Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika torta za diabetika??

torta za diabetika??

A ima kdo slučajno kak dober (preizkušen) recept za torto za diabetike? Hvala, hvala, hvala…

Lp, mishika

Jaz delam v glavnem sadne torte. Uporabljam polnozrnato moko, umetna sladila, sveze sadje oziroma iz kompotov za diabetike, kreme pa delam s pomocjo natreenove kreme in z dodatki skute. Edino, kjer se prekrsim je, da , v kolikor je potrebno, dodam pravo maslo namesto margarine.

Če pa bi bil biskvit normalno iz jajc, umetnega sladila, polnozrnate moke, drobtin in olja, pa je to tudi ok, a ne?

Lp, mishika

P.S.: Hvala za nasvet.

Mishika, jaz sem kar nekajkrat pekla torto moji stari mami, ki je diabetik in sem spekla čisto običajen biskvit, le, da sem navaden sladkor zamenjala z umetnim sladilom v prahu. Ponavadi sem jo polnila s svežim pokuhanim sadjem s tem sladilom, v katerega sem zakuhala puding. In tudi v smetano sem dala umetno sladilo.
Lep dan!

Vladka

Sicer nimam nobenih izkušenj s tako peko, vendar razmišljam takole – moja stara mama je tudi diabetik in “ne sme” jesti belega kruha na primer. Torej bi po moje bilo bolj logično, da bi naredila tudi biskvit iz polnozrnate moke?? Ne vem, ugibam. Bo kdo povedal iz lastnih izkušenj.
V slaščičarni sem zadnjič tudi videla tortico za diabetike, ki je bila videti narejena iz polnozrnate moke. Res pa nisem spraševala iz kakšnih sestavin je.
LP
D.

Hmmm, na teh področjih je pa bolj Staša doma 🙂 ona ti bo sigurno znala svetovati kaj pametnega.
Drugače pa sem jaz pred nekaj časa napisala recept za manjkaloričen tiramisu, ki je naredjen z umetnimi sladili (seveda govorim o kremi). Krema je res BOŽANSKA, jaz sem dala šlag peno Dr. Oetker z manj kalorijami in pasirano skuto, ki sem jo osladila. Staša je dodala namesto šlag pene Creme Dessert natreenovo kremo, ki je tudi zelo dobrega okusa.
To ti priporočam kot npr. polnilo za biskvit, za pite, za rezine, torte…..vanj lahko zamešaš tudi koščke sadja. Lahko bi uporabila tudi sladko smetano namesto šlag pene, meni je ljubša šlag pena (hehe;), je lahko malo več pojem:)
Biskvit pa bi lahko naredila po stašino, z mletimi ovsenimi kosmiči (če tvoj diabetik res ne sme bele moke) – po moje bi bil biskvit samo s polnozrnato moko malo pregrob, mleti kosmiči pa se baje dobro obnesejo.
Odlično je tudi polnilo, ki ga skuhaš iz nekega sadja (meni najboljše so marelice, sveže) v toliko tekočine, da lahko potem v to tekočino zakuhaš puding (meriš okoli 4 dcl tekočine na 1 puding). Sadne rezine s takšno marelično kremo in po vrhu s tanko plastjo smetane, nam je letos v dalmaciji ponudila lastnica vile, kjer so stnovali. Pecivo je izgledalo krasno, v treh barvnih plasteh – jaz sem si ga zapisala v domač kuharski zvezek kot “triplastno pisano pecivo ali rezine”. Njam.
KOmbinacija te kompaktne sadne kreme in tiste moje skutine bi bila dobra. Seveda pa manjka še podlaga – lahko bi bilo tudi krhko testo samo iz polnozr. moke in masla ali margarine ter kakšno žlico sladila.
Upam da boš razveselila svojega diabetika z dobro slaščico.

LP Zala

Res hvala vsem za nasvete. Bo jutri sigurno kaj dobrega ratalo ;).

Lp, mishika

Mishika hojla,

predlagam ti, da pobrskaš med mojimi recepti na Maxximum portalu in forumu, kjer imaš kar nekaj variant, vse pa so rbez sladkorja. Če te zanima biskvit z umetnim sladilom in s polnozrnato moko, si oglej recept za osvežilno melonino tortico, kjer je takšen biskvit. Za kremo lahko uporabiš kakšno skuto, seveda oslajeno s sladilom za diabetike in kakšno sadje, ki ne vsebuje veliko glukoze.

LP, Staša

Aha, bom pogledala… Saj imam danes še cel dan časa, da nekaj skupaj spacam ;).

Lp, mishika

In, Mishi? Si kaj spacala? 🙂

LP, Staša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close