Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Torta “otroske kocke”

Torta “otroske kocke”

Pozdravljeni, mojstri in mojstrice.

Sinu za prvi rojstni dan sem se namenila sama speci torto. Zelela bi jo oblikovati podobno kot otroske kocke s slike – 6 kock, na vsaki ena od crk njegovega imena in na ostalih ploskvah zivalske oblike.

Poraja se mi kar nekaj vprasanj:

– Ali obstaja morda kaksen model za pecenje v obliki kocke (tam ok. 15 cm)?
Zelela bi namrec vsako kocko malo po svoje – rumen biskvit, cokoladen biskvit, biskvit z mandlji, biskvit z orehi, razlicne kreme. Dobro, ce ne, bom rezala iz vecjega pladnja, pa bo biskvit pac enoten.

– Marcipana ne maramo, tako da bodo oblivi kock ali cokoladni ali iz smetane. Kako doseci, da bo kocka ravna kocka in ne kaksna vegasta zadeva? Naj kaj dodam med biskvit in obliv, da bi zravnalo obliko, morda namocene albert kekse?

– Kako naj oblikujem crke in zivalske oblike glede na to, da marcipan odpade, ne bi pa jih rada samo narisala s smetano? Najprej sem nameravala izdelati sablone in prostor enostavno posuti z mrvicami (ali kokosom ali mandlji…), vendar bi s tem resila samo zgornjo ploskev, kako pa to izvesti na stranskih ploskvah, pa mi ni jasno.

Zelo hvalezna vam bom za nasvete.

Hm, kar težka naloga.

Poleg čokoladnega obliva ali smetane obstaja še sladkorni obliv (ali sladkorni led) in verjetno je prav to rešitev zate. Sladkor v prahu (ah, ogrooooomno sladkorja, tudi 1/2 kg se kar izgubi) zmešaš z nekaj žlicami tekočine, da dobiš gosto tekočo reč, s katero potem obliješ biskvitne kocke. Npr. punčeve torte so oblite z roza sladkornim oblivom. Namesto vode je to lahko limonin sok, pomarančni sok, lepo se obarva z jedilnimi barvami. Na tvojem mestu bi prej poskusila na poskusni majhni tortici… Tudi z iskalcem za dalj časa nazaj boš našla še kaj o sladkornem ledu.

Druga možnost je tičino masa, to je pravzaprav podobno temu sladkornemu oblivu, samo da je gosto kot marcipan, enako se lahko oblikuje. O tem sem samo brala, kupi se (žal samo v večji količini) v Pekarni Vrhnika na Brnčičevi v Ljubljani. Tudi o tem boš z iskalcem našla še kaj malega. To bi bil tudi odgovor, kako oblikovati črke in številke namesto marcipana. Menda bi lahko to naredila sama s tako gostim sladkornim oblivom, da bi ga lahko valjala. Ko se posuši, recimo na peki papirju, se z beljakom prilepi na ploskev kocke. O tem sem samo brala…

Čokoladni obliv iz goste čokolade, ne preveč razredčeno s kakšnim oljem ali smetano, bi tudi držal, vendar je težko enakomerno oblivati. Vsaj meni se sladkorni obliv sam lepo razlije, čokolada pa je enkrat prevroča, pa preredka, pa pregosta… In veliko je gre mimo, če hočeš lepo narediti. Enkrat sem na televiziji gledala, kako naredijo v slaščičarni. Torto dajo na žičnato mrežo, nato od zgoraj prelijejo z litri tekoče čokolade, spodaj pod mrežo je pladenj, kamor se odteka. Doma pa… saj si gotovo že poskusila.

Kockast model? Težka bo. Verjetno bo zadnja rešitev ta, da spečeš biskvitne plošče, verjetno v velikem nizkem pekaču od pečice, nato izrezuješ kvadrate, s kremo jih lepiš enega na drugega. S tremi plastmi bi verjetno dobila kocko 15x15x15. Glede na to, da bi morala napeči več pekačev, je lahko en biskvit rumen, drug čokoladen, tretji… Ali pač pečeš v več manjših pekačih. Da ti bo to lepo in na ogle stalo skupaj? Hm. Ne premehek biskvit, ne preveč drobljiv… Kompaktna krema, samo stepena smetana bi verjetno lezla narazen. Preden s čimerkoli oblivaš, biskvit okoli in okoli namažeš s segreto marmelado, tako dobiš dokaj ravno in trdno ploskev, obliv se ne vpija v biskvit. Orehov biskvit (brez moke, glej Babino orehovo rolado) je zelo kompakten, njena čokoladna krema enako, tako da naslednji dan, ko se strdi, stoji na ivico kot vojak; je pa zelo “močno” zaradi veliko jajc, čokolade in masla.

Kocke okoli in okoli namazati s stepeno smetano je sicer najlažje, vendar tudi najbolj spacano in najmanj “na vogle”. Črke bi lahko vtisnila s pisanimi žele bonboni. Slike živali? Na forumu je bilo nekaj nazaj govora, da v Pekarni Vrhnika na Brnčičevi lahko prenesejo fotografijo, risbo ipd. na vafelj, ki ga potem s smetano ali beljakom nalepiš na torto. To bi zate prišlo v poštev za stranske ploske.

Mogoče bi črke ali živalske oblike lahko kot konturo narisala z gosto čokolado ali gostim sladkornim oblivom z dresirno vrečko (ali odrezanim vogalčkom navadne pvc vrečke), potem pa notranje površine s čim premazala, npr. samo s smetano, s kremo, z barvnim želatinastim oblivom za torte.

Stranske ploskve? Nalepiti nekaj že izdelanega. Drugače bi mogoče naslednji dan pri dobrem trdem čokoladnem ali sladkornem oblivu šlo, da kocko prevrneš in posuješ od zgoraj.

Vsekakor bi vsaj eno kocko prej spekla za vajo…

Evo, nocoj imam čas, rada klepetam o tortah, potem pa nastane tole. Mojstrice oblikovanja tort se bodo še pridružile s svojim bogastvom izkušenj. Držim pesti zate in za tvoje kocke, ideja je vsekakor luštna.
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close