Tuperware za kruh
Pozdravljeni!
Prosim za nasvet ali mnenje!
Že 12 let uporabljam tuperware posodo za kruh, pa se mi zadnje čase dogaja nekaj nenavadnega – v 4 dneh se mi pokvari (zadahne). Posodo imamo spravljeno v kuhinji v omari pod pultom, čisto, razkuženo s kisom in alkoholom, pa se mi kar ponavlja. Najprej sem mislila, da je to zaradi nove pekarne (kruha), pa se mi je zgodilo tudi pri kruhu, ki ga običajno uporabljam. Kaj naj storim oziroma kaj je narobe? Posoda se dnevno večkrat odpira, tako da se zrači, kar naenkrat pa imam na gore pokvarjenega kruha.
To se je tudi meni dogajalo z vsemi kupljenimi kruhi. Doma pečen kruh (v kruhomatu) mi še nikoli ni splesenel v posodi, tudi po več kot štirih dneh ne.
Meni so rekli, da ko kruh splesni v tupperware posodi je treba le to (ko jo operemo) očistiti še z alkoholom (lekarniškim). Pri moji posodi tudi to ni pomagalo.
LP
d.
Hej!
Jaz nimam te posode za kruh.Imam pa majhno polkrozno za prerezane polovice agrumov in take za sir.Oboje moram reci uporabno samo en dan,ker se sicer na siru nabere plesen in limona postane sluzasta.Higijena
neoporecna,kar se nege posod tice.Zato pa zelenjava ostane krasna tudi
kak dan vec. Lep pozdrav Babi
Pozdravljene, včeraj sem govorila s predstavnico tupervare in sem je spraševala ravno o tem problemu kruha, ki splesni v taki posodi. Moj domač kruh, pečen v avtomatu, mi je splesnel po “rezinah”, ki sta jih naredila z nožem v dnu posode moja sinova. Plesen se je dobro videla v ravnih črtah. Ni mi šlo v glavo zakaj. Predstavnica je omenila, da bi dala posodo v zamrzovalnik za kak dan, da bakterije zmrznejo. Po mojem mnenju je poškodovana “glazura”, zato toliko prej kruh splesni. Jaz sem pred nekaj leti dobila reklamno vrečo iz blaga, ki je imela vstavljeno preluknjano PVC folijo, na vrhu pa trak, ki je bil všit tako, da se je vreča zadrgnila. Ko kruh v vreči obesiš na trak, vreča visi malo nad tlemi. Kruh kar dolgo ostane svež v njej. Rada bi kupila tako vrečo, morda katera ve kje se dobi. Je cenejša od tupervare. Lep pozdrav Mica.
Tudi jaz poznam ta problem in posoda za kruh Tupperware se mi ni obnesla – ne meni niti nobeni moji znanki. Posoda mi sameva v špajzi.
Dolgo sem jo uporabljala polovičko – v odprto sem dajala kruh v papirnatih vrečkah… (kruh imam v kihinjski omari)
Če sama spečem kruh ga zavijem v folijo za živila, ki diha, kruh pa se ne izsuši. Samo to ni praktično in pride dolgoročno drago..
Imela sem tudi tisto vrečko z notranjim polivinilom. Dolgo jo že iščem in nikjer je ne dobim. Upam, da se bo res kdo javil…
Sicer opa jo lahko naredimo sami… ?
Kuhinjsko bombažno krpo ali kak drug podoben bombaž/platno, prepogneš na pol, zašiješ po robovih in noter dalš enako velik polivinil, ki ga prej naluknjaš z luknjačem za papir….
Na vrhu pa lahko spneš kar s plastično sponko, ki se jih kupi za zapiranje vrečk… Pralno, polivinil se lahko kadarkoli zamenja… ??
Mi imamo tudi to posodo in smo zadovoljni. Ampak res je pa tudi, da pri nas kruh kupujemo oz. pečemo sproti, tako da je isti kruh notri le redko več kot dva dni. Potem samo stresem ven drobtine in dam notri novega. Enkrat na 10 dni (približno) pa posodo operem.
A resnično jeste 4 dni star kruh? Pri nas ga raje zamrznemo in po dveh dneh odtalimo, kot da bi jedli 4 dni starega.
Moja mami ima to posodo tudi že vsaj 10 let in vsi so z njo zelo zadovoljni. Se je že zgodilo, da je kruh v njej splesnel, vendar samo v primeru, če škatle nismo kakšna dva dni odprli. Pa saj so navodila jasna: večkrat dnevno za kakšno minuto zračiti. Sicer pa to pri veliki družini ni noben problem, ker se škatla večkrat dnevno odpre z drugim namenom.
Glede “zamrzovanja” škatle pa samo to: zaamrzovanje nikoli ni bilo in ne bo način za uničevanje mikroorganizmov (kar plesen nedvomno je). Uničimo jih lahko z visoko temperaturo (npr. pomivalni stroj), alkoholom, UV žarki,…
Lp
Odkar sem začela v Tuperware za kruh postavljati mali kozarček (štamperle) soli, kruh ne plesni. Sol vpije odvečno vlago. Enkrat tedensko le zamenjam sol v kozarčku, večkrat pa odstranim drobtine in pobrišem posodo s suho krpo.
Pri nakupu so mi svetovali, naj služi za pokrov širši del posode, tako, da je poveznjen čez ožji del. Fizikalni zakoni delujejo tudi tu.
LP,
Nelly
Tudi jaz imam posodo za kruh okrog 10 let. Kadar pri nas splesni kruh v posodi (včasih poleti, ko je zelo vroče) potem posodo pomijem in dam na sonce, da jo posuši in razkuži. Pozimi navadno z plesnijo nimamo problema. Je pa res, da kruh pečemo sami in ga imamo v posodi samo cca 2 do 3 dni potem ga pa zmanjka.
LP Mateja
Posodo imam več kot 15 let. V njej ostane kruh kar dober nekaj dni, če je posoda prana v pomivalnem stroju vsaj enkrat na mesec in če je take vrste kruh, ki “zdrži” več dni. Torej je potrebna ustrezna higiena in pravi kruh. Večina kruha, ki ga kupujemo danes, po dveh dneh ni več dobra. Kruh ima namreč toliko dodatkov za ohranjanje svežine, da v plastični posodi plesni hitreje, zlasti poleti, ko so višje temperature. Delno se lahko ta čas podaljša s pranjem posode v visoki temperaturi (stroj) ali z alkoholom, še bolje pa, če alkoholu dodamo nekaj kapljic Grenifit-a (izvleček iz grenivkinih pešk – lekarna), ki delujejo antimikotično. To zanesljivo zaleže za kakšen mesec.
LP VBD
Forum je zaprt za komentiranje.