Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Tropotčev sirup

Tropotčev sirup

Pred kratkim sem v reviji Jana zasledila recept za tropotčev sirup (v čaj iz ozkolisnatnega tropotca zakuhaš med). Enkrat sem ga celo naredila, recept pozabila prepisati, revijo pa nenamerno vrgla v smeti. A bi mi lahko katera pomagala ? Hvala.

Tole sem pred nedavnim nekje z neta snela:

TRPOTČEV SIRUP
jaz uporabim 5 literški kozarec v katerega gre kar dve veliki vreči tropotca in cca. 2 kg ali več sladkorja. Tropotec prebereš, da je čim manj druge trave ga zrežeš in nalagaš v kozarec izmenoma 3 prste na visoko zrezanega tropotca 1 prst sladkorja, … do vrha. To se čez noč posede, zato je priporočjlivo, da imaš kozarec dva do tri dni na pultu in dodajaš. Nato ga pokriješ s folijo in za cca. 3 mesece zakoplješ v zemljo ali postaviš v nek prostor, ki je temen in ima konstantno temparaturo. Potem pa to izstisneš skozi prešo (kuhinjsko če jo imaš) ali pa precediš in stisneš skozi gazo v posodo, kjer boš to še zavrela cca 5minut pusti vreti, nato se mora ohladiti in preliješ v manjše kozarce ali pa stekleničke ter zapreš in shraniš v hladilnik. Sirup je zelo dober za otroke.(nabereš ga maja,junija)

LP

Sirup delam na podoben način kot je zgoraj opisano, le da ga na koncu ne kuham. V kozarec izmenično nalagam plasti drobno zrezanega ozkolistnega trpotca in sladkorja in dobro potlačim. Zavijem v papir in dam v klet za tri mesece. Trpotec nabiram v začetku maja. Po 3 mesecih sirup precedim in nalijem v stekleničke. Sinu zelo pomaga pri kašlju. Sem pa že večkrat zasledila, da nekateri kozarce postavijo na sonce (kot pri pripravi sirupa iz smrekovih vršičkov).

A ta sirup se dela le iz ozkolistnega trpotca? Kaj pa širokolistni, je tudi dober?Hvala Miele

Menda se lahko uporablja tudi širokolistni, samo da je ozkolistni boljši. Nabira se v maju ali juniju. Tako sem prebrala.
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close