Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Turčija- v lastni režiji in za nizek proračun

Turčija- v lastni režiji in za nizek proračun

ImSlo, sedaj mi pa že laskaš 🙂
Mah, kaj pa vem, ko smo šli prvič sem vsaj jaz s seboj peljala poln prtljažnik predsodkov… saj veš, muslimani, alah, mošeje, zakrite ženske…. veliko negativnih lastnosti se jim pripisuje… prvo srečanje s Turki, na meji in potem še naprej…. počasi se mi je omajal privzgojen stereotip o dednemu sovražniku – Turku. Z vsakim dnem bolj me je dežela in ljudje, njihovo civilizacijsko jedro, kamor segajo tudi naše korenine, osvajala in me prevzemala. In kot sem že najverjetneje nekje napisala, malo je mnanjkalo, da bi ostali dol 🙂
In najbolj me osrečuje kadar na kakšnem forumu srečam enako ljubitelja ali ljubiteljico te dežele. 🙂

gule gule

Se povsem strinjam in kolikor gledam po forumih ima Turčija veliko ljubiteljev in malokdo se je iz te zanimive dežele vrnil s slabimi izkušnjami po krivdi Turkov, kar je še ne dokaz o tem kako nas predsodki velikokrat omejujejo in do daleč od resnice.

Pozdravljeni,
Tudi nam je vaša avantura v Turčiji zelo všeč in resno premišljujemo, da bi jo ponovili.
lahko morda malo pomagate s kakšno navedbo internetnih strani (turških?), kjer ste našli hotele, aprtmaje v Ayvaliku ali Dikiliju?
So cene še takšne, kot leta 2007 ali je sedaj dražje?

veseli bomo vsakega odgovora…

Andrej

Andrej, lepo, da ste se navdušili nad Turčijo, poskusite, tako kot smo mi… brez velikih pričakovanj… kar sledi je veliko , prijetno doživetje. In prepričana sem, da vas ne bo razočarala, ne dežela, ne ljudje. Joj, kako odštevamo dneve pri nas 🙂 Sedaj smo spet z virozo, pa prejšnji teden smo meli, seveda ta najmlajši; a se tolažimo, da je sedaj čas za bolezni, čez en mesec pa moramo biti kot dren zdravi 😉

Naj ti malo pripomorem, pa tudi komu drugemu, ki se bi podal na pot.
Veliko lahko prihranite z dobrim načrtovanjem.
Najprej se morate odločiti ali greste v hotelsko sobo ali bi šli v apartma. Cene se niso kaj dosti spreminjale od leta 2006,vsaj tako se mi dozdeva.

Ko smo bili v Dikiliju nam je bil zelo všeč tale Sunset hotel, še posebej apartmajske hišice, ob plaži. Veliko prostora, otroci pridejo na svoj račun. Vse kar piše po turško si prevedi z Babylon translatorjem – tu je link http://translation.babylon.com/ Čez čas ti bo že itak vse bolj razumljivo .. ko prebereš 24 sicak su – pomeni 24 ur topla voda, kahvalti dahil – zajtrk vključen itd. Za vsak hotel se lahko še pogajaš… Pa jih povprašaj za ceno. Sedaj sem pogledala v njihov mail, ki so mi ga poslali pred več kot tremi leti. Za otroke ne bi računali nič. Najem apartmaja z zajtrkom bi bil 70 turških lir kar pomeni cca 30€ dnevno. (za dve odrasli osebi torej)

http://www.dikilisunsethotel.com/indexen.html

še en penzijon.
http://www.yalipansiyon.com/?module=prices

tale tukaj se mi zdi zelo zanimiv. Eno tradicionalno okolje v centru mesta. Na sliki je videti mestno plažo, kjer smo bili tudi mi. Spodaj je mail pa povprašaj za ceno. Preproste stavčne zveze z Babilonom spremeniš v turščino tako da povprašaš po turško in angleško.
http://www.dikiligunespansiyon.com/engl.html

Ugotavljam da so cene med 12 in 15€ po osebi (odrasle) v manj turističnih krajih. To je nek okvir.Recimo ***. Če je zvezdic več je tudi cena višja 🙂

Za pot uporabi ViaMichelin pa še Tiscover . Ti zračuna tudi porabo goriva oz. ceno glede na tip avtomobila. Ne pozabi točiti na bolgarski meji brez davka, ko vstopiš v Bolgarsko brezcarinsko cono in ko izstopaš. Se veliko prihrani 🙂

Tukaj imaš Currency converter, lahko spremljaš rats in danja lire glede na evro. Seveda si želimo da bi bila čim nižja in da bi dobili čimveč za naše evrčke 🙂
http://www.xe.com/ucc/

V katerem obdobju ste se nameravali odpraviti? Imate dizelca ali bencinarja? koliko vas je?

Ugotavljam da Angleži plačujejo vize po nižji ceni… Kako? Na uradni strani Ministrstva za zunanje zadeve so navede cene in trajanje vize za posamezne države. In za večino evrospkih držav piše 20USD – 15€. Vse lepo in prav. Razlika ni velika. Za UK pa piše 20USD-15€ -10GBP. In ko preračunaš je 10GBP 11.3€ torej kar precej manj od 15€. Če je potrebnih 5 viz, tako kot pri nas, je razlika očitna. In sedajse seveda sprašujem če lahko tudi jaz plačam z britanskimi funti (???)

Če te še kaj zanima, vprašaj. Z veseljem odgovorim 🙂

Lep pozdrav

Pozdravljena,
Nekja dni nisem bil na forumu…
Še enkrat najlepša hvala za izčrpne podatke in za linke!
In hotel in penzion zgledajo zelo dobro…
Dopust bomo imeli še le nekje v začetku avgusta. Smo pa štirje, otroka sta stara že 15 in 11 let. Imamo pa diesel Scenica…
Meni je smer všeč, ker vsaj malo diši po pustolovščini…
Sedaj še prepričujem ženo. Problem pri njej je, da zelo slabo prenaša vožnjo z avtomobilom in ji je velikokrat slabo, pa tudi vozi nerada, drugače pa ji je ideja v osnovi všeč…pravi, da bi bilo bolje, če bi na poti kje prespali…
Če lahko še vprašam: boste vi med potjo kje prenočili?

Lepo pozdravljena
Andrej

Lep

Živjo,
Scenic je kar udoben za vožnjo 🙂
Glede na starost vajinih otrok boste imeli veliko lažjo pot kot mi 🙂
Drugače imamo tudi pri nas težave s slabostjo (prva hči) in glavoboli (druga hči)… ta mali v glavnem samo oponaša in ponavlja za drugo hčero “glava boli” 😀 Si pomagamo s tabletami proti slabosti :-/
ja, tudi mi nameravamo tokrat prespati in sicer takoj ko prispemo čez turško mejo, nedaleč od meje v manjšem mestecu Havsa.
Sedaj ko je dograjen/razširjen mejni prehod z Bolgarijo pričakujem hitro prečkanje meje 🙂 (sem optimist, ne? 🙂
Veliko uspeha v prepričevanju soproge želim 🙂

Lep pozdrav

ajej zdej k sm tvoje slike pregledala bi začela že kar pakirat 🙂 res ste si to ful ful dobr organiziral…jst bi tut šla 🙂 bom še jst mojga prepričala, upam da mi uspe…zelo se splača sam na netu najt neki kot pa it prek agencije k dobiš pol manj in tudi vidiš pol manj za isti denar…

mar prosila bi te če lahko sporočiš kak link kjer ste našli hotel, kjer ste v turčiji spali ter ime hotela.

res se priporočam za info

Živjo,

ravno smo na našem zasluženem turškem dopustovanju 🙂
Naša pot se je začela v sredo in čeprav smo načrtovali spanje na poti smo se premislili in samo v avtu oddremali v pristanišču pred trajektom čez Dardanele.Več vtisov po dopustu in srečnem povratku.
Imamo krasno vreme, med 29 in 32, morje 26,… v glavnem ne more biti boljše.
Sedaj smo v ogroooomnem apartmaju, kpalnica z WC-jem, dve spalnici, dnevna soba, kuhinja, predsoba… more imeti okrog 65m2. Apart hotel ima tudi bazen, čisto, kaj čem pravit, muslimani so in je povsod vse čisto, ni se za bat ;-)a nas 5 je 35€, prijatlca s sestro in fantom pa 25€. Šoping laufa, vse po pričakovanjih. Izleti na zgodovisnke destinacije še čakajo, najprej se moramo aklimatizirati 🙂
Ta apart hotel Cetin Apart Otel, nima na net-u strani ampak sem eno turško agencijo prosila, če mi svetujejo kakšen apart hotel oz hotel v Finikah in so mi dali 3 po vrsti, prvega sem izbrala, in odločitev ni bila napačna 🙂
Več pa drugič. Lep dopust vsem.

vidim da se mate nekateri res lepo, nekateri smo pa doma v tem dežju 🙁 aha letos ste v tem hotelu, v katerem ste bili pa lani?koliko časa ste se vozili?več kot lani?

Čestitam ti, mar1, da se znate tako organizirati!
Slučajno sem videla tole stran, prvič sem na netu pogledala sploh ta forum…in me že drži, da bi šla naša družina z dvema najstnikoma tudi kar v Turčijo.
Ko prideš, te še kaj povprašam, do takrat se pa zakopljem v tele poste tu zgoraj-mislim, da bom imela ogromno dela.
V življenju še nisem bila niti v hotelu, enkrat smo pa šli z avtom do Ulcinja za en dan. Moram priznat, da se mi je “svet” res malo razširil in nasploh prejšnje novice in dogodke po svetu jemljem veliko bolj “osebno” kot včasih. Tudi druge kulture.
Upam, da že letos-če ne pa drugo leto, gremo tudi mi v Turčijo.
Navajeni smo sicer šotoriti-imamo ogromen šotor in iščemo vedno senco, ker malo bolj slabo prenašam sonce in vročino (meningitis v preteklosti).

Želim vam veliko nepozabnih doooooolgiiiiih dni in srečno vrnitev!
lp.nnat

Lahko rečem samo, da te je veselje brati in hvala za podrobne opise, ki ti kar pričarajo podobo (kako je šele, ko res doživiš). Čeprav še nikoli nisem razmišljal, da bi se v Turčijo odpravil z avtom, se bom v bližnji prihodnosti vsekakor. Že samo, ko sem pogledal slikice s hrano… ajajajaj… Daj mi na mizo! 😀

Lp

Peter

kakšne so pa kaj cene muzejev in drugih znamenitosti?

Za MAR, ja pa res nimaš nobenega tipa, ki bi šel s tabo na tako pot;
mogoče zato, ker si že v tretjem mesecu; saj je res zoprno;
pol se moraš pa igrice igrati na poti;
za pop…
priporočam, da si zrihtaš kakega tipa, čeprav bo zdaj res težko;
pred par meseci bi bilo mogoče lažje…
sicer pa ne obupat, čaka te še dosti dela …

Zahvaljujem se ti, MAR ker si mi predstavila to krasno pot vendar pa me zanima če gdo ve kakšne so cene ogledov kapadokije, troje,…

Živjo tyko,

tako je s cenami ogledov… Arycanda – 3TL- 1.5€ po osebi, otrok ne računajo, Olympos-10TL, Demre, cerkev Sv Miklavža, 1oTL, Chimerae -3TL, Myra – 10TL, marsikam smo vstopili brez vstopnine Lymira, Rodiapolis… Planiramo tudi obisk Pamukal, ne vem koliko je vstopnina za tja. Upam, da ti je napisano v pomoč oz neko okvirna informacija. Mislim, da so te vstopnine 10TL najvišje.

Več ko pridemo 🙂

Vstopnina Pamukal je bila kar šok… 20 TL po osebi… ampak smo bili vsi soglasni, da je vredno; kjerkoli v Evropi bi za takšno doživetje računali 3x toliko. Še posebej nas je očaral Hierapolis s svojimi davnimi zgodbami, ki jih obiskovalec lahko prebere v zapuščenih kamnih.

Res izčrpno poročilo,ki ga je bilo res vredno prebrati.Verjamem,da je bilo lepo doživetje…Mene tudi nekaj mika…
Lp,J.

Res izčrpno poročilo,ki ga je bilo res vredno prebrati.Verjamem,da je bilo lepo doživetje…Mene tudi nekaj mika…
Lp,J.

Hvala za komentar.

Za nami je že 6 turških zgodb … letosnjo nam kot kaze namerava prekrižati corona

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close