Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Toplotna črpalka sploh ni tako ugodna

Toplotna črpalka sploh ni tako ugodna

Odgovor na objavo uporabnika
robi9, 14.02.2023 ob 09:53

Peter pan, 14.02.2023 ob 09:36

Seveda so drva najcenejša – še posebej tista iz gozda. Vendar v tej enačbi ni všet strošek priprave in kasnejše kurjave. Enako tudi ni všeto skladiščenje(potrebujete še večjo kvadraturo hiše). Z novim 20 000 eur vrednimi pečmi je sicer kurjenje precej bolj enostavno, vendar še vedno potrebno. Žal preprosto ne morete nekam za par dni(npr. počitnice) in se nato vrniti v toplo hišo.

In v čem je zdaj takšen problem, če se ne moreš vrniti v toplo hišo ?

A boš zmrznil ali te bo pobralo od mraza ?

Ali kaj ste ljudje tako blesavi in občutljivi ?

Predvidevam, da živite v bloku ali pa mansardi kjer vaši starši skrbijo za kurišče. Verjetno se vam ravno ne sanja kako izgleda življenje prvih 24 ur v hiši, zato ko se temperura v notranjih stenah spusti na nekaj stopinj nad ničlo.

Z oddaljenim reguliranjem temperute te težave odpadejo – odpade tudi strah, da se med večdnevno odsotnostjo tempeture spustijo ekstremno nizko(npr -15 za več dni) kar bi lahko poškodovalo napeljave v hiši.

Covid 2021LE, 14.02.2023 ob 01:57

Jaz ne vem kje ti živiš. Pr-15, -20 dela TČ k klasičn grelc, 1:1, če govormo o zrak voda, oz maš še minus, k dela defrost….

V glavno, nazaj k tem: 400m2 še brez izolacije samo nov 3 slojni okn nas je prišel strošek ogrevanja in samitarne vode 2300e/leto kle not sta še 2 plinska šporheta(zanemarljivo); kobinirano štrom + plin. Hibrid; Tč + plinski kotel za pomoč (ko pridejo klasičarji v območje 1:1 ali pa blizu).

22-24stopinj v fletih.

Prej klasična plinska peč 4000e plina/ leto.

Investicija je bila 15jurjov, not jo prinesemo v 10 letih…oz smo jo lihkar…okvar še ni bilo,  (izven garancije) v štartu je blo neki mejčknga z nekimi ventili dimnikar meri pline pa majstr pogleda če je peč v tolerancah.

4000-2300=1700 razlike na letni ravni x 10 pa smo tam 17000.

Zdej z novo fasado bo pa pomoje isto, k je šlo vse gor….bi se mogu vsest pa pogledat porabljene kilovate, da vidim razliko.

Tisti prvi stavek – ne drži več. Nove naprave lahko grelca sploh nimajo več in COP je tudi pri teh temperaturah še vedno občutno nad 1.

Peter pan, 14.02.2023 ob 10:05

Predvidevam, da živite v bloku ali pa mansardi kjer vaši starši skrbijo za kurišče. Verjetno se vam ravno ne sanja kako izgleda življenje prvih 24 ur v hiši, zato ko se temperura v notranjih stenah spusti na nekaj stopinj nad ničlo.

Z oddaljenim reguliranjem temperute te težave odpadejo – odpade tudi strah, da se med večdnevno odsotnostjo tempeture spustijo ekstremno nizko(npr -15 za več dni) kar bi lahko poškodovalo napeljave v hiši.

Popolnoma zgrešeno predvidevanje.

Živim v lastni hiši in sam skrbim za ogrevanje in drva.

Tudi, če zdaj, ko je bilo zunaj zjutraj minus deset, nisem kuril en dan, je bila temperatura še vedno osemnajst stopinj, saj imam nova okna in izolacijo.

Ljudje ste neverjetno pomehkuženi in delate dramo za vsako malenkost.

robi9, 14.02.2023 ob 10:53

Popolnoma zgrešeno predvidevanje.

Živim v lastni hiši in sam skrbim za ogrevanje in drva.

Tudi, če zdaj, ko je bilo zunaj zjutraj minus deset, nisem kuril en dan, je bila temperatura še vedno osemnajst stopinj, saj imam nova okna in izolacijo.

Ljudje ste neverjetno pomehkuženi in delate dramo za vsako malenkost.

En dan? Kdo govori o samo enem dnevu? Predlagam, da ponoviš vajo in pustiš hišo brez ogrevanja, za 5-7 zaporednih dni. Po možnosti še v povprečni slovenski hiši iz 70-tih, ki je brez izolacije in ima originalna okna.

Pomehkuženost gor ali dol. Poškodbe na električni in še posebej vodovodni napeljavi  in odtokih so vse prej kot pa zabavne in poceni…

Peter pan, 14.02.2023 ob 11:14

En dan? Kdo govori o samo enem dnevu? Predlagam, da ponoviš vajo in pustiš hišo brez ogrevanja, za 5-7 zaporednih dni. Po možnosti še v povprečni slovenski hiši iz 70-tih, ki je brez izolacije in ima originalna okna.

Pomehkuženost gor ali dol. Poškodbe na električni in še posebej vodovodni napeljavi  in odtokih so vse prej kot pa zabavne in poceni…

Daj ne seri več.  Ne živimo v Sibiriji.

Od kdaj mraz škodi elektriki ?

Bodo elektroni zmrznili v kablih ?

Mater ste glupi.

robi9, 14.02.2023 ob 11:19

Daj ne seri več.  Ne živimo v Sibiriji.

Od kdaj mraz škodi elektriki ?

Bodo elektroni zmrznili v kablih ?

Mater ste glupi.

Predvidevam, da ravno nimate končanega elektro faxa… zato ste verjetno na tem portalu cele dneve.

Ne elektroni ne bodo zmrznili, lahko se paškodujejo connectorji in pa občutljiva elektronika. Vsak funkcionalno pismen posameznik bi verjetno tudi razumel, zakaj sem napisal “še posebej vodovodni napeljavi”

Kaj ima Sibirija z povprečno družinsko hišo?

Ali ste kdaj pustili hišo samo za 7 ali celo 14 dni pozimi? NE

Ali ste se kdaj vrnili v takšno hišo, kjer mrzle stene dobesedno oddajajo še naslednji 24-48 ur mraz?  NE

Skratka ne pametujte. Raje pojdite delati drva za naslednje sezone – nekateri imamo precej bolj vreden časam kakor pa da ga izgubljamo za tistega tisočaka prihranka letno….

Da., Odgovor za gornjega. Vikend. Sicer ni bilo juhuhu mraz, sam vseeno. Čez petek in soboto jo segreješ, k greš v nedeljo fino dam…

Noben Tv ni crknu al pa Pc, čeprav so tam bolj zastareli.

In ja, vodo smo spuščali pozimi.  Školjke solili. Od takrat, ko je centralna ne več…

In lih centralna je zmrznla, severna šranga-spajka na bakru se je uscala. Od takrat je motr antifriz. Pa je že fasada bila, pa je stisnlo….par let nazaj.

Peter pan, 14.02.2023 ob 12:28

Predvidevam, da ravno nimate končanega elektro faxa… zato ste verjetno na tem portalu cele dneve.

Ne elektroni ne bodo zmrznili, lahko se paškodujejo connectorji in pa občutljiva elektronika. Vsak funkcionalno pismen posameznik bi verjetno tudi razumel, zakaj sem napisal “še posebej vodovodni napeljavi”

Kaj ima Sibirija z povprečno družinsko hišo?

Ali ste kdaj pustili hišo samo za 7 ali celo 14 dni pozimi? NE

Ali ste se kdaj vrnili v takšno hišo, kjer mrzle stene dobesedno oddajajo še naslednji 24-48 ur mraz?  NE

Skratka ne pametujte. Raje pojdite delati drva za naslednje sezone – nekateri imamo precej bolj vreden časam kakor pa da ga izgubljamo za tistega tisočaka prihranka letno….

Spet nakladanje in kazanje debilizma. Seveda je bila hiša tudi dlje časa prazna, pa koliko je raznih vikendov, ki so skoraj celo zimo prazni in ni crknila nobena elektronika. Nekaterim so vam crknili možgani, ker se  ne morem načuditi debilnim izjavam. In takšni se imate za pametnjakoviče. 🙂

Če se hiša pusti pozimi dlje časa prazna, se zapre glavni ventil in izpusti voda in ne bo nobene škode, pa če bo en mesec – 20 stopinj. Tudi računalniki bodo preživeli. Prav tako bodo preživeli odtoki.

Zato že nehaj bluziti in širiti svoj debilizem.

Pa še glede centralne, če obstaja v vikendih, ki so celo zimo prazni. V teh primerih se v sistem doda antifriz.

robi9, 14.02.2023 ob 12:43

Spet nakladanje in kazanje debilizma. Seveda je bila hiša tudi dlje časa prazna, pa koliko je raznih vikendov, ki so skoraj celo zimo prazni in ni crknila nobena elektronika. Nekaterim so vam crknili možgani, ker se  ne morem načuditi debilnim izjavam. In takšni se imate za pametnjakoviče. 🙂

Če se hiša pusti pozimi dlje časa prazna, se zapre glavni ventil in izpusti voda in ne bo nobene škode, pa če bo en mesec – 20 stopinj. Tudi računalniki bodo preživeli. Prav tako bodo preživeli odtoki.

Zato že nehaj bluziti in širiti svoj debilizem.

Ja seveda po spustil vodo iz centralne vsakic ko bom sel na pocitnice. Prosil bom tudi sosede, da bodo na drva ponovno zakurili  preden bom prisel. In se dva dni bom zmrzoval…

Ne hvala. Moja ura je prevec vredna – raje je prodam mojim strankam. V dnevu ali dveh vec zasluzim, kakor vi v celem letu prihranite.

Ce vi nimate svojega casa komu prodati….

Covid 2021LE, 14.02.2023 ob 12:36

Da., Odgovor za gornjega. Vikend. Sicer ni bilo juhuhu mraz, sam vseeno. Čez petek in soboto jo segreješ, k greš v nedeljo fino dam…

Noben Tv ni crknu al pa Pc, čeprav so tam bolj zastareli.

In ja, vodo smo spuščali pozimi.  Školjke solili. Od takrat, ko je centralna ne več…

In lih centralna je zmrznla, severna šranga-spajka na bakru se je uscala. Od takrat je motr antifriz. Pa je že fasada bila, pa je stisnlo….par let nazaj.

Jaz sem omenjal, da je največji problem poleg fizičnega dela, da se stene zelo ohladile in je hiša še vsaj en dan ledena…. poškodbe sem samo zraven dopisal. Hiši definitivno ne koristi, če je dolgo mrzla in vlažna.

Jaz ne vem kje ti živiš. Pr-15, -20 dela TČ k klasičn grelc, 1:1, če govormo o zrak voda, oz maš še minus, k dela defrost….

Ne, ne dela, moja ma pr -15 COP 1,5-2. Izmerjeno pred par leti, mi grafe riše. In ja, je zrak-voda. Zdaj pa že par let ni bilo -15 niti eno noč, tako da tudi če bi pri -15 delalo s COP 1, to ni praktično nikoli.

-8 stopinj zelo redko, ene 5 noči letos zaenkrat. Pa mogoče je bilo ene 5 dni (čez dan) pod nulo letos pri nas. Tam -2. Še najslabše TČ se pri nas na štajerskem ne matrajo.

Peter pan, 14.02.2023 ob 13:28

Ja seveda po spustil vodo iz centralne vsakic ko bom sel na pocitnice. Prosil bom tudi sosede, da bodo na drva ponovno zakurili  preden bom prisel. In se dva dni bom zmrzoval…

Ne hvala. Moja ura je prevec vredna – raje je prodam mojim strankam. V dnevu ali dveh vec zasluzim, kakor vi v celem letu prihranite.

Ce vi nimate svojega casa komu prodati….

Debil zabit. Nihče ne omenja spuščanja vode iz centralne, ampak iz vodovoda, saj samo odpreš pipe.

Vsaka sodobna peč ima program eco ali dopustniški program. Zalogovniki ohranjajo temperaturo. Po volji lahko naštimaš temp. ko peč oz. regulacija začne ogrevati hišo. Ali je to 12 stopinj, 16 stopinj. Po želji.

Lahko tudi zakuriš pred odhodom, daš na min. temp. 12 stopinj, rečmo da ti to drži 3 dni kar je min. Pred odhodom ponovno naložiš peč in ko bo regulacija po treh dneh potrebovala toploto se bo sprožil avtomatski vžig polen v peči. Tako lahko podaljšaš še za 3 dni. Če imaš dobro izolirano hišo se to potegne na 5 dni ob min. porabi.

Pišete o stvareh o katerih nimate pojma. Vse podatke lahko spremljaš preko mobitela in če je kriza pač pošlješ soseda ali prijatelja. Led v ceveh v 21 stoletju. Ledu še zunaj sredi zime ni.

Ko se je moja žena pred leti odselila iz stanovanja, zanimivo s Primorske oziroma s Krasa, je bila polomija. Tisto tam je bil blok, brez ogrevanja. Vsak je gretje rihtal po svoje. Moja žena je imela v stanovanju lončeno peč na drva. Ko ni več živela tam, je neke zime zmrznila napeljava, potem je bila pa poplava. V spodnjem stanovanju tudi ni bilo nikogar, dve nadstropji nižje pa je potem soseda poklicala, ko je njo zalilo.

Prejšnji teden med počitnicami smo bili na Kanarcih. Kopali smo se v morju. Čez dan je temperatura zraka dosegala 25 stopinj. Pred odhodom sem doma toplotno črpalko izključil. Januar je bil sorazmerno topel. Ravno prejšnji teden pa je zahladilo. Ko sem opazil nizke temperature, sem lahko prek interneta spet vključil toplotno črpalo (s Kanarcev) in preprečil nesrečo, ki smo jo, opisano zgoraj, nekoč že doživeli.

Pred odhodom ponovno naložiš peč in ko bo regulacija po treh dneh potrebovala toploto se bo sprožil avtomatski vžig polen v peči. Tako lahko podaljšaš še za 3 dni. Če imaš dobro izolirano hišo se to potegne na 5 dni ob min. porabi.

Če maš res dobro izolirano hišo, ti na pamet ne pade, da bi mel peč na drva, ali sploh kurilnico in dimnik, ker je vse skup zguba prostora, denarja in časa. To je tako kot da bi mel na avtu konjsko vprego.

Moja toplotna črpalka zemlji ukrade običajno 4 stopinje.
Če pogledam v tem trenutku, iz vrtine dobim 5 stopinj, vračam pa 1 stopinjo.V zalogovniku imam pa zdaj 52 stopinj, saj imam radiatorsko gretje.
V vrtini je seveda antifriz. Včasih gre tudi kakšno stopinjo pod 0, včasih pa dobim 8 in vračam 4.

Res ne

Anonimno 1185, 15.02.2023 ob 00:42

Ko se je moja žena pred leti odselila iz stanovanja, zanimivo s Primorske oziroma s Krasa, je bila polomija. Tisto tam je bil blok, brez ogrevanja. Vsak je gretje rihtal po svoje. Moja žena je imela v stanovanju lončeno peč na drva. Ko ni več živela tam, je neke zime zmrznila napeljava, potem je bila pa poplava. V spodnjem stanovanju tudi ni bilo nikogar, dve nadstropji nižje pa je potem soseda poklicala, ko je njo zalilo.

Prejšnji teden med počitnicami smo bili na Kanarcih. Kopali smo se v morju. Čez dan je temperatura zraka dosegala 25 stopinj. Pred odhodom sem doma toplotno črpalko izključil. Januar je bil sorazmerno topel. Ravno prejšnji teden pa je zahladilo. Ko sem opazil nizke temperature, sem lahko prek interneta spet vključil toplotno črpalo (s Kanarcev) in preprečil nesrečo, ki smo jo, opisano zgoraj, nekoč že doživeli.

eni lažete da sami sebi verjamete, da bi zmrznile cevi od centralne bi moralo biti vsaj -20 stopinj to stalno vsaj dva tri tedne, v slo tega ne bos dozivel, tako da ti te zgodbice kako je po parih dneh zmrznila napeljava napletaj svoji babi, ti se konkretno dam primere, v moji blizini je prazna hisa ze 3 leta ker so lastniki umrli, nasledniki pa je ne zelijo prodati, grajena leta 64, enaka kot je bila zgrajena, brez fasade, prvi okni itd…niti ena cev za vido ali od centralne se ni počila pa se ne kuri v bajti in ja v sistemu je ostala voda , in govorim o koroski, zadnjih 14 dni je  stalno minus od -13 do 7 ponoci..ne recem hisa brez ogrevanja propada, vsaka hisa, ampak cevi pa ne pokajo tako kot ti bluzis

Julij Cezar, 13.02.2023 ob 20:13

Xguds, 13.02.2023 ob 16:51

nekaj ti ne štima, 13.02.2023 ob 14:22

Bvdg, 13.02.2023 ob 10:39

Imamo 200 m ogrevalne površine, Fujitsu toplotno črpalko, fasado 20 cm, ni dosti oken, dogrevamo po potrebi še s kaminom. Letni seštevek vseh računov od gen i je  1900 EUR. Meni se toplotna sploh ne zdi tako ugodna. Drva so zakon, sploh če imaš svoj gozd.

Malce večja hiša kot tvoja, ogrevamo na 24,5 stopinj na gorenjskem nas ogrevanje s tč sedaj po podražitvah pride ca 500 Eur letno.

Kako lahko ljudje tako nakladate. Na gorenjskem hiša večja od 200 m2, pa pravite da imate 500 EUR letno strošek? Zakaj nakladaš take bučke? Kaj imaš od tega? Mi oddajamo 2 sobno in samo elektrika pride 60 -70 EUR mesečno . Kje je še ogrevanje .

tocno tako kot pravis, so pa to ljudje ki verjamejo da vec kot je zunaj minusa manj energije porabijo za ogrevanje

Jaz sem šla ravno gledat, si pišem evidenco porabe elektrike, ker me je zanimalo kako imamo razdeljeno cenejši in dražji tok in podatek:

V zadnjih 12 mesecih smo porabili 7.400 kWh elektrike kar je po trenutni ceni 1.173 Eur. Od tega je bilo za TČ, 2.016 kWh torej po trenutni ceni je to 318 Eur.  Grejemo nekje od novembra, običajno ne začetek novembra in potem do nekje začetek marca, tam okoli 10. običajno izklopimo. Odvisno od vremena. Bivalne prostore grejemo na 22 stopinj, spalnica pa je na 19.

Imamo pa hišo velikost 170m2 in nas je 5.  Je pa res, da ko je zunaj sonce imamo žalozije dvignjene in nas greje sonce.

Ena mama, 13.02.2023 ob 11:56

Še enkrat bom povedala TČ za imeti je voda/voda. Midva imava vsak 250 kvadratov, ampak nikakor ne takih stroškov za elektriko. Niti z ostalimi stroji in lučmi skupaj.

Res pa je moška stran našega gospodinjstva temeljito preštudirala kako močna bo črpalka in kako izolirati hišo.

Ogrevamo samo ponoči, čez dan sem včasih tudi v kratkih rokavih. Svoje naredi talno ogrevanje

Tako da … Dobra izbira, če je premišljena.

Ogrevam z drvami nekako ne verjamem , da vam zadostuje samo z ogrevanjem TČ samo ponoči . Še nek vir imate podnevi. Kadar je podnevi le okoli nule ponoči -10 ko vstanete gotovo prezračite spalnice, kopalnico  tudi z odpiranjem vrat se hiša ohlaja.  Verjamem vam , da ste v majici samo imate preko oblečeno še bluzo ali termoflis. lp

Če maš talno gretje in dobro izolirao bajto, kar zadostuje gretje samo ponoči, ker je velika akumulacija pri talnem, tudi zelo počasi ta toplota seva v prostor. Seveda z radiatorji o tem ne moreš sanjat. Podobno kot v zalogovniku pri drveh, samo da je voda v tleh shranjena

Zračenje je še ena taka stvar, kjer te je cajt povozil. Rekuperacija ali pa razvlaževanje sta alternativi klasičnemu zračenju skoz okno, kjer pač  vse izgubi. Rekuperacija je obvezna, da bajta velja za pasivno.

Pa tudi na TČ se lahko zalogovnik priklopi, če hočeš še več akumulacije. Ne vem, zakaj misliš, da npr. 10 kW TČ ne more čez noč zalogovnika našopat z dovolj toplo vodo. Tvoja 20 kW peč verjetno tudi ne gori 6 ur od 24. A ti hodiš 3x na dan nalagat, pa še ponoči, da te ne zebe zjutraj? Ne vem, zaka misliš, da mora TČ laufat lih vseh 24 ur potem.

Kaj ko bi nehali prodajati bučke, da nič ne smrdi pri teh novih pečeh? Ker smrdi, pa če se na glavo postavite. Ja, manj kot včasih, sploh pri premogu, vseeno pa smrdi! Zato imamo spet zanič zrak po Sloveniji. Ker je država pred parimi leti naumila, da je pa to zdaj biomasa, ki je obnovljiva in zato tako fina. Itak. Da so potem lepo podražili to biomaso. V glavnem – to kurjenje drv je veliko s.ranje. Verjamem, da imajo nekateri fetiš na to drvarjenje, samo s tem smradijo. Še bolj pa ko niso sposobni kuriti normalno in vzdrževati normalno temperaturo v bajtah. Ker ne, 25 stopinj pa res ni treba imeti notri. Če bi že to znižali na 22 ali 23, bi že manj osmradili vse naokoli.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close