Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Toplotna črpalka sploh ni tako ugodna

Toplotna črpalka sploh ni tako ugodna

Odgovor na objavo uporabnika
nekaj ti ne štima, 13.02.2023 ob 14:22

Bvdg, 13.02.2023 ob 10:39

Imamo 200 m ogrevalne površine, Fujitsu toplotno črpalko, fasado 20 cm, ni dosti oken, dogrevamo po potrebi še s kaminom. Letni seštevek vseh računov od gen i je  1900 EUR. Meni se toplotna sploh ne zdi tako ugodna. Drva so zakon, sploh če imaš svoj gozd.

Malce večja hiša kot tvoja, ogrevamo na 24,5 stopinj na gorenjskem nas ogrevanje s tč sedaj po podražitvah pride ca 500 Eur letno.

Kako lahko ljudje tako nakladate. Na gorenjskem hiša večja od 200 m2, pa pravite da imate 500 EUR letno strošek? Zakaj nakladaš take bučke? Kaj imaš od tega? Mi oddajamo 2 sobno in samo elektrika pride 60 -70 EUR mesečno . Kje je še ogrevanje .

Mi smo imeli peč na KO. Velika hiša 200 m2 smo ogrevali, ostale prostore ne ( garaža). Strošek KO je bil  nekje 2000 EUR letno. Nobenega servisa v 20 letih, dimnikar nikoli ni prišel v 20 letih. Ker imamo svoj gozd, smo sedaj prišli na drva, na te nove peči  z zalogovnikom.. Tu ni saj, nobenega dima, dobili smo tudi neko ekološko subvencijo za investicijo . Cena peči in zalogovnika je pa kar huda, 20.000 EUR . Drva nam pripelje z gozdarskim strojem, pripelje debla, zloži na parcelo in mi žagamo, pomagajo otroci . Bivši pesjak je sedaj skladovnica drv, kuža je pa v hiši ? Gozdarskemu podjetju plačamo za posek 400 EUR, s tem imamo drva za dve leti. Torej 200 EUR na leto. V največji zimi naložimo zjutraj in zvečer , ker je zalogovnik . Ta peč je zelo napredna,  z aplikacijo uravnavaš vse.  Zakon nam je . Prvič s tem koristimo lastna drva, ker je bil  posek nujen, pregosta drevesa. Strošek nam je le za tistih 200 EUR , da nam jih podjetje poseka .

Grundig, 13.02.2023 ob 17:02

Mi smo imeli peč na KO. Velika hiša 200 m2 smo ogrevali, ostale prostore ne ( garaža). Strošek KO je bil  nekje 2000 EUR letno. Nobenega servisa v 20 letih, dimnikar nikoli ni prišel v 20 letih. Ker imamo svoj gozd, smo sedaj prišli na drva, na te nove peči  z zalogovnikom.. Tu ni saj, nobenega dima, dobili smo tudi neko ekološko subvencijo za investicijo . Cena peči in zalogovnika je pa kar huda, 20.000 EUR . Drva nam pripelje z gozdarskim strojem, pripelje debla, zloži na parcelo in mi žagamo, pomagajo otroci . Bivši pesjak je sedaj skladovnica drv, kuža je pa v hiši ? Gozdarskemu podjetju plačamo za posek 400 EUR, s tem imamo drva za dve leti. Torej 200 EUR na leto. V največji zimi naložimo zjutraj in zvečer , ker je zalogovnik . Ta peč je zelo napredna,  z aplikacijo uravnavaš vse.  Zakon nam je . Prvič s tem koristimo lastna drva, ker je bil  posek nujen, pregosta drevesa. Strošek nam je le za tistih 200 EUR , da nam jih podjetje poseka .

gozdarji računajo posek in prevoz 20 evr. na kubik, torej ti porabiš samo 10 kubikov na sezono?

Tatamata, 13.02.2023 ob 14:08

Mi imamo toplotno črpalko in 230 kvadratno hišo, nizko energijsko gradnjo in 2 družini v ločenih enotah, pa plačujemo elektriko zdaj v najvišji ogrevalni sezoni 160e na mesec za vso uporabljeno elektriko 2 gospodinjstvih, ogrevanje vode, in ogrevanje hiše. Imamo zelo toplo hišo, da non stop zmanjšujemo temperaturo, ker nam je vroče  v stanovanjih. Splača se v startu dobro zidat, nato denar dobivaš nazaj. Imamo pa tc Daikin. Da pa ne govorim kako malo porabimo v drugih toplejših mesecih, sploh poleti ko se voda ogreva zastonj. Pa niti malo ne sparamo elektrike,res pa je, da imamo vse aparate varčne, led luči itd. O kurjenju na drva  pa nimam najboljšega mnenja, ker zunaj tako smrdi in posledično se vprašujem kako lahko potem gojis na vrtu zelenjavo, če je zemlja čisto zastrupljena s smogom pri lastni hiši. To se najbolj opazi z letošnjo zimo, ko so presedlali iz plina  na drva. Tega je letos preveč in moje mnenje je, da se nam bo to še kako maščevalo kasneje z različnimi bolezni dihal itd. Vem, da nobena kurjava ni in, samo drva je pa  najslabša varianta, kar se tiče kurjave, ker v peči se meče bogsiga vedi se kaj drugega kot dobra posušena drva.

Narobe razmišljaš. Drva so čisto ok. To kaj se v peč meče ni odvisno od peči, ampak od uporabnika. Odgovornost oz. po domače poštenje prinese pravi rezultat.

Nove upljinjevalne peči so dobra rešitev tako po izkoristku kot komfortu, saj se načeloma kuri samo 1x na dan ali na 2 dni.

lazes ko pes tece….al pa tud ne, se pravi vsak 160 eur krat 2 je 320 ne, niti ni tako poceni terba zabita

Kdor pravi da je toplotna črpalka ugodna, laže. Sploh tisti ki govorijo da celo hišo ogrevajo za 500 EUR letno. Jaz ne vem zakaj potem mi doma samo za kuhanje pa luči, sušilni stroj dobimo račun za 60 EUR.

META529, 13.02.2023 ob 13:34

2 stanovanja v hiši plus klet po 100 kvadratov, ogrevamo z dvi dva zalogovnika po 1000 l, na kurilno sezono ne več kot 900 e. Kupimo pa že nažagane in razsekane na 40 cm. Drva so zakon!!

Imam svij gozd in grejem se na TČ, kurz gleda kurjenje, zakurim samo takrat ko je pod nulo ali zelo vlažno, ko ima tč  težave, drugače je pa elektrika cenejša kot drva.

Ravno ceneje ni, je pa zelo primerljiva cena za elektriko pri TČ in drveh, če drva kupiš. Imam oboje, peč na drva sem pustil za rezervo notri, pa je skoraj nikoli ne uporabim več, odkar imam TČ.

Če pa imaš svoj gozd in nimaš kaj drugega za delat, potem pridejo drva ceneje, če pač svojega časa ne ceniš za delo. Še takrat se verjeno bolj splača drva prodajat kot jih kurt.

ZOSS, 13.02.2023 ob 15:05

META, kaj pa ko zmanjka elektrike, kaj pa potem. saj se peč ustavi, kako pohladiš hudiča, da ti voda ne zakuha, saj pumpe ne delajo

za odprt sistem se nisi slisal?obstajajo centralne kjer ne rabis obtocnih crpalk, ampak vam tepcem kaj razlagat

Ljudje so komot, kakšna drva, to je za kmetavzarje.ima se može se, imajo toplotno črpalko ker elektrika je skoraj zastonj, no pri KRONOTERM črpalkah celo nazaj teče. Mi zmoremo ??

Tudi mi, naložimo le enkrat na dan v hudi zimi, drugače pa na par dni enkrat. Nobenega onesnaževanja zraka. Tudi mi imamo svoj gozd, ki ga je tako in tako treba redčiti, priprava drv je pa meni tako luštno delo.

Kdor pravi da je toplotna črpalka ugodna, laže. Sploh tisti ki govorijo da celo hišo ogrevajo za 500 EUR letno. Jaz ne vem zakaj potem mi doma samo za kuhanje pa luči, sušilni stroj dobimo račun za 60 EUR.

Tisti z res dobrimi novimi bajtami majo samo tolk. Sorodnik ima novo montažno bajto, 180 kvadratov nekje, skoraj pasivna, projektirana za 3 kW toplotno (kar je tudi upošteval in nabavil tko), to pomeni, da porabi približno 1 kWh na uro v najhujšem mrazu (večino sploh ne leti), več zelo težko. Vedno ma toplo, 23 stopinj not.

Na mesec je to 720 kWh, na 5 mesecev recimo, koliokor moraš v taki bajti energijo dovajat, je to 3600 kWh, pri današnji ceni elektrike (z vsemi davki in prispevki) je to skupaj 540 €. Pa so to zelo pesimistični scenariji delovanja, več kot pol cajta se mu sploh vklopi ne, realno okol 300 €

Seveda pri stari potratni bajti ne moreš prit s tako švoh TČ skozi, lahko računaš x3 moči in denarja oz. še več. Jurja letno, recimo.

bajta moderna pa bajta stara 50 let, je razlika v potrebni energiji za ogrevanje komot 3x in tudi več lahko. To pač morate upoštevat, ko vam govorijo o 500 €, če imate podrtijo nimate kaj primerjat in tud čudit se nad nizkimi stroški drugih.

Če gonite drva, preveč moderne bajte itak nimate, kaj bi imeli v bajti, ki je projektirana za 3 kW energije delali vi s pečmi na drva, ki imajo moči 20 kW in podobno? Savna takoj. Nobena nova bajta se sploh  z dimnikom ne dela, ker ni nobenega smisla.

20 EUR od tega so itak fiksni stroški električnega priključka četudi ne bi niti kWh porabil. In ne, nimaš samo naštetega. Tudi pralni stroj verjetno imaš, hladilnik, skrinjo, fen, boljer, sesalec to se nabere porabe za eno švoh toplotno črpalko skoraj.

Dunzs, 13.02.2023 ob 19:04

Kaj pa je problem? Pri nas gre poloznica za strom za celo bajto:

– dec, jan, feb 130€

– mar, okt, nov 100€

– apr, avg, sept 70€

– maj, jun, jul 60€

Celoletni strom znasa pod 1100 € na leto s toplotno. V mesecih ko toplotna ne dela nic (samo greje vodo npr) porabimo 60€ na mesec. To znese cca 750€ na leto. Razliko pozre toplotna. In ta razlika pri nas znasa max 350 letno. Smo 4, 2 majhna otroka, grejemo 160m2 na 23 stopinj, novogradnja. Toplotna je navadna zrak voda,  daikin, kostala 6 k€. Dela ze osmo leto bp.

Zakaj bi lagala?

Xguds, 13.02.2023 ob 16:51

Kako lahko ljudje tako nakladate. Na gorenjskem hiša večja od 200 m2, pa pravite da imate 500 EUR letno strošek? Zakaj nakladaš take bučke? Kaj imaš od tega? Mi oddajamo 2 sobno in samo elektrika pride 60 -70 EUR mesečno . Kje je še ogrevanje .

tocno tako kot pravis, so pa to ljudje ki verjamejo da vec kot je zunaj minusa manj energije porabijo za ogrevanje

tist k, 13.02.2023 ob 19:47

bajta moderna pa bajta stara 50 let, je razlika v potrebni energiji za ogrevanje komot 3x in tudi več lahko. To pač morate upoštevat, ko vam govorijo o 500 €, če imate podrtijo nimate kaj primerjat in tud čudit se nad nizkimi stroški drugih.

Če gonite drva, preveč moderne bajte itak nimate, kaj bi imeli v bajti, ki je projektirana za 3 kW energije delali vi s pečmi na drva, ki imajo moči 20 kW in podobno? Savna takoj. Nobena nova bajta se sploh  z dimnikom ne dela, ker ni nobenega smisla.

ti si sele tepec….brezveze razlagat zakaj….idiot pac

Zbbzfn, 13.02.2023 ob 19:37

Ljudje so komot, kakšna drva, to je za kmetavzarje.ima se može se, imajo toplotno črpalko ker elektrika je skoraj zastonj, no pri KRONOTERM črpalkah celo nazaj teče. Mi zmoremo ??

Ima se može se.

???

Nazaj teče…???

tocno tako kot pravis, so pa to ljudje ki verjamejo da vec kot je zunaj minusa manj energije porabijo za ogrevanje

Jaz ne vem, kje ti živiš. Pri nas na štajerskem je minusa  za vzorec in vsako leto manj, najbolj mrzla noč v tej sezoni je bila pri nas -8, vsegaa ene 5 noči je bilo podobno. Ostalo vse okol nule. Vsaka TČ dela s solidnim izkoristkom do -15, -20

Julij Cezar, 13.02.2023 ob 20:16

ti si sele tepec….brezveze razlagat zakaj….idiot pac

Kot da bi tebi razlagal o Kijevu in Rusih.

Jaz ne vem kje ti živiš. Pr-15, -20 dela TČ k klasičn grelc, 1:1, če govormo o zrak voda, oz maš še minus, k dela defrost….

V glavno, nazaj k tem: 400m2 še brez izolacije samo nov 3 slojni okn nas je prišel strošek ogrevanja in samitarne vode 2300e/leto kle not sta še 2 plinska šporheta(zanemarljivo); kobinirano štrom + plin. Hibrid; Tč + plinski kotel za pomoč (ko pridejo klasičarji v območje 1:1 ali pa blizu).

22-24stopinj v fletih.

Prej klasična plinska peč 4000e plina/ leto.

Investicija je bila 15jurjov, not jo prinesemo v 10 letih…oz smo jo lihkar…okvar še ni bilo,  (izven garancije) v štartu je blo neki mejčknga z nekimi ventili dimnikar meri pline pa majstr pogleda če je peč v tolerancah.

4000-2300=1700 razlike na letni ravni x 10 pa smo tam 17000.

Zdej z novo fasado bo pa pomoje isto, k je šlo vse gor….bi se mogu vsest pa pogledat porabljene kilovate, da vidim razliko.

Seveda so drva najcenejša – še posebej tista iz gozda. Vendar v tej enačbi ni všet strošek priprave in kasnejše kurjave. Enako tudi ni všeto skladiščenje(potrebujete še večjo kvadraturo hiše). Z novim 20 000 eur vrednimi pečmi je sicer kurjenje precej bolj enostavno, vendar še vedno potrebno. Žal preprosto ne morete nekam za par dni(npr. počitnice) in se nato vrniti v toplo hišo.

Toliko je strošek za ogrevanje, v to ni všteta redna elektrika.

Peter pan, 14.02.2023 ob 09:36

Seveda so drva najcenejša – še posebej tista iz gozda. Vendar v tej enačbi ni všet strošek priprave in kasnejše kurjave. Enako tudi ni všeto skladiščenje(potrebujete še večjo kvadraturo hiše). Z novim 20 000 eur vrednimi pečmi je sicer kurjenje precej bolj enostavno, vendar še vedno potrebno. Žal preprosto ne morete nekam za par dni(npr. počitnice) in se nato vrniti v toplo hišo.

In v čem je zdaj takšen problem, če se ne moreš vrniti v toplo hišo ?

A boš zmrznil ali te bo pobralo od mraza ?

Ali kaj ste ljudje tako blesavi in občutljivi ?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close