Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Toplotna črpalka sploh ni tako ugodna

Toplotna črpalka sploh ni tako ugodna

Imamo 200 m ogrevalne površine, Fujitsu toplotno črpalko, fasado 20 cm, ni dosti oken, dogrevamo po potrebi še s kaminom. Letni seštevek vseh računov od gen i je  1900 EUR. Meni se toplotna sploh ne zdi tako ugodna. Drva so zakon, sploh če imaš svoj gozd.

Če si neumen, pač kupiš toplotno črpalko in električen avto.

Odgovor na objavo uporabnika
prav je, 13.02.2023 ob 10:43

Če si neumen, pač kupiš toplotno črpalko in električen avto.

…in veliko bajto, ki ti prinese velike stroške. 🙂

Imaš veliko kvadraturo, zato ni presenečenje. Poleg tega veliko toplotnih črpal ni pravilno nastavljeni. Poleg tega nobeden od serviserjev ne upošteva pri nastavitvah, kdaj imaš polovično tarifo el. energije. Ko sem ponastavil toplotno po zelo pametnim serviserju , sem prišpara 50% stroškov.

Nekdo si najprej postavi 200 kvadratnih metrov veliko hišo, nato pa se pritožuje nad stroškom ogrevanja.

Drugače pa upam, da si oštel druge porabnike. Verjetno v celi hiši toplotna črpalka ni edini porabnik elektrike 🙂

Peter pan, 13.02.2023 ob 11:05

Nekdo si najprej postavi 200 kvadratnih metrov veliko hišo, nato pa se pritožuje nad stroškom ogrevanja.

Drugače pa upam, da si oštel druge porabnike. Verjetno v celi hiši toplotna črpalka ni edini porabnik elektrike 🙂

Kaj ima veze kvadratura? Toplotna je draga v vsakem primeru

anonimno890, 13.02.2023 ob 11:16

Kaj ima veze kvadratura? Toplotna je draga v vsakem primeru

kaj ima kvadratura veze pri ogrevanju?

lol

ogrevaš kvadrate, ne možganske kapacitete.

kot drugo pa so TČ zrak/voda so najbolj potratne TČ, prihranki pri ogrevanju pa minimalni. misliš, da bi, če bi ogreval na nafto to isto kvadraturo, plačal kaj manj?

čekdisout, 13.02.2023 ob 11:22

kaj ima kvadratura veze pri ogrevanju?

lol

ogrevaš kvadrate, ne možganske kapacitete.

kot drugo pa so TČ zrak/voda so najbolj potratne TČ, prihranki pri ogrevanju pa minimalni. misliš, da bi, če bi ogreval na nafto to isto kvadraturo, plačal kaj manj?

V primerjavi z drvmi, butelj

Še enkrat bom povedala TČ za imeti je voda/voda. Midva imava vsak 250 kvadratov, ampak nikakor ne takih stroškov za elektriko. Niti z ostalimi stroji in lučmi skupaj.

Res pa je moška stran našega gospodinjstva temeljito preštudirala kako močna bo črpalka in kako izolirati hišo.

Ogrevamo samo ponoči, čez dan sem včasih tudi v kratkih rokavih. Svoje naredi talno ogrevanje

Tako da … Dobra izbira, če je premišljena.

Pri TC je treba pogledati celo investicijo in ne samo mesečni strosek. Torej cena TC, zavarovanje, servisi za dobo desetih let in to razdeliti na npr deset let in prišteti strosek elektrike..

Seena, 13.02.2023 ob 12:00

Pri TC je treba pogledati celo investicijo in ne samo mesečni strosek. Torej cena TC, zavarovanje, servisi za dobo desetih let in to razdeliti na npr deset let in prišteti strosek elektrike..

ja, ampak je treba pa pri pečeh upoštevati (drva, peleti, nafta, plin) DIMNIK…zelo velik strošek, dimnikar 2 x letno…tudi servis peči 1 x letno- fizično delo če imaš drva, ali pelete….torej koliko si star, ali lahko delaš drva, cepiš, nosiš, pepel čistiš….po drugi strani pa kar se izolacije tiče in pa če imaš že v osnovi talno gretje potem sploh ni pomembno kakp imaš izolirano hišo, boš porabil toliko kw kot si jih do zdaj, zakaj bi jih več?

Imam toplotno črpalko za bajto (250 m2) in električen avto.

Zaenkrat zelo zadovoljen.

anonimno890, 13.02.2023 ob 11:24

V primerjavi z drvmi, butelj

vem, s čim primerjaš. butelj. ampak za drva moraš imet čas in voljo, pa še moč. mati ima peč na drva in zrihtat kurjavo je projekt ki traja celo leto.

drva nabavlja za naslednjo kurilno sezono. pol jih seka, pa spravlja v drvarnico, da se sušijo, pol jih celo zimo vlači iz drvarnice v kurilnico, ziher enkrat mesečno ima delo s tem. oziroma njeni zetje.

1. nimajo vsi volje in moči za to

2. nimajo niti vsi prostora za skladiščenje

3. eni nabavljajo drva tik pred zdajci, potem pa kukajo, kak so jih napyzdili in so jim sveža drva prodali, ki niti gorijo ne dobro.

4. da o tem, koliko pametnjakovičev se je že poškodovalo ali ubilo pri spravljanju drv raje ne bi.

plačam tistih 100 EUR mesečno in imam mir. vse, kar moram naredit je, da vklopim gretje na aplikaciji, če pridem po dolgem času domov

2 stanovanja v hiši plus klet po 100 kvadratov, ogrevamo z dvi dva zalogovnika po 1000 l, na kurilno sezono ne več kot 900 e. Kupimo pa že nažagane in razsekane na 40 cm. Drva so zakon!!

Postaviš si hišo z 200 kvadrati, potem pa jamraš zaradi stroškov ogrevanja.

Čez trideset let bo pa ena mamka sama živela na teh 200 kvadratih in jamrala, da nima za nepremičninski davek. Ampak, da bi prodala pa šla v blok živet, ne to pa ne.

Tudi če imaš svoja drva, rabiš veliko časa in truda za pripravo in potem še prostor za skladiščenje, saj dobra drva rabijo 2 leti skladiščenja pred uporabo. Koliko to stane? Od domačih imetnikov teh stroškov nihče ne oceni in ne obračuna.

Pri toplotni ne rabiš priprave in/ali nabave kuriva, skladiščenja. Samo klik na telefonu.

Financ Mohar, 13.02.2023 ob 13:45

Postaviš si hišo z 200 kvadrati, potem pa jamraš zaradi stroškov ogrevanja.

Čez trideset let bo pa ena mamka sama živela na teh 200 kvadratih in jamrala, da nima za nepremičninski davek. Ampak, da bi prodala pa šla v blok živet, ne to pa ne.

Smo 2 družine , 4 članska in 3 članska, vsaka v svojem nadstropju, ogrevanje si razdelimo.

Mi imamo toplotno črpalko in 230 kvadratno hišo, nizko energijsko gradnjo in 2 družini v ločenih enotah, pa plačujemo elektriko zdaj v najvišji ogrevalni sezoni 160e na mesec za vso uporabljeno elektriko 2 gospodinjstvih, ogrevanje vode, in ogrevanje hiše. Imamo zelo toplo hišo, da non stop zmanjšujemo temperaturo, ker nam je vroče  v stanovanjih. Splača se v startu dobro zidat, nato denar dobivaš nazaj. Imamo pa tc Daikin. Da pa ne govorim kako malo porabimo v drugih toplejših mesecih, sploh poleti ko se voda ogreva zastonj. Pa niti malo ne sparamo elektrike,res pa je, da imamo vse aparate varčne, led luči itd. O kurjenju na drva  pa nimam najboljšega mnenja, ker zunaj tako smrdi in posledično se vprašujem kako lahko potem gojis na vrtu zelenjavo, če je zemlja čisto zastrupljena s smogom pri lastni hiši. To se najbolj opazi z letošnjo zimo, ko so presedlali iz plina  na drva. Tega je letos preveč in moje mnenje je, da se nam bo to še kako maščevalo kasneje z različnimi bolezni dihal itd. Vem, da nobena kurjava ni in, samo drva je pa  najslabša varianta, kar se tiče kurjave, ker v peči se meče bogsiga vedi se kaj drugega kot dobra posušena drva.

Iz izkušenj po 16 letih obratovanja (TČ zemlja-voda):

– strošel zavarovanja – 0

– servis – doslej isto – 0

Bvdg, 13.02.2023 ob 10:39

Imamo 200 m ogrevalne površine, Fujitsu toplotno črpalko, fasado 20 cm, ni dosti oken, dogrevamo po potrebi še s kaminom. Letni seštevek vseh računov od gen i je  1900 EUR. Meni se toplotna sploh ne zdi tako ugodna. Drva so zakon, sploh če imaš svoj gozd.

Malce večja hiša kot tvoja, ogrevamo na 24,5 stopinj na gorenjskem nas ogrevanje s tč sedaj po podražitvah pride ca 500 Eur letno.

META529, 13.02.2023 ob 13:34

2 stanovanja v hiši plus klet po 100 kvadratov, ogrevamo z dvi dva zalogovnika po 1000 l, na kurilno sezono ne več kot 900 e. Kupimo pa že nažagane in razsekane na 40 cm. Drva so zakon!!

META, kaj pa ko zmanjka elektrike, kaj pa potem. saj se peč ustavi, kako pohladiš hudiča, da ti voda ne zakuha, saj pumpe ne delajo

Anonimni916, 13.02.2023 ob 11:05

Imaš veliko kvadraturo, zato ni presenečenje. Poleg tega veliko toplotnih črpal ni pravilno nastavljeni. Poleg tega nobeden od serviserjev ne upošteva pri nastavitvah, kdaj imaš polovično tarifo el. energije. Ko sem ponastavil toplotno po zelo pametnim serviserju , sem prišpara 50% stroškov.

O kakšni polovični tarifi električne energije ti pišeš?

ZOSS, 13.02.2023 ob 12:56

ja, ampak je treba pa pri pečeh upoštevati (drva, peleti, nafta, plin) DIMNIK…zelo velik strošek, dimnikar 2 x letno…tudi servis peči 1 x letno- fizično delo če imaš drva, ali pelete….torej koliko si star, ali lahko delaš drva, cepiš, nosiš, pepel čistiš….po drugi strani pa kar se izolacije tiče in pa če imaš že v osnovi talno gretje potem sploh ni pomembno kakp imaš izolirano hišo, boš porabil toliko kw kot si jih do zdaj, zakaj bi jih več?

Pri nafti nimaš stroškov dimnika, tudi servisa ne rabiš če vse deluje kot je treba.  Kupiš olje, natankaš in evo, pritisneš gumb.  Serviserja pokličeš samo če se kaj pokvari, kar pa je zelo zelo redko, zase vem da ga vsaj pet let nisem rabila klicat – gorilnik lepo dela.

Tudi jaz imam toplotno, 1900 letno je vsa poraba elektrike in ne samo toplotna, meni je super toplotna pridem domov okrog 16ih je toplo a misliš da imam čas kurit poleg še 2 otrok meni je pomembno da se mi ni treba z tem ukvarjat ker nimam časa.

Govorim o znesku na računu kjer je vsa elektrika. 12 mesecev skupno 1900 EUR z DDV. Nikjer pa nisem rekla da jamram nad stroški . Samo pravim da toplotna sploh ni tako ugodna. Lani smo imeli 1500 EUR letno znesek , elektrika gre kar lepo gor

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close