Torta za sladkornega bolnika
Hej,Katka!(Tako sem vcasih rekla hcerki Katji)
Mama je bila diabetik in sem ji vcasih naredila sadno torto ali biskvitno rulado s sadjem.Vem,da je vec tipov diabetikov.Od tega je tudi odvisno,cesa res ne sme,kje se lahko malce pregresi …
Ves,da ni samo sladkor tisti,ki ga ne smejo,tu so se vprasljive moka,mascobe in se kaj.
Ne bi te rada zavajala,da ne bi bilo potem kaj narobe.V knjigi(ki je trenutno nimam doma,je veliko prekticnih navodil,receptov in celo celodnevnih menujev. Meni je zelo pomagala.
Sadna torta
Biskvit:
6 jajck
4 zlice vode
4 zlice sladila Natreen
15 dag moke
1/4 zavitka pec.praska
1 limonina lupinica
Nadev:
1 pomaranca
0,5 kg breskev
0,5 kg cesenj
2 dl limoninega soka
1 dl belega suhega vina
3 zlicke sladila Natreen
2 zavitka preliva za torte
Glej,to je osnovni recept.
Lahko sladilo nadomestis ,das sadni sladkor…
Tudi sadje je lahko drugo.Ta je bolj poletna varianta. Veckrat sem dala
zamrznnjeno jagodicje,ananas.Z breskvami je lepo,ker s krhlji napolnis vso povrsino.Deluje estetko.
Priprava nadeva: Breskve olupimo, jih razrezemo na krhjle in damo v posodo.Cesnje(visnje) razkoscicimo,pomaranco pa razdelimo na rezine.
Limonin sok,vino in sladilo dobro zmesamo in s tem prelijemo breskove krhlje.Kuhamo pocasi,tako,da ostanejo sadezi se cvrsti. Poberemo iz posode,polozimo na plosco in ohladimo.
V isti tekocimi prevremo se pomaranco;tekocino ohladimo in z njo prepojimo cesnje.
Torto dobro navlazimo s tekocino in oblozimo s pripravljenim sadjem tako:
V krogu polagam breskvine krhlje,v sredini pomarancne in cisto na sredi kupcek cesenj.
Preliv za torte uporabljamo po navodilu z vrecke,le sladkor zamenjamo s sladilom. Jaz sem namesto preliva dala svoj domaci zele.
Mislim,da bi z vlozenim ananasom z manj sladkorja,ali z drugim vlozenim sadjem bilo enako dobro,pa se kuhati ne bi bilo treba. Ker se jagodam ni trba vprveliki meri izogibati,sem vcasih naredila z razpolovljenimi jagodami(nic kuhanimi).Ce ti mesanice vina ,l.soka in sladila zmanjka,naredi malo vec.
Pekla pa sem v okroglem pekacu za pite(imajo malo valovit obod).
Totre nisem rezala,vse sem polagala na vrh in tisti valovit rob je okras.
verjetno si take videla ze v trgovini.
Jaz sem tudi vcasih navlazila biskvit s pomarncnim likerjem.
To ni stoodstotna dieteticna torta. Bos razmislila,ce jo lahko naredis.
En koscek ali dva ni take pregrehe.
Tudi kupcke s sladilom oslajene stepene smetane lahko dodas kot okrasek ob obodu.
Ne vem,ce sem ti kaj pomagala;namen je bil dober. Lp Babi
Ja, hvala Babi. On je sladkorni bolnik tipa 1. In sicer ne sme uživati bele moke, jajc (ali samo v malo meri) in je treba seveda gledat na kalorije. Od sladil pa so odsvetovali Natren (baje ni zdrav) in se lahko “sladka” samo z aspartamom. Hvala, in se še priporočam za kakšen nasvet oz. recept.
PP Katka
Hej,Katka!
Natreen ni pravilo,misljeno je katerokoli sladilo,ki ga pac uporabljas za
diabetika.
Hcerka (zdravnik) noni nikoli ni rekla”sladkorni bolnik” z razlago,da so to ljudje,ki zivijo,delajo… kot vsi,le paziti morajo na prehrano.S tem,ko jim recemo bolnik,jih samo obremenjujemo po nepotrebnem.Njihova prehrana je zelo zdrava hrana in priporocljiva za vse.
Vem,da je torta ze pregreha(bela moka,jajcka…).Tezko bi ti svetovala.Ne vem,kaksno bo bilo z drugacno moko. Mogoce se bo se kdo oglasil,ki ima vec izkusenj. Mama je docakala 86 let in se je ob kaksnem prazniku malce pregresila,naslednji dan pa je imela samo zelenjavo.
Ce bi bila torta vsak dan na mizi…ampak en koscek na redke case…
ne vem. Ne bi ti rada dajala napacnih informacij. Lep pozdrav Babi
Se pridružujem Staši v odgovoru :)). Zaenkrat še ne morem nič konkretnega reči, se bom pa potrudila in organizirala teden tako, da bo mogoče pa le še šlo (imam kar precej poln “delovnik” zadnje čase) – če mi uspe spet mojo boljšo polovico prepričat, da me spremlja, toliko boljše :)) (je na poti bolj veselo).
Lep pozdrav iz deževne Štajerske, mishika
Forum je zaprt za komentiranje.