Trgovanje na Forexu- nasveti
Na forexu je tako da 1 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} userjev služi na račun 99 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} folka kot si ti
če ne misliš posvetiti forexu večine svojega časa, potem boš dolgoročno izgubil. Mogoče ti rata kak dober posel, ampak boš preveč notri, da bi vzel ven, zato boš hotel še več in s še višjim vzvodom, nakar bo denar prej ali slej izpuhtel.
btw. jaz sem se to šel nekaj časa pred leti, ker je bilo adrenalinsko. Ko sem prilezel (!) do negativne nule, sem nehal.
No, jaz zaslužim za dobro mesečno plačo, ko se lotim, ampak trgujem samo, ko imam res čas. Zelo zadržano in ziher, tako da rekordni izkupiček enega dneva, ampak to je bil res bolj enkraten dogodek, jurja. Običajno je pa od 200 do 400 evrov.
Ne bi pa še pustila službe zaradi tega.
Ni hitrih nasvetov. In tudi če bi ga imela, ne bi bil zastonj, kolk si ti naiven. Spremljaj, brskaj po netu, zanimaj se za situacijo na svetu, vse je povezano, ne moreš denarja ločit od politike.
Pojem, ki ti tuki ni jasen, se imenuje “vzvod”.
[/quote]
Forex trgovanje me nikoli ni pritegnilo, čeprav sem preizkušal dva ali tri platforme.
Jasno, večji kot je vzvod, večji so zaslužki, ampak z nižjim vzvodom veliko pridobimo na varnosti.
No pa še to, vse te platforme so uporabniško neprijazne, ker te na vse mogoče načine silijo v zapiranje pozicij. Tega res ne razumem, kot bi se upravitelj platforme šel igro, mi proti udeležencem.
Lahko tudi, da ne kapiram tega, ampak res ne razumem, zakaj bi moral plačati fee, če pustim odprto naročilo preko vikenda, ko trgovanja ni, ali recimo preko noči…
Bi mi mogoče kdo lahko to preprosto pojasnil?
Obstaja kar nekaj brokerjev, ki ponujajo t.i. “social trading”, kar pomeni, da lahko “kopiraš” trgovce po svoji izbiri. To nadalje pomeni, da vložiš neko vsoto v kopiranje nekoga in potem samodejno počenjaš isto kot on(a), seveda proporcionalno z razmerjem vložkov.
Najbolj znan med temi je neki broker, čigar ime bi se lahko iz španščine prevedlo kot e-bik. Večinski lastniki so sicer Izraelci (kjer je tudi HQ firme) manjšinski del je kitajski, platforma sicer teče na Cipru (kot tudi sicer večina tovrstnih platform) in pomembno, pod licenco ciprskega regulatorja. Slednje pomeni, da je tvoj denar varen v primeru morebitnega propada firme in ga lahko izgubiš samo tako, da ga zagemblaš.
Poleg samega tradanja, tako samostojno kot preko kopiranja, so še neke vrste “Facebook”, posamezne uporabnike, ki se s tem strinjajo, lahko slediš, z njimi komuniciraš, se kaj pogovoriš o njihovih strategijah ipd.
Poleg forexa ponujajo tudi trgovanje s CFD na vse možno, ampak to ti odsvetujem že zato, ker po zakonu moraš kar 40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dobička “solidarizirati” s komunisti.
Če se omejimo izključno na forexarje, je najbolj ziher kopirati nekega vedno zelenega Francoza, ki konstantno pridela neto (po feejih) 1 do 2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} na mesec, ena Moldavka je tudi dokaj dobra izbira, potem je tu ena s klenim slovenskim imenom, ki je sicer volatilna, se pravi ene mesece ima noro donosne, nekaj pa jih je tudi zelo krvavo rdečih.
Morda še to. Kjerkoli se že greš to socialno trgovanje, malo pazi pri kopiranju Arabcev. Ne zato, ker bi bilo z njimi kaj narobe, pač pa, ker imajo pravico odpreti t.i. muslimanski račun, kjer nekoliko drugače obračunavajo feeje, da ni v nasprotju s Koranom. Se pravi, oni bodo svojo strategijo prilagodili svojim cenikom, ki morda sploh ne bo ugoden za ostale.
Jaz osebno tudi v kopiranje trgovalcev ne verjamem, ampak se nagibam k mislim, da so ti zeleni in uspešni, katerim naj bi mi sledili, plod lastnika platforme. Ko se bo število sledilcev ustrezno povečalo, jih bo lastnik platforme obril. Tak občutek imam.
Meni vse te platforme delujejo precej naivno in usmerjene v glavnem k temu, da igralci čim prej izgubijo svoj denar.
Resna platforma je recimo Bitstamp, kjer lahko trgujemo z parom EUR:USD in imamo lahko pozicijo odprto 3 tedne če je treba. Brezplačno.
Forex trgovanje me nikoli ni pritegnilo, čeprav sem preizkušal dva ali tri platforme.
Jasno, večji kot je vzvod, večji so zaslužki, ampak z nižjim vzvodom veliko pridobimo na varnosti.
No pa še to, vse te platforme so uporabniško neprijazne, ker te na vse mogoče načine silijo v zapiranje pozicij. Tega res ne razumem, kot bi se upravitelj platforme šel igro, mi proti udeležencem.
Lahko tudi, da ne kapiram tega, ampak res ne razumem, zakaj bi moral plačati fee, če pustim odprto naročilo preko vikenda, ko trgovanja ni, ali recimo preko noči…
Bi mi mogoče kdo lahko to preprosto pojasnil?
[/quote]
Katere platforme si pa preizkušal?
Milim, da to kar opisuješ ni težava v platformi, ampak tvoj ponudnik, podjetje, ki stoji za to platformo.
Bom skušala ti nekako po domače pojasnit, ne vem pa, če ti bom razumljiva.
V večini so ponudniki – podjetja, ki bazirajo na nekih platformah, teh je tudi kar nekaj na tržišču, ampak daleč najbolj razširjena je MT4 oziroma sedaj je že MT5.
Podjetje, ki ti ponuja določeno platformo (recimo MT4) ti zračuna spreed (njihov zaslužek).
To pa kar ti opisuješ ti pa zračunajo medbančne obresti oziroma provizijo. Če imaš odprto pozicijo čez vikend, ti tudi to zračunajo odvisno kako ima podjetje določeno, ampak je potem na nek dan ta provizija 3x večja kot kak drugi dan, to pa zato, ker je vštet vikend noter.
Imajo pa vsi te provizije.
Bom skušala ti nekako po domače pojasnit, ne vem pa, če ti bom razumljiva.
V večini so ponudniki – podjetja, ki bazirajo na nekih platformah, teh je tudi kar nekaj na tržišču, ampak daleč najbolj razširjena je MT4 oziroma sedaj je že MT5.
Podjetje, ki ti ponuja določeno platformo (recimo MT4) ti zračuna spreed (njihov zaslužek).
To pa kar ti opisuješ ti pa zračunajo medbančne obresti oziroma provizijo. Če imaš odprto pozicijo čez vikend, ti tudi to zračunajo odvisno kako ima podjetje določeno, ampak je potem na nek dan ta provizija 3x večja kot kak drugi dan, to pa zato, ker je vštet vikend noter.
Imajo pa vsi te provizije.
[/quote]
Testiral sem Plus500 in Etoro. Poznam tudi Mata Trader platformo (MT4 in MT5).
Zakaj bi mi zaračunavali medbančne obresti, ki jih tu omenjaš? Če trgujem z realno 1000€, mojimi, in z nekim vzvodom, je angažiranih samo mojih 1000€ in še 1000€ nekoga, ki odpira meni nasprotno pozicijo. Podjetje (organizator, lastnik platforme, broker) pri tem nikjer ni finančno angažiran in mu priznavam pravico do dohodka iz spreeda. Moja in ostala odprta naročila pa skrbijo za globino trga.
Tako bi bilo po mojem pravilno, jaz zaslužim iz tečajne razlike, oziroma izgubim. Vedno samo do višine kapitala nasprotne pozicije, oziroma, če je nasprotna pozicija pozvana na dodatno doplačilo.
Osebno mislim, da lastnik platforme, broker, sam nudi nasprotne pozicije, ne pa trgovalci kot sem jaz sam. Zaradi tega na vse načine klesti mojo pozicijo, jo časovno omejuje in podobne fee fore. Popolnoma nepravilno je, če se seveda ne motim, da proti meni pozicije odpira borzna hiša. Da ona stavi proti meni. Vedno in povsod. Na vseh trgovalnih parih.
Zakaj to počne? Iz edinega razloga, ker nima dovolj trgovalcev na obeh straneh. Ker bi bila odprta naročila trgovalcev predaleč narazen, spreed med najboljšo ponudbo in povpraševanjem enostavno prevelik. Moje naročilo, da prodam dolar po 2 in kupim po 1 (karikirano) bi tako ležalo v sistemu noč in dan, mesec, ali leto, ampak do tega po mojem imam brezplačno pravico, saj skrbim za globino trga.
Na tak način, kot ga opisujem, nikakršno trgovanje za udeleženca ne more biti profitabilno in običajno tudi ni, ker je lastnik naprotne pozicije borzna hiša sama in lastnica platforme. Svojo pozicijo obravnava drugače kot mojo. Tudi če mi da vsak teden 50€ zastonj kapitala, je ravno ta neenakost pogoj, da bom jaz vedno izgubil, če ne drugače, pa na daljši rok, oziroma bom predčasno prisiljen zapirati negativne pozicije, oni pa nikoli.
Bitstamp platforma mi nudi trgovanje s parom USD:EUR zastonj, razen provizije.
Tudi Bitfinex se mi zdi dober in primeren še za kaj drugega, kot so samo kripto valute.
Plus500 in Etoro pa so bile zame razočaranje.
Forum je zaprt za komentiranje.