Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Toplotna črpalka sploh ni tako ugodna

Toplotna črpalka sploh ni tako ugodna

Odgovor na objavo uporabnika
jojjj, 15.02.2023 ob 13:17

Kaj ko bi nehali prodajati bučke, da nič ne smrdi pri teh novih pečeh? Ker smrdi, pa če se na glavo postavite. Ja, manj kot včasih, sploh pri premogu, vseeno pa smrdi! Zato imamo spet zanič zrak po Sloveniji. Ker je država pred parimi leti naumila, da je pa to zdaj biomasa, ki je obnovljiva in zato tako fina. Itak. Da so potem lepo podražili to biomaso. V glavnem – to kurjenje drv je veliko s.ranje. Verjamem, da imajo nekateri fetiš na to drvarjenje, samo s tem smradijo. Še bolj pa ko niso sposobni kuriti normalno in vzdrževati normalno temperaturo v bajtah. Ker ne, 25 stopinj pa res ni treba imeti notri. Če bi že to znižali na 22 ali 23, bi že manj osmradili vse naokoli.

Ne, nove peči nimajo čisto nobenega vonja. Sosedje so prej zakadili celo vas, sedaj jim je peč hvala bogu crknila, odkar imajo novo peč na drva, to z uplinjevanjem, res ni nobenega vonja, nobenega dima. Mi smo želeli letos menjati oz KO na TČ, ampak je KO tako ugodno , en euro/liter, da je sedaj to skoraj isto kot TC. Pokurimo pa 1500 litrov letno, s toplo vodo vred, pa ne sparamo. TC se kvari, kompresor gre na par let, menjava stane 4000 EUR. Mi imamo na KO peč Buderus, v 25 letih niti ene okvare. Se mi zdi da vse to spremljanje novotarij in prepogosto  menjanje peči  , nima smisla. Na koncu je vse tam tam .

Wfbvx, 15.02.2023 ob 13:26

Ne, nove peči nimajo čisto nobenega vonja. Sosedje so prej zakadili celo vas, sedaj jim je peč hvala bogu crknila, odkar imajo novo peč na drva, to z uplinjevanjem, res ni nobenega vonja, nobenega dima. Mi smo želeli letos menjati oz KO na TČ, ampak je KO tako ugodno , en euro/liter, da je sedaj to skoraj isto kot TC. Pokurimo pa 1500 litrov letno, s toplo vodo vred, pa ne sparamo. TC se kvari, kompresor gre na par let, menjava stane 4000 EUR. Mi imamo na KO peč Buderus, v 25 letih niti ene okvare. Se mi zdi da vse to spremljanje novotarij in prepogosto  menjanje peči  , nima smisla. Na koncu je vse tam tam .

Pa ima. Mi je priznal tudi sodelavec, ki je pred dobrimi petimi leti kupil novo superduper peč z zalogovnikom. No, ene pol leta ima že toplotno sedaj. Prej je tudi govoril, da ne smrdi, čeprav je. Zdaj prizna, da ja, se pozna in da je prej bil res nek vonj.

Tako da ja, smrdi, ni variante, da ne bi. Če ne zaradi drugega, pa zato, ker drva niso idealno posušena, peleti vsebujejo še marsikaj poleg lesa… Da o tistih starih pečeh niti ne izgubljamo besed – tiste so pa res katastrofa. Samo tudi nove smradijo.

Vsak, ki se vsaj malo spozna ve, da se TČ ne splača izkljapljati še posebno pri zelo varčnih objektih. To, da samo ponoči greješ talno je neumnost, saj samo estrih potrebuje vsaj 4-5 ur, da se prenese toplota na tla, kje je potem še prostor. Dobra izolirana hiša potrebuje pretok od 28-32 stopinj v talno in pri teh temparaturah se ne splača ugašati TC in je bolje, da laufa 24 ur. Poraba ni nič večja.

Drugače pa sodobna peč na upljinjevanje 18kw gori okoli 5-6 ur (12-15 polen), sistem pa v mrazu deluje okoli 20 ur (2000l vode in sanitarna voda 300l) v slabo izolirani hiši z novimi okni, temperatura pa okoli 22-23 stopinj.

jojjj, 15.02.2023 ob 13:32

Pa ima. Mi je priznal tudi sodelavec, ki je pred dobrimi petimi leti kupil novo superduper peč z zalogovnikom. No, ene pol leta ima že toplotno sedaj. Prej je tudi govoril, da ne smrdi, čeprav je. Zdaj prizna, da ja, se pozna in da je prej bil res nek vonj.

Tako da ja, smrdi, ni variante, da ne bi. Če ne zaradi drugega, pa zato, ker drva niso idealno posušena, peleti vsebujejo še marsikaj poleg lesa… Da o tistih starih pečeh niti ne izgubljamo besed – tiste so pa res katastrofa. Samo tudi nove smradijo.

Super duper peč ne more smrdeti v prostor, ker ji preprečuje sama zasnova. Takoj ko odpreš vrata peči začne delovati ventilator, ki deluje s polno močjo 2700 obratov na minuto. Če spustiš v območju vrat papir ga posesa v notranjost peči.

Peč se naloži polno komoro še predno uporabiš ogenj. Ves pepel ventilator vleče v peč. Peč ima 3 vratca. Avtomatski vžig se izvaja pri zaprtih vratih peči in smrad in dim gre lahko samo čez dimnik. Ročni vžig pa se izvaja preko vrat, kjer je vlek največji. Tako v prostor ne more ne dim ne pepel.

Jaz po treh letih kurjenja imam še brezhiben belež. Nobena stena ali strop ni umazana. Verjetno je marsikateri bivalni prostor v slabšen stanju.

Seveda da ni če, jo ne znaš uporabljati pravilno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close