Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Trajnost bele zalivke 4 do 6 let

Trajnost bele zalivke 4 do 6 let

A to drži? Da je trajnost bele zalivke od 4 do 6 let?

Resno? A veste, da je amalgram strar kar 150 let!

In mene hočete v 21. stoletju prepričati, da je trajnost modernih plomb 4 do 6 let, če mi pa to ni všeč, naj imam pa v ustih živo srebro, 150 let staro plombo?

WTFFFF

Skratka 150 let stara amalgamska plomba z živim srebrom, naj bi bila obstojnejša od modernih belih iz 21. stoletja in naj bi zdržala bistveno dalj????

WTF

Na Mars pošljejo robota in ga vodijo in pridobivamo slike na zemlji…. kar se tiče zob, smo šli pa direktno v kameno dobo al kako?

Stare plombe sem imela 20 let, na srečo samo 4, pod tremi je bila cela katastrofa, vse vneto in gnilo, tako da en zob mora ven, dva mi je pa rešila, upam da ju je res. Bolelo me ni nič, čeprav so bili živci živi in zdravi, skratka nobenega suma da se pod plombami kaj dogaja, dogajalo se je pa očitno kar dolgo.
Raje imam plombe, ki se menjajo na 5 let, se zob lepo odpre, se pregleda, očisti kar je za očistit in na novo zaplombira.

Stare plombe sem imela 20 let, na srečo samo 4, pod tremi je bila cela katastrofa, vse vneto in gnilo, tako da en zob mora ven, dva mi je pa rešila, upam da ju je res. Bolelo me ni nič, čeprav so bili živci živi in zdravi, skratka nobenega suma da se pod plombami kaj dogaja, dogajalo se je pa očitno kar dolgo.
Raje imam plombe, ki se menjajo na 5 let, se zob lepo odpre, se pregleda, očisti kar je za očistit in na novo zaplombira.
[/quote]

Aha, razumem ja, vsakič gre malo več stran zaradi “gnilobe” in potem si pri 40 že z implanti? wtf? Vsakih 5 let menja ja, ampak maksimalno ene 4 krat. Ja 20 let… vse skupaj. Se pravi, če začneš pri 20 letih, maš pri 40 letih že vse zobe zanič. WTF?

Pa ugotovila sem, da zobna gniloba povzroča utrujenost, ker zastruplja telo, vsaj pri meni je bilo tako, pa nisem edina. Grozljivo.

Aha, razumem ja, vsakič gre malo več stran zaradi “gnilobe” in potem si pri 40 že z implanti? wtf? Vsakih 5 let menja ja, ampak maksimalno ene 4 krat. Ja 20 let… vse skupaj. Se pravi, če začneš pri 20 letih, maš pri 40 letih že vse zobe zanič. WTF?

Pa ugotovila sem, da zobna gniloba povzroča utrujenost, ker zastruplja telo, vsaj pri meni je bilo tako, pa nisem edina. Grozljivo.
[/quote]

Imam 45 let, 6 belih plomb, za en zob čakam puljenje. Če mi bodo te bele plombe menjali na 5 let, bo veliko manj za spucat pod njimi, kot je bilo zdaj, ko sem ob en zob, poleg tega pa, čez 20 let bodo morda tudi bele plombe trajnejše, če ne pa pri 65 ne bo nič hudega, če si dam kak implatant, bodo ti tudiže cenejši.

Stara šol. Same stare, amalgamske zalivke. Stare 10-30 let.
Plombiranih imam kakih 20 zob, ter en mostiček, ki je star kakih 20 let.
Imam 71 let… In zaenkrat od amalgama še ne raka.

Dober znanec, ki pa je kadil 45 let in zamenjal vse zalivke v bele (ima pač dovolj denarja), pa ima pljučnega raka v zadnji fazi. Seveda ne od belih plomb…. Mogoče od amalgamskih…

Največ strupa se sproti ob menjavi. Sem prebrala, da naj bi eno amalgamsko odstranili na 2 meseca.

Zobna gniloba je pa ravno tako škodljiva kot svinec…

Sej to meni sedaj ne gre skupaj. Vse kar je novo je zanič v parih letih… to, ker res dolgo nisem bila pri zobarju, potem pa šok, kar je novo je zanič wtfff

A je to isto fora kot pri vseh ostalih materialih in izdelkih od hrane do cunj? Vse zanič, kar pride na police zadnje čase?

Sej to meni sedaj ne gre skupaj. Vse kar je novo je zanič v parih letih… to, ker res dolgo nisem bila pri zobarju, potem pa šok, kar je novo je zanič wtfff

A je to isto fora kot pri vseh ostalih materialih in izdelkih od hrane do cunj? Vse zanič, kar pride na police zadnje čase?
[/quote]

Ja, gre za podobne zgodbe.

Amalgamska zalivka 20-25 let, bela zalivka 5 let, pralni stroj 5-6 let, LCD televizor 4-6 let, cunje za oblečt 20 do max. 25 pranj.

40 let star receiver (ojačevalec z radijem) pa igra tako, kot prvi dan, postaje lovi 10-krat boljše, kot zdajšnji. Tudi brez antene…

Takega pofla med leti 1970-1995/2000 ni bilo.
Danes je vse instant. Za leto, dve, največ tri. Nato pa kante. In kupi novo. In tako do smrti…

V 120 let stari hiši v Ljubljani pa 120 let star parket še popolnoma dober, 120 let stara lesena okna pa tesnijo še najmanj 85{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. …
Ne da se hiša še ni podrla, zidovi niti pokati še niso začeli…

Dobro vas/nas vozijo. Vse, kar je staro. nepoučeni ljudje vozijo na smeti, vse novo pa traja do 5 let. Ampak je – novo…

Ni zanic, bela plomba lahko drzi dolgo casa, je pa tezje izdelati dobro belo plombo. Lastnosti dentina in sklenine so zelo različne, kar se tice hidrofilnosti in hidrofilnosti in tezko je plombo nalepiti na dva tako različna materiala. Ce je prisotna vlaga oziroma slina, je zapora plombe slaba, hitreje popusti, spodaj nastane karies. Problem je pri vnetih dlesnih, ki zakrvavijo ze, ce namestis matrico in pri plombah v blizini dlesni, pacientih, ki imajo veliko sline in velik jezik. Izdelava dobre bele plombe je zahtevnejsa, amalgam je v nasprotju s kompozitom manj občutljiv na vlago in se poslužuje le mehanske retencije, tudi krčenje materiala je manjse kot pri kompozitu. Kompozit je zato tteba nanasati v plasteh, da se ti skrcki zmanjsajo. Menim, da menjava amalgamske plombe za kompozitno ni vedno smiselna, predvsem ce gre za asimptomatske zobe z obseznimi plombami. Na vsake nekaj let je dobro narediti rtg posnetek, po možnosti zobne krone, kjer se lepo vidi, ce je pod plombo karies, cesar zdravnik s prostim očesom ne more.

meni je prav žal, da sem pustila, da mi dajo belo zalivko, pa še te so mi dali začasne, ki zdržijo največ 3 leta, seveda zaračunali so pa kot stalno. Sedaj pa naj vsake tri leta menjam plombe, seveda, potrebno se je naročiti, čakati nekaj mesecev, da prideš na vrsto, vsakič ti mora zob malo pobrusiti, zamenja plombo, zaračuna, kot “najboljšo”, še prej kot po letu ti ta kvalitetna plomba razpoka in te začne skeleti, pa spet ponovi vajo. Pri zobozdravniku ni reklamacij! Pa še dobro plačaš. Ja ljubčki vse je v denarju.
Sem šla k privatniku, plačam skoraj isto, na vrsto pa pridem dosti prej in tudi plombe mi zdržijo dlje.
Če bi ostala še pri mojem prvem zobarju, bi imela že protezo, tam čez dve leti nekje, če plačam pa naredi takoj. Se mi je pa ta moj bivši zobar zamiril takrat, ko je mojemu očetu, staremu več kot 80 let, ponujal, da mu naredi nove porcelanaste zobe, pa ni imel slabih zob. Bom vsa srečna, če jih bom pri 70-tih imela take kot jih je imel on.

Tako se svet vrti, tudi plombe so potrošna roba in ja, zdržijo tam do 5 let. Zobozdravniki morajo preživeti :).

Jaz jih imam že 14 let, ravnokar bila na kontroli in so še vse ok.

Kake zalivke in vse drugo… Namesto zalivk spulit.. Kako čiščenje kanalov itd… Zakaj bi zarad enega zoba X krat prenasal bolečine… Ko pride zobobol spulit in je stvar rešena. 32x bolečine in je konec za zmeraj.. Pol ko pa greš zobarju pa oddaš zobe poveš kaj je za naret greš na pir in prideš nazaj vstavi in greš domov

Odgovor na objavo uporabnika
a je to res, 13.10.2018 ob 13:12

A to drži? Da je trajnost bele zalivke od 4 do 6 let?

Resno? A veste, da je amalgram strar kar 150 let!

In mene hočete v 21. stoletju prepričati, da je trajnost modernih plomb 4 do 6 let, če mi pa to ni všeč, naj imam pa v ustih živo srebro, 150 let staro plombo?

WTFFFF

Meni je zobarca tudi tako rekla.  Ampak mi ena, najbolj “delikatna” bela plomba drži že več kot 15 let.  In to taka čez 3 ploskve zoba.  Je pa bila zobarca res profi….. Zmeraj si je vzela čas in obdelala bele plombe z lučko tako kot se zagre…. je trajalo, ampak še danes imam njene plombe.  Tudi njen sin, zobar, dela odlično, vse drži zadnjih 5 in več let.  Medtem ko njegova žena pa je bolj konjska in površna, tudi popravke sem že imela po njenih plombah,  zato raje hodim k njemu.

Tole kar delajo po ordinacijah na splošno, je pa najbrž res bolj instant…..

ne se strinjam, 13.10.2018 ob 14:12

[/quote]

Imam 45 let, 6 belih plomb, za en zob čakam puljenje. Če mi bodo te bele plombe menjali na 5 let, bo veliko manj za spucat pod njimi, kot je bilo zdaj, ko sem ob en zob, poleg tega pa, čez 20 let bodo morda tudi bele plombe trajnejše, če ne pa pri 65 ne bo nič hudega, če si dam kak implatant, bodo ti tudiže cenejši.

pa kakšne pa imaš ti – plomba mora tesnit, da nima bit kaj pod njimi se za dogajat.

če imaš ti pod plombami dogajanje potem več kot očitno niso dobro narete, ne tesnijo, zato se pod njimi ti nabirajo bakterije. To ni problem starosti plombe ampak – zanič narejene plombe, takšno zanič narejeno moraš zamenjat takoj , in ne čez 4-6 let.

Torej dobro narejena plomba tesni popolnoma zob in pod njo se nič ne dogaja.

menjaj torej zobarja, če se ti redno nabirajo stvari pod plombami, ker ti jih očitno izjemno slabo dela.

Meni so v otroških letih naflikali dosti amalgama. Potem sem si pri 25ih to vse dal zamenjati v bele. Zdaj imam 55 let.
Nisem čisto prepričan, ali so mi eno ali dve zamenjali v tem času. Nazadnje sem bil pri zobarju pred približno 5 leti. Imam še vse zobe original.  Edino k higieniku hodim na 2 leti (bil lani), da mi z ultrazvokom spuca kamen.

JohnVu, 12.12.2022 ob 21:32

Kake zalivke in vse drugo… Namesto zalivk spulit.. Kako čiščenje kanalov itd… Zakaj bi zarad enega zoba X krat prenasal bolečine… Ko pride zobobol spulit in je stvar rešena. 32x bolečine in je konec za zmeraj.. Pol ko pa greš zobarju pa oddaš zobe poveš kaj je za naret greš na pir in prideš nazaj vstavi in greš domov

Točno tako, zobne krone,  in prevleč z porcelanom, to je dolgoročna rešitev. Vse v enem kosu fiksno, nobenih mostičkov, ni zadrževanja hrane, ni gnitja zob .

Jaz imam belo plombo že 10 let in zaenkrat je bp. Imamo srečo, da obstajajo bele plombe tisti, ki smo alergični na amalgam.. Pri amalgamskih gre tudi več zoba stran, pa še neestetsko je. Vsi mislijo, da se črnih plomb na kočnikih ne opazi, vendar ni res.

Amalgam zgoraj na šestici star čez 35  let. Šele letos se je zob odlomil, korenine ok, dobil krono. Dva različna zobarja rekla, da je amalgam bolje ne dirat, največja zdravstvena obremenitev je takrat, ko plombo menjamo, v mirovanju pa ne bi smelo biti težav. Glede na kvaliteto se te bele ne morejo primerjat. Pod belimi večkrat karies, ker ne tesnijo tako dobro…pod belimi se zob hitreje uniči in izgubi.

zdaj tisto srebro…bojda ga zaradi sodobnih embalaž, hrane, kemikalij in vsega novodobnega sranja v našem okolju dobimo več skupaj z ostalimi kemikalijami kot je škode zaradi amalgama.

Amalgam je strup – zlitina težkih kovin, toksin za telo. In ne, v nobenem primeru ni boljša amalgamska plomba, ker toksično ne odtehta nikoli.

Drugič, amalgam oddaja tisti tipični kovinski okus v ustih, bljak. In še, če imate veliko amalgamskih plomb boste sigurno imeli zadah, saj amalgam vleče slabe bakterije po ustih.

AMalgam je zelo škodljiv.Ko sem odstranila amalgam iz 4ih zalivk, so se tudi prenehali izbruhi mojih avtoimunih bolezni. Meni je revmatolog svetoval odstranitev  amalgamskih zalivk- in sem mu neizmerno hvaležna, res ni več težav.

Imam namesto teh amalgamskih  kompozitne bele 3 in 4 ploskovne zalivke že 12. leto; top, nobenih težav – naredila pa mi jih je zobozdravnica iz stare šole, odlična – res dobro narejeno – zelo žalostno je pa to, ker je šla lani v zasluženo penzijo. Takih zobozdravnikov, tako strokovnih skoraj ni več.

Je pa res, da imam tudi zobe OK – imam tudi vse 4 osmice, v celoti izraščene in funkcionalne; zdrave, samo zaščitene, brez zalivk… Na kar sem še posebno ponosna. Dobra genetika.

atikin, 13.12.2022 ob 10:23

AMalgam je zelo škodljiv.Ko sem odstranila amalgam iz 4ih zalivk, so se tudi prenehali izbruhi mojih avtoimunih bolezni. Meni je revmatolog svetoval odstranitev  amalgamskih zalivk- in sem mu neizmerno hvaležna, res ni več težav.

Imam namesto teh amalgamskih  kompozitne bele 3 in 4 ploskovne zalivke že 12. leto; top, nobenih težav – naredila pa mi jih je zobozdravnica iz stare šole, odlična – res dobro narejeno – zelo žalostno je pa to, ker je šla lani v zasluženo penzijo. Takih zobozdravnikov, tako strokovnih skoraj ni več.

Je pa res, da imam tudi zobe OK – imam tudi vse 4 osmice, v celoti izraščene in funkcionalne; zdrave, samo zaščitene, brez zalivk… Na kar sem še posebno ponosna. Dobra genetika.

pardon – 1 in 2 ploskovne zalivke, ne 4 ploskovne… 🙂

Zaljen, 13.12.2022 ob 10:13

Amalgam zgoraj na šestici star čez 35  let. Šele letos se je zob odlomil, korenine ok, dobil krono. Dva različna zobarja rekla, da je amalgam bolje ne dirat, največja zdravstvena obremenitev je takrat, ko plombo menjamo, v mirovanju pa ne bi smelo biti težav. Glede na kvaliteto se te bele ne morejo primerjat. Pod belimi večkrat karies, ker ne tesnijo tako dobro…pod belimi se zob hitreje uniči in izgubi.

zdaj tisto srebro…bojda ga zaradi sodobnih embalaž, hrane, kemikalij in vsega novodobnega sranja v našem okolju dobimo več skupaj z ostalimi kemikalijami kot je škode zaradi amalgama.

obstaja varen način odstranjevanja amalgama. kakovosten zdravnik in strokoven to pozna in tudi uporablja, ne samo v pacientovo dobro,ampak tudi v dobro celotnega zdravniškega tima.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close