Najdi forum

turčija

Lep pozdrav!

Zanima me, če je kdo od vas letos letoval v Turčiji? Jaz potujem septembra v kraj Side. Zanima me, kdaj oz. ob kateri uri ste imeli let iz Ljubljane, če je kakšen urni zamik in kakšno je vreme ter voda?
Hvala za odgovore.

V Turčiji je ura za eno uro naprej od naše.
http://www.timeanddate.com/worldclock/full.html

Na letalski karti imaš napisan čas poleta leala iz SLO in za povratek iz TR.

Midva sva bila v kraju Beldibi, ki ni daleč od Side. Let iz Ljubljane je bil ob 14.15 in je imel majčkeno zamudo, ki ni omembe vredna( mislim, da pol ure).
V Turčiji nas je pričakalo 43 stopinj, katere sem na začetku zelo slabo prenašala, saj se zunaj ni niti malo ohladilo, tako zjutraj kot zvečer. Vseskozi je bilo hudo vroče.Na srečo imajo povsod klimo, drugače se pa ne bi dalo zdržat- vsaj meni ne. Čez kakšen teden pa so se temperature znižale in sem končno dočakala prijetne jutranje in večerne urice. Drug teden najinega bivanja je popihal tudi vetrič, pa tudi nekaj oblačnosti je bilo, ki pa je hitro minila.
Morje je pa zame božansko….čisto in neskončno toplo.Pomoje je imelo okrog 28 stopinj,če ne več.
Počitnice so bile zanimive, čeprav v ta del Turčije, ki ga imajo v celoti zakupljenega Rusi, nikoli več!
Če te še kaj zanima, sem ti na voljo.
Lp

Hvala za odgovor! Malo je škoda, da je let tako pozno, ker pol od tega pa od zadnjega dneva nimaš več skoraj nič, ne? Ker si menda 2 uri na letalu, dobro uro se voziš do hotela, še ura se baje zamakne,..
Res bi mogla iti za 14 dni, samo fant ni mogel dobiti dopusta.

14 dni je idealno ja, čeprav potem vidiš marsikaj, kar v enem tednu ne bi.
Pa še gostje se v glavnem zamenjajo in lahko primerjaš utrip hotela.
Če bi bila 7 dni, bi lahko rekla, da sem se imela fantastično, tako pa je bilo mnogo stvari, ki so mi dvignile pritisk, tukaj predvsem mislim na obnašanje drugih gostov.
Lp

No bomo vidli kak bo. Jaz sem prepričana, da bo super, ker se že ful veselim in komaj čakam dopusta.
Hrana je menda v Turčiji kar dobra, ali? Kak pa si mislila glede teh Rusov, kaj so nadležni?
Kak pa je v tem delu Turčije z tržnicami oz. trgovinicami?

Res še 1x hvala za vso prijaznost in odgovore!

LP

Tudi mi smo letovali v Turčiji, Antalya in smo 2x obiskali tudi Side.
To je staro mesto, na katerih “ruševinah” živijo še danes, kar je izredno zanimivo, vsaj nam je bilo, Seveda pa ne dovolijo več dozidav, ampak samo
vzdrževanje obstoječega. Še bolj pa me je šokiralo, ker je v tem bivalnem
starem delu mesta “šoping” center z vsemi diskači….
kot zanimivost je treba tudi videti razstavo kipov narejenih iz mivke, interesantno, vendar veliko ljudi sploh ne ve zanjo – po cesti proti staremu delu Side in na krožnih križiščih gledati oznako za pošto – PTT in te pripelje do dela na obali, kjer so ogromne skulpture narejene.

Turčija je vroča, prilagoditi se moraš s prehrano in pitjem, lahka hrana, jogurt, voda in turški čaj, pa gre.
Paziti moraš tudi na oznake ali so cene v Eur ali v turških lirah. Bila sem v trgovinah, kjer so na začetku cene označene v turških lirah, v drugem delu, ki je bolj zanimiv za kupce, pa so označene v evrih, kar je malokdo opazil. Ljudje zelo prijazni, varno, seveda pa moraš biti pazljiv.
Veliko je Rusov, ki ne “glihajo” in jim cene še zvišajo, zato takoj razčisti, da nisi bogat Rus…potem se pa skupaj nasmejte in bo šlo.

Če vam bo prevroče, in imaš možnost, se pojdite ohladiti v “Mangvat”, predel ob reki s slapovi, nedaleč stran. Lepo se ohladiš, so pa tudi zelo zanimive restavracije. Naša, tik pred kampom, je imela zabetonirane terase v nivojih,tik nad reko in so ob vročini te terase napolnili z vodo, cca 5 cm, da smo imeli noge v vodi, ko smo sedeli za mizo in jedli njihovo specialiteto – pečeno postrv – in domače vino. Ta izlet nam je napravil dan zelo lep in nam še izboljšal mnenje o Turkih.

Drugače pa računaj, da je treba dati vsem (šoferjem avtobusa, sobarici,natakarjem, receptorje..) napitnine (ne veliko, nekaj pa), kar Slovenci zelo radi pozabljajo in zato …..hvala bogu pa da imamo evrovizijo, da nas vsaj tako poznajo z dobre strani, ha,ha…
Ljudje so pozitivni, prijazni, zelo ustrežljivi in nasmeh vedno vrnejo… Res pa je da določenih stvari ne vidijo – določeno čistočo in higijeno recimo (hoteli so čisti) – ampak če jih opozoriš, da je prt umazan, ga takoj zamenjajo in se opravičijo. Ko bi vsaj na našem Primorju bila taki…ali na Hrvaškem…

Tudi midva sva bila s hrano zadovoljna, čeprav bolj prvi teden kot drugi, to pa zato, ker sva kasneje marsikaj opazila, kar drugače ne bi. Motilo naju je, da so ostanke od prejšnjega obroka uporabili pri naslednjem, recimo: iz hrenovk so naredili nekakšno solato z majonezo, paličice iz mletega mesa, ki je bilo hudo začinjeno,pa dodali vsakršnim enolončnicam. Enkrat so nam spekli jetrca na žaru, ki so bila odlična, ampak so jih kasneje še dva dni dodajali drugim jedem, kar se mi zdi nesprejemljivo! Motilo me je tudi, da je bil vsak dan riž, krompir pa res redko, pa še takrat je imel okus po večkrat uporabljenem olju.Pestra je bila pa izbira sladic in vsakršne zelenjave, medtem ko razen lubenic in melon v 14 dnevih nismo videli nobenega svežega sadja drugače, kot v sladicah.
Midva sva jedla vse, kar nama je ustrezalo, pa na srečo nisva imela nobenih prebavnih težav, medtem, ko so bili nekateri Slovenci kar nekaj časa priklenjeni na wc.
Sprašuješ zakaj sem bila slabe volje zaradi drugih gostov, predvsem Rusov in včasih tudi Nemcev.
Čeprav ljubim rusko dušo v umetnosti, Rusov v živo ne prenesem! Cel dan so se nalivali z vodko in se temu primerno obnašali. Ker smo imeli samopostrežne obroke, smo pač čakali v vrsti, česar oni niso znali. Mirno so se vrinili, če si jim pa kaj rekel, je bil mimogrede tukaj prepir.
Na krožnike so si nadevali ogromne količine hrane, ki se je niso niti dotaknili in je potem romala v smeti.
Opazila sem, da so se v hotelu izmenjavale skupine mladih- mogoče absolventov, od katerih so bili nekateri drogirani.Enkrat je skupina nemških turistov dva dni ponoči uničevala stvari po hotelu in se nalivala z alkoholom. Takoj po tem dogodku je hotel obiskal kriminalist in je bilo objestnosti na srečo konec.
Turčijo ljubim in to predvsem zaradi ljudi, ki so uslužni do skrajnosti, prijazni in vse naj naj.Prav vsak si zate vzame čas za klepet in marsikdo te takoj povabi na turški čaj.
Neznansko imajo radi otroke, kar se kaže tako, da recimo natakar mirno vzame otroka iz vozička, ga poljubi in se sprehodi z njim, medtem, ko starši obedujejo.Ves čas dopustovanja sem imela tudi občutek izjemne varnosti na vsakem koraku.
Vsa pohvala tudi vsem Slovencem, ki so prav tako bivali v tem hotelu!
Takih ljudi na dopustu še nisem srečala in tudi ne doživela, da bi s tolikimi izmenjala telefonske številke.

Lep pozdrav!

Moja izkušnja z Rusi je boljša kot z Angleži. Ti so bili pijani že ob 9 zjutraj in se vedli skrajno nekulturno dočim, so bili Rusi kulturni.
Odpadke kar po tleh pa mečejo predvsem Poljaki, Čehi in Madžari. Takoj
veš da so to oni.

Mi smo leteli v Antalijo iz Gradca, tako da ti tukaj ne morem pomagati. Tudi mi smo bili letos prvič presenečeni, ko smo naleteli na veliko Rusov v hotelu (o njihovi številčnosti smo se pogovarjali kasneje na letalu z drugimi iz drugih hotelov). A pri nas Rusi niso bili sploh opazni. Govorijo pač drugače, kar je ovira pri otrocih, ker ne znajo jezika. Sicer pa se strinjam z zgornjim zapisom – v Grčiji je bilo veliko Angležev – pijanih, nagravžnih, glasnih,… Rusi niti slučajno. So prijazni, vsaj pri nas niso bili glasni, se niso napijali, ni jih bila polna plaža, ali hotel, tako kot Čehov in Madžarov na Hrvaškem, kjer mislijo da so samo oni in nihče več.
Tako da uživaj v Turčiji – mi smo in upam, da čimprej spet. Če nimate premaajhnega otroka, si oglejte MAnavgat, pa tudi do Alanije se splača pogledati – zelo lepo mestece. Pa-pa.

Letos sem 1 mesec preživela v Turčiji, ne v Antalyi ali katerem od hotelov s 3 ali 4 zvezdicami, kjer se preseravajo šiki miki turisti, ki svoje težave prinesejo s sabo, pa težijo svojim partnerjem, pa tudi ostalim gostom, sedaj pa tudi na tem forumu …
Spoznala sem pravo Turčijo, vzhodno od Ankare, Hatušo, Azilikayo, Chorum, Amasyo, Samsun, Sinop, Bafro, Amasro …

Jasno, če želite pa samo namakati svojo rit v morju, piti COKE, urejati sojo blond pričesko, in se pripravljati na popravce, ali upati na srečen zaključek izpita na komparativistiki ali knjižničarstvu, potem je Antalya pravi kraj za vas,
Enjoy !!!

” ki svoje težave prinesejo s sabo”

Po tvojem pisanju sodeč, si ti tista POLNA TEŽAV!

Draga Ivy!
Mi smo letos namakali celo telo, ne samo riti. In hvala bogu, da je bilo veliko Rusov in nismo razumeli, kako so težili svojim partnerjem. COKE nismo pili, smo pa kaj drugega. Popravcev nimamo, z možem delava, hči pa še ni v šoli.
In veš kaj _ UŽIVALI SMO 100 NA URO in gremo drugo leto spet.
Ti si pa tako ZAKON za vse nas – niti do gležnjev ti ne segamo, FRAJERKA!!!

Ta Ivy se preserava po forumih. Je ena naj…naj…, ki vse ve in zna.
Hoče učit vse po vrsti kako na dopust.Ljudje si pač izberemo kraj in način
dopustovanja tako, kot nam najbolj odgovarja in zato še ne z zaničevanjem
in nesramnostjo ne obmetavamo druge. Vsak po svoje naj preživlja dopust,
ker si ga je tudi sam plačal.

Jaz sem pa nekje zasledila, da priporočajo, da v Turčijo vzameš pretvornik za električno napetost. Kak je s tem? Npr. lansko leto v Tuniziji ga v hotelu nismo rabili, tak da malo dvomim da bi bilo to potrebno v Turčiji v hotelu!
Hvala za inf.

LP

Mene pa zdaj res zanima kak je s uro v Turčiji? Se mi zdi da na vsaki strani vidim drugače. Zgoraj je +-+ dodala link iz katerega je razvidno da je eno uro naprej, npr. na strani http://travel.over.net/svet/drzave/index.php?id=17 pa kaže kot da je enako kot pri nas!?!
Prosim če mi lahko kdo ki je bil letos tam (“ena bila letos tam”) napiše kaj je zdaj resnično! Hvala!

Pretvornika tudi midva nisva rabila, ura je pa +1, pa lp!

Poglej za Ankaro iz linka http://www.timeanddate.com/worldclock/full.html
Ta čas je pravilni. Preverjeno, letos smo bili v Turčiji.
LP

Ali mogoče kdo pozna kakšno internetno stran, na kateri bi si lahko pogledala kakšne so tarife za gsm omrežje iz Turčije v Slo.? Katero omrežje se najbolj slača in katero ste vi izbrali?

Cau

Moja izkušnja: V turčiji je en pogovor preko GSMa pobral preko 20 €, enako
dolgi pa preko telefona v hotelu le 0.83 €. Neverjetno a resnično.
V Turčiji pozabi na gsm.

Uh! Pa je možno, da je takšna razlika v ceni? Od česa pa je odvisno koliko stane npr. minuta pogovora v Slovenijo? Se da to pogledati na telekomovi strani ali je to odvisno od turškega operaterja? Hvala za kakršne koli informacije!

Cena klica je odvisna od tvojega operaterja. Povej kateri paket imas, pa ti pomagam ocenit stroske.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close