torta – oblika – okras
Hej!
Vnuk je bil navdusen nad jezkom, ki sem ga sestavila iz vec plasti biskvita (od najsirse do najozje) in polnila s cokoladno kremo.
Oblila s cokoladnim prelivom in za bodice naspikala ” iglice” iz narezanih poprazenih mandeljnov.
Verjetno so deklice neznejse dusice in bi jo zgornji predlogi bolj razveselili.
Tu je nekaj pravih mojstric; mogoce ti bodo se slike poslale ali kaksen
link:)))
Lep pozdrav Babi
Draga pepelka!
Za hcerin 2. rojstni dan sem pred pol leta spekla torto v obliki zajca – zajcek je sicer sestavljen iz dveh tort, ampak zagotavlajm, da bodo vsi “dol padli”… slikico ti bom pripela zraven v prihodnjih dneh, receptura za 1 torto je sedeca (potrebuješ pa dvojno količino):
4 rumenjake
13 dag masla ali margarine
20 dag sladkorja
Penasto umešaš. Dodaš še:
Sneg iz 4 beljakov,
20 dag moke
17 dag mletih orehov
1 žlico kakava
1,25 dcl mleka
1 pecilni
Torto pečeš počasi pri 190 C – poskusaš pečenost zzobotrebcem.
Ko je torta pečena in ohlajena!!! jo preliješ z naslednjo mešanico:
1 dcl ruma
1,5 dcl vode
20 dag sladkorja v prahu
Ko torta vpije rumov preliv pa jo preliješ še s čokoladnim:
20 dag mlečne čokolade
10 dag masla
(to raztopiš nad vodno soparo)
Sedaj pa naslednji trik:
Ko imaš 2 pečeni čokoladni torti narediš naslednje:
Eno celo okroglo torto pustiš za zajčkov obraz, iz druge torte pa narediš 2 x zajčkova ušesa in metuljček (mašnico) na naslednji način. Poskusala bom rezanje opisati z oklepaji:
() )( ()
Predstavljaj si, da zo zgornji oklepaji celotna okroglina torte, tako samo z dvema rezoma (levo in desno) dobiš 2 x ušesa in vmesni del kot pentljo, oz. metuljček.
Kose tort nato sesatviš na velik pladenj na sledeči način:
() () (ušesa)
O (obraz)
= (enačaj velja za metuljčka – ne morem uporabiti oklepajev)
Sama sem potem okrasila še ušesa na sledeč način; Uporabila sem marcipan, ga obarvala z različnimi barvami (roza notr. deli ušesk), belo za oči in zobke, smarties bonbonče sem dala na pentljo, za brke in laske pa sem uporabila žele bonbone v obliki vrvic (lahko tudi nabrzigas s smetano)
Smrcek je tudi bil roza barve…
Skratka zajcek je uspel fenomenalno in upam, d abo tudi tebi. Je sicer kar nekaj dela, ampak tiste sijoče očke poplačajo ves trud!!!
Pozdravcek,
Nika
Ups, se opravicujem… jutri zagotovo dodam slikico…
za Mimi:
ja, to je v bistvu orehov biskvit… sama ga včasih tudi uporabim kot osnovo za torte s kakšnimi različnimi nadevi.
Če delaš zajčka pa najprej obe torti pustim namočiti v tortnem modelu. Prvo torto za obraz nato prelijem s čokolado, drugo pa najprej razrežem (2 x ušesa in metuljček) ter nato polijem vse te tri preostale dele. Včasih tudi oblečem z marcipanom. Možnosti je x-različic. Sicer se vse skupaj sliši zelo zapleteno, ampak je prerposto kot pasulj… Sliši se ogromno dela, ampak je na splošno vsega skupaj za cca 1,5 ure dela (z okrasitvijo vred…)…
Priporočam pa naslednje:
Mogoče za poskus naredite manjšega zajčka zgolj iz ene tortne mase in jo specite v dveh manjših tortnih modelih…
pozdravček,
Nika
Nika, se jaz prosim za slikico…
seveda tudi jaz bi prosila slikco
Forum je zaprt za komentiranje.