tunizija-zgoraj brez
Barbara iz Egipta sva prinesla prijateljstvo s tremi prodajalci in povabilo, da naslednje leto pridemo v Kairo k njim domov. Zadnji dan sem imela solze v očeh, ko je človek, ki sem ga poznala komaj teden, mojemu sinu prinesel original beduinsko narodno nošo, točno njegovo velikost in nas prosil, da sprejmemo to kot darilo.
Se opravičujem, ker sem skrenila s teme,
A.
Sej da se ne bi narobe razumeli. Jaz sem samo odgovorila na vprašanje, ki ga je NESA napisala. Se pa strinjam popolnoma, da je tisti pravi stik z deželo, kamor greš, stik z domačinom. Sem bla tud v Tuniziji pri domačinih, ženske imajo pokrite lase, samo starejše se popolnoma zakrivajo. In je čisto drugačen občutek, kot pa tisti, ko ležiš na plaži med sebi enakimi in ko en policaj na konju odganja domačine, da te slučajno ne bi motili in ti prinesli vse, kar rabiš, sam da se ne bi utrudu s tem, ko bi vstal in si šel k šanku vodo kupit. Sem bla pa tud v Iranu in so neprecenljivi spomini na ljudi, ki so nas vabili domov na vsakem koraku in smo bile vse lepo v rutah in oblečene po reglcih…
In sem bla v Jemnu, kjer smo tud čisto upoštevali kodeks oblačenja…… Ampak ljudje smo si različni in eni pač radi ležijo v oazah za tujce…… A si lahko mislite, kakšen kaos bi bil, če bi pa zdej vsi se šli popotnike……
Irena
Irena se strinjam. Zmotilo me je le nespoštovanje tradicije in kulture. Vse lepo in prav. A variante, saj vsi to počnejo ob bazenih je oblika črednosti. Ker so vsi, bom pa še jaz, neoziraje se na tradicijo države, v kateri si gost. Saj res, vsak po svoje in vsi ne moremo biti popotniki, a kultura in spoštovanje tradicije drugih nimajo prav veliko opraviti z biti ali ne biti popotnik. Vsi enaki, vsi enakopravni – mar ne gre ravno tu za spoštovanje drug drugega.
En lep sončni dan vsem popotnikom in nepopotnikom.
A
Ja seveda, saj imaš vendar žig v potnem listu, ki ga lahko vsem znancem pokažeš in nekaj kičastih plastičnih spomnikov iz hotelske trgovine. Ampak pred vsiljivimi domačini si bil pa le varen in jedel si lahko hrano, ki si je od doma vajen, pa ni se ti bilo treba naučito “dober dan” po njihovo…
Razmišljanju Analine in Barbare, ki sta res zadeli bistvo, pa dodajam še eno misel, ki ni strogo vezana na Tunizijo, ampak velja za katerokoli deželo, ki sem jo obiskal. Domačini so se prav odprli in me sprejeli šele, ko sem jim dopovedal, da nisem Američan (za marsikoga so vsi belci, zahodnjaki, Američani). Zakaj? Ker se večina (k sreči ne čisto vsi) Američanov do domačinov vede vzvišeno in arogantno. In zato kljub svojim dolarjem (in kljub izjemam) marsikje niso priljubljeni. Žal pa se na potovanjih(?) podobno vede tudi vedno več Slovencev.
upam da veš da večino mojega razglabljanja ni bilo namenjeno tebi 🙂 … drugače se z zadnjim tvojim stavkom ful strinjam … z leti se pač človek iz popotnika ob vseh obveznostih včasih pač spremeni v .. turista (ali pa je že od nekdaj turist) .. in jaz v turistih ne vidim čisto nič slabega 🙂 konec koncev sem že večkrat bila samo turist .. in ob malih otrocih verjetno še večkrat bom … pa kaj … to še ni razlog da bi se začela obnašati drugače .. in ni razlog da mojih otrok nebi naučila kako se obnašamo 🙂
veliko popotniških izkušenj ti želim Irena!!!
B.
Dragi Vito!
Iz tvojega pisanja je razvidno, da se trudiš biti kultiviran samo na svojih”potovanjih”, malo manj pa v svoji rodni domovini.Malo več kulture in uglajenosti bi pa le pričakovala od tebe in vseh ostalih glede na moje čisto nedolžno vprašanje.Kolikor ste skoraj vsi pošizdili izgleda kot, da sem vas vprašala, če se sme nag šetat po mestu pa še kaj drugega zraven.Za vse, ki niste razumeli vprašanja, ga lepo prosim še enkrat preberite.Na znanje vsem, pa potujem v Tunizijo sedaj drugič in me samo zanima če se je v teh letih kaj spremenilo.Prvič sva z takrat mojim fantom, sedaj možem( da ne bo zgražanja) , potovala na lastno pest in videla toliko Tunizije kot marsikdo od vas pametnjakovičev tudi od daleč ni, sedaj pa se vračava z otrokom in v hotel all incllusive ker je z otrokom to pač najboljši način.Če se pa ob tem hočem tudi posončit ob hotelskem bazenu zgoraj brez(joški in podobne ne sodijo sem, kvečjemu prsi če dovolite dragi Vito) je to čisto moja stvar.Želela sem samo vaša opažanja a je to možno, prepovedano ali nekaj običajnega, saj se v prvi turi nisem imela prilike sončit ali počitnikovat.Za vsa ta vaša neumestna kobajagi moralna navodila o spoštovanju njihove kulture, običajev,…se pa požvižgam, saj vi sami očitno niste osvojili osnove vedenja in kulture do nekoga, ki ga sploh ne poznate.
LP
Ja moj VITO! Najprej bo potreba v glavi KREPKO razjasniti kaj pomeni popotnik!!! To še ne pomeni, da ko pridem v državo sem takoj tam HLAPEC, kriminalec in ipd!!! Malo jutri.
Ja saj dobor vemo, kako bolni in klečeplazniški smo Slovenci. TU ni debate. NESA je v zadnjem postu vse zelo dobro povedala. Praviš da se strinjaš z nekaj posti, ki pa ti jasno povedo, da nimaš prav. Nihče ni rekel in ni bilo govora, da bi kdo hodil gol okrog po mestu!!! Vse spoštovanje do domačinov, samo prosim povej mi, ali veš kakšno spoštovanje imajo ti ljudje, ko pridejo v Slovenijo??? Najmanj kar je, smo jih dolžni takoj zastonj nahraniti??? Vem da ti tega ne veš, ker si še mlad vendar je tako! Na meji ob vstopu v Afganistan je na zidu pisalo: ” Zahtevamo da se pravila islama uveljavijo v CELEM SVETU!” E moj VITO, kje je tu spoštovanje do ostalih.
Upam da veš kaj je cilj in bistvo tega napisa. Kot sem rekel, verjetno si še mlad in ti bo kapnilo!!!
LP in vsem veselo potovanje kjerkoli že!
Je bil že čas, da si postavila stvari na svoje mesto. Mislim, da smo temo obdelali z vseh strani in lahko nehamo. Smo pokazali pravo nestrpnost do nekaterih, ki jih v bistvu sploh ne poznamo. Sicer je pa danes petek in delovni ljudje se veselimo vikenda.
Pejte dol z računalnikov pa na kakšen izlet. In mejte se lepo
Irena
Nesa. jaz se raje kot nabuhle besede, postavim v vlogo tistega, ki gosta dobi. Če sem “svobodomiselen”, tudi sam hodim kakršenkoli pred svojimi otroci, če sem “zapet”, se oblačim. Ne vem pa , kako bi se obnašal, če bi v mojo hišo prišel gost, ki bi začel uvajati svoje principe in razmišljanja. Tudi denar mi tu veliko ne pomaga…
Itak pa, naredila boš po svoje
lp
bv
uh 🙂 … iz tvojega prvotnega vprašanja se res ni dalo sklepati kaj te pravzaprav muči 🙂 če pa si Tunizijo po dolgem in počez že prepotovala … se mi pa zdi tvoje prvotno vprašanje hudo provokativno 🙂
ljudje smo si pač različni in … vsak zase ve kje ima svoje meje 🙂
moje mnenje … zadnjič na to temo 🙂 pa uživajte tam!
B.
ce si res tako zelis sonciti zgoraj brez pojdi na plazo(divjo,odmaknjejo od vecine) kjer nebi blo drugim ljudlejm treba gledati zenske zgoraj brez..in to v hotelskem bazenu kjer naj bi bil bolj druziniski(tako sklepam saj si napisala da je all inclusive itd..najboje za otroka) za otroka bo najbolje da ne vidi kako matera skace naokoli drugih ljudi zgoraj brez..IN seveda sam malo bi lahko pomislila da je tam svet drugace in usak nardov na to gleda drugace..v tuniziji mislm da to ni najbol priderno.. lp
Forum je zaprt za komentiranje.