok. Ampak to so izjeme, ki jih najdemo povsod. Da ne boste mislili, da nategujejo le potnike/turiste. “nategnjen” sem bil tudi jaz kot vodnik – zgodilo se je že, da nikoli nisem prejel honorarja… Nategnjeni so bili tudi hotelirji, lokalni vodniki…

2) ZAKAJ LJUDJE POTUJEJO Z AGENCIJAMI?

Nekateri zato, ker jim agencija nudi VARNOST. Ne govorijo vsi tujih jezikov, niso vsi izkušeni popotniki, v neznanem svetu je težko najti zanesljivega partnerja…

Drugi potujejo z agencijo zato, ker NIMAJO DOVOLJ ČASA. Iskanje informacij, hotelov, letalskih kart,… zahteva veliko energije, časa in sreče. Enostavneje je zadevo prepustiti nekomu, ki se s tem ukvarja profesionalno v zameno za primerno plačilo. (Konec koncev večina raje avto pelje v avtopralnico, čeprav ga lahko zastonj opere doma – je to nateg?)

Tretji pa potujejo z agencijami, ker je to CENEJE (ne nisem se zmotil). Egipt za 45 jurjev je lep primer, je pa le en mnogih.

Pa še kak razlog bi se našel.

3) Potem imamo pa tu tudi posebne primere:) Se pogosto dogaja, da ljudje ne preberejo dovolj pozorno, kaj določena ponudba vsebuje.In potem vik in krik kako nategovanje je to.

Se zgodijo nepredvidene situacije, ko se program enostavno ne da izpeljati tako kot kot je napisano. In potem se najde kak osebek, ki trdi, da je bil nategnjen….

Tudi ko greste v trgovino kupovati jajca je treba vedno pogledati, da ni kako že razbito! Pa če kupite škatlo v kateri je razlito jajce – je to nateg, nepazljivost kupca, malomarnost trgovca?

Verjetno vsi na tem forumu radi potujemo, zato smo vendar tu, nekateri z agencijo, drugi z nahrbtnikom na rami – a ni to vseeno?

In še ena beseda, na katero tudi jaz (pre)večkrat pozabim; STRPNOST – kaj ni to vrednota, ki je posebej cenjena med popotniki?

Tistim, ki tako napadate Lorda; če ne marate kar piše, tega ni treba brati, tudi če morda klati neumnosti – jaz ga občudujem – izdal je svojo zbirko aforizmov, ne glede na vse negativne kritike, ki neprestano letijo nanj. Marsikdo bi obupal in vse pustil…

angolalife

Če ti je ljubše me lahko kličeš Janez, kaj si tako omejen, da misliš, da bom na javnem forumu povedal svojo identiteto, pa še mobitel, naslov, TRR ipd…razmišljaš kot petletni otrok, seveda, da vsaka agencija gleda na dobiček, kaj misliš, da so dobrodelne ustanove in, da bodo delale v svoj minus…človek pa to je ja osnova ekonomije, ki jo ti verjetno nimaš…Vem pa to, da noben lastnik agencije v SLO ni bogataš, nima vile, ne vozi ferrarija (karikiram)…Po tvoji osnovnošolski logiki bi potem npr. dvo-sobno stanovanje v Ljubljani lahko stalo 10 – 15 mio (stroški izgradnje) in ne recimo 25 – 35 mio, kot se prodajajo (primer iz neke druge dejavnosti)…Verjetno pa se v osnovni šoli niste učili, da povpraševanje oblikuje ceno (primer samo za tebe: ljubljanska tržnica)…Nobena agencija nikogar ne prisili, da pri njej vplača aranžma, se pa strinjam, da pa mora agencija realizirat tisto, kar je obljubila…
Sem pa bil že priča raznoraznih neotemeljenih in povsem primitivnih reklamacij potnikov, zbiranje peticij za množično pritožbo, ker recimo določeni hotel nekomu ni ustrezal viziji v glavi pred potovanjem, slovenčki pa jasno naivni in podpisovali, čeprav večini sploh ni bilo tako slab hotel oz. so za določeno ceno to tudi pričakovali.
Tudi jaz večkrat hodim, na dopust preko agencij, lokalne izlete si rihtam sam (če se mi ljubi) in ne preko agencije preko katere sem šel na počitnice…vedno raje dam 10 kilo več za aranžma, saj lahko za ta denar dobim veliko boljšo nastanitev (hotel)….in še in še, po drugi strani pa grem na potovanje brez agencije, kjerkoli sem navežem stike z domačini, jem njihovo hrano, se izogibam turističnim naseljem in turistom…………………….

Mimogrede, kje sem “povdaril”, da sem stalni član foruma, bil je samo odgovor vojcu in ne povdarek…..

No saj te slog pisanja izdaja, vendar kaj bi o tem…..
Glede strukture moje izobrazbe te pa verjetno trenutno nesem za kaksne tri stopnje ob tem da predvidevam, da si koncal osnovno izobrazbo:))
Pa lep stresen vecer se naprej dragi gost!

Gost, mislim, da bi bilo bolje, da napišeš kaj konstruktivnega.

Tole pljuvanje vsenaokrog ne pelje nikamor.

Raje napiši kaj, kje si bil in kaj si tam počel… Očitno imaš nekaj izkušenj na to temo.

lp

bv

A si videl, lord, kakšna zgodba se je napisala pod tvojo odprto temo (morda pričakovana?)
Tako pač je, jaz bom julija v Albaniji in Grčiji s svojo turistično agencijo, tako kot vedno.
In če gre kaj narobe, sem na koncu vsega sam kriv, ubogi.

Očitno nekateri nočejo razumeti, kaj je nategnitev!

Pustimo zdaj kakšen last minute ali kaj podobnega (kjer je agenciji vazno, da zapolni vse kapacitete in potem dobi se spet (ta ista agencija) neki novi popust, (pa čeprav proda kak aranžma po smešno nizki ceni)-ugodnost in tako naprej to gre!
Agencija v nobenem primeru ni v minusu!!! (tud če plačas samo 45 prešernov!)

Popolnoma nama je jasno, da vsi niso popotniki zaradi različnih razlogov (kot ste navedli: čas, udobje, varnost….) in se odločijo za ponudbo agencije. Drži kot pribito in se s tem strinjava!

Najino pisanje gre samo in izključno tistim agencijam, kjer za nek ogled, turo, ipd. (primer naveden v prejšnjih najinih komentarjih) ponudijo tako gromozansko ceno(realna par sto SIT, tebi pa ponudijo za par tisočakov), čeprav je realna cena veliko, veliko, veliko manjša! Če to ni nategnitev, obiranje denarja turistom, potem pa res ne veva kaj je?!
Tak, ki je uspešen, pameten in kreativen (agencija ali manjši samostojni vodič, ki ima privat agencijo) bo vsekakor nasel primernejši način zasluzka, ne pa na račun primitivnih for odiranja turistov!
Samo to in izključno na take primere gre najino pisanje.

Hvala z arazumevanja in LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close