Trk na parkingu
Pred tremi tedni sem počas peljal rikverc iz parkinga in rahlo trknil drug avto, ki je stal parkiran na delu ulice, kjer je prepovedano parkiranje.
Jaz nisem imel nobene škode, drug avto pa je bil totalno umazan, ves razrukan, videl sem sicer eno prasko, ni pa nujno, da je bila od mojega avta.
Malo sem še gledal, počakal, potem pa odpeljal.
Čez kakšen teden sta me poiskala policaja in mi rekla, da so dobili prijavo (?!) da sem povzročil nesrečo. Dala sta mi en list, da se izjavim o okoliščinah prekrška – ker kao da sem pobegnil s kraja nesreče.
Napisal sem pojasnilo, tko kot je bilo in ga s priporočeno poslal policajem.
Včeraj pa dobim od zavarovalnice poziv k prijavi škodnega dogodka odgovornosti. Naj bi izpolnu list za pirjavo škode in poslal kuponček iz moje police.
Ta list je čist brez veze, nima žiga, ni bil poslan priporočeno, podpis je skeniran ali skopiran.
Mislim, al so bedaki al kva, da jim bom kr tkole po pošti pošiljal kupon, pa itak še ni rečen, da sem jaz sploh kakšno škodo naredil, ker policaji še niso odgovoril.
A mi lohka kdo pove, a se zavarovalnica zmeri tko domač obnaša in te kr določjo na prvo žogo, da si kriv?
Kaj sploh lohk še naredim, razen da jim rečem, naj se spelejo, ker itak nimajo dokaza, da sem ta k… list prejel? In še zmeri trdim, da sploh ni nujno, da sem kriv.
Nejc, kratko boš ti vleku. Zavarovalnica pa policija nimata nič skupaj. Zgodi se tudi, da zavarovalnica o krivdi čisto drugače odlloči, kot policija ali pa sodišče. Če svojih obvesznosti ne boš poravnal, te čakajo ubijalske obresti. Da si pobegnil s kraja nesreče pa ni pohvalno, herojsko ampak si ena šleva in ni opravičila.
ne vem če je ravno šleva!
saj je čakal nekaj časa, jaz tudi ne bi čakal v nedogled, raje bi poklical policijo. glede na to da je avto itak bil v slabem stanju pred trkom in da je bil napačno parkiran, kar pomeni da je možno da je bil na ne vidnem mestu in je zato vanj trčil.
z zavarovalnico pa se je bolje pogovarjat na štiri oči in ne po pismih…
Po eni strani se že dela tko kot ti praviš Andrej! Ampak obstaja tudi druga stran!
Ker mi ne poznamo točno okoliščin teka trka na parkingu, lahko pogledamo ta trk tudi z druge strani. Nejc je rekel, da je bil oni drugi avto nepravilno parkiran. Iz lastnih izkušenj in tudi kar lahko vsak vidi in opazi pri vsakdanjem stanju na raznih parkiriščih, koliko je takih brezvestnih voznikov, ki svoje vozilo nepravilno parkirajo v vrsti na sredini parkirplaca in tako zelo otežujejo in tudi dostikrat onemogočajo pravilno parkiranim vozilo izpraznitev prakirnega mesta. In če tak voznik zadane nepravilno parkiran avto, niti pomislim ne, da bi si zapisal reg. številko, še več, še privoščim lastniku nepravilno parkiranega voznika, ki tako zaparkira druge, da ga nekdo ob manevriranju pri izpeljevanju iz boksa, podrajsa po celi strani vrat, da si bo tak brezvestneženkrat zapomnil, da ne bo nikoli več koga tako zaparkiral in oteževal spraznitev parkirnega mesta!
Hja, nepravilno parkirano vozilo nima veze z tvojo krivdo, če je vozilo stalo ti pa si vozil vzvratno si krivec. Tvoja napaka je, da nisi takoj z lica mesta poklical policijo, svoje odgovornosti se sicer nebi znebil, zmanšala se bi ti kazen, lastniku parkiranega vozila pa bi nakopal dodatno kazen za nepravilno parkirano vozilo. Tebe čaka povračilo povzročene škode zavarovalnici, ki škode povzročene z pobegom vozila po zavarovalnih pogojih krijejo in jo imajo pravico kasneje izterjati od povzročitelja(tebe) z takoimenovanim regresnim postopkom-regres, seveda jo vedno izterjajo, max vsota je trenutno 2 mio SIT. Tvoja krivda se določi na osnovi policijskega zapisnika, ki ga zavarovalnica od policije pridobi preko elektronskega medija. Ti pa si svojo krivdo priznal z tvojim takoimenovanim pojasnilom, ki si ga poslal policiji.
Moj nasvet: drugič vozi previdneje, če se pa pripeti kaj podobnega, pokliči policijo, saj je sedaj čisto možno, da boš zavarovalnici vračal denar, ki ga bo ona izplačala oškodovancu za škodo, ki je mogoče ti sploh nisi povzročil z svojim trkom, ampak je obstajala prej(možno???).
Sicer pa je to mogoče poceni šola(par tisoč tolarjev) da boš v bodoče bolj vesten voznik brez pobega z kraja nesreče(to kar si storil se po ccp-ju smatra za pobeg). Ti pojdi čimprej na svojo zavarovalnico na pogovor in dogovor kako boš poravnal škodo.(najbolje in najceneje zate), pa srečno vožnjo naprej.
Nejc je napako naredil, ker je policajem poslal pojasnilo in priznal lastno napako. Sedaj ni več rešitve, mopral bo plačati vso povzročeno in nepovzročeno škodo, pa še kazen povrhu, ker ni poklical policije. Šola za drugič.
Moral se bi pritožiti in samo napisati, da gre za pomoto, ker on ni bil na navedenem kraju ob navedenem času!