Toplotna črpalka, ogrevanje
Edino komot je, drugega pa nič in na ta komot se pošteno plača al si pa na mrzlem , kot jih večina s samo toplotno črpalko , brez dodatnega ogrevanja, dejansko je. Kaj bi te pa motil prostor, če imaš celo bajto podkleteno, boš pa menda našel en plac za peč, ne? Ampak jaz ne vem, to da ste vi nasrali je vaša stvar, zakaj odkrito ne poveste stranja, da se ne bi še drugi nasrali?
[/quote]
Za 250m2 ogrevane površine na 24,5 C plačamo 410 Eur – se ti zdi da smo se nasrali?
Za 250m2 ogrevane površine na 24,5 C plačamo 410 Eur – se ti zdi da smo se nasrali?
[/quote]A, daj ne kvasi bedarij, lepo te prosim.😁 Polni luni verjamem, samo da jasno vedet, da če bi imela tako toplo kot večina hoče imet in potrebuje, bi bila pa elektrika tri pa pol jurje. Da pa njej zadostuje, me pa ne moti, bog ji požegnaj, jaz imam rad tople bivalne prostore, tople obroke in roče babe.😁
Najbolj hecni so tisti, ki so prej imeli 24, 25, odkar so pa “nobel” in to drago palčali, imajo pa v bajti 18, , največ 19.😁😁 Ampak jih ni malo, bi znalo bit, da si ti tudi med njimi, ker za elektriko pa ne boš dal 4 jurje na sezono, važno je, da se ti lahko postavljaš, da si oh in sploh “višjega statusa”.😁😁😁
🙂 … jest se nikakor ne smejem tistim, ki privravljajo drva in mi tvoj cinicen pristop v smislu ponizevanja tehnolosko naprednejsih investitorjev, nikakor ni vsec. Tudi sama raje zagrabim motorko, kot da bi zagala na roke. Bi šlo? …
Zgovarjat se, da so drva cenejsa oblika ogrevanja in v isti sapi ponizevat vse ki so investirali v razne TČ, pasivne hise ipd je brezveze… obenem mi je bolj fino v naselju, kjer stanovalci le obcasno zakurimo kaksen kamin, ob nizjem zracnem pritisku neprimerno lepse, kot v naselju, kjer se v casu kurilne sezone ob kurjenju drv dusijo v mesanici dima in megle…
[/quote]
Na drva grejemo 2-stanovanjsko hišo, pa se iz dimnika sploh ne kadi. Niti ob nizkem pritisku.
A, daj ne kvasi bedarij, lepo te prosim.😁 Polni luni verjamem, samo da jasno vedet, da če bi imela tako toplo kot večina hoče imet in potrebuje, bi bila pa elektrika tri pa pol jurje. Da pa njej zadostuje, me pa ne moti, bog ji požegnaj, jaz imam rad tople bivalne prostore, tople obroke in roče babe.😁
Najbolj hecni so tisti, ki so prej imeli 24, 25, odkar so pa “nobel” in to drago palčali, imajo pa v bajti 18, , največ 19.😁😁 Ampak jih ni malo, bi znalo bit, da si ti tudi med njimi, ker za elektriko pa ne boš dal 4 jurje na sezono, važno je, da se ti lahko postavljaš, da si oh in sploh “višjega statusa”.😁😁😁
[/quote]
Me sploh ne zanima kaj ti verjameš in kaj ne, kogar zanima moj realen podatek pa tudi prav.
Da vas neumno čredo futrajo vedno znova in nimate nikoli dovolj gajžle in nategovanja, nič drugega. Ogrevanje z drvmi je najbolj naravno, ampak državo žuli, ke od tega ne dobi skoraj nič, potem je ap onesznaženost problematična. Tako kot pri firmah, če firma plača dovolj lenuhom, ki živijo z meglomešalstvom , onesnaženje ni problem, sicer pa je. Ampak čreda ne arzume, da če bi se res nekomu šlo za okolje, ne bi to šlo v obliki denarja, gre pa izključno v obliki denarja in dajanje tega na suho.
Je pa tako, manj vas je , ki kurite na drva, bolje je za nas in naj tako tudi ostane, da vas bo čim več teh, ki imate drugo ogrevanje.
Da vas neumno čredo futrajo vedno znova in nimate nikoli dovolj gajžle in nategovanja, nič drugega. Ogrevanje z drvmi je najbolj naravno, ampak državo žuli, ke od tega ne dobi skoraj nič, potem je ap onesznaženost problematična. Tako kot pri firmah, če firma plača dovolj lenuhom, ki živijo z meglomešalstvom , onesnaženje ni problem, sicer pa je. Ampak čreda ne arzume, da če bi se res nekomu šlo za okolje, ne bi to šlo v obliki denarja, gre pa izključno v obliki denarja in dajanje tega na suho.
Je pa tako, manj vas je , ki kurite na drva, bolje je za nas in naj tako tudi ostane, da vas bo čim več teh, ki imate drugo ogrevanje.
[/quote]
V pripravi je predlog zakona, ki bo uredil področje ogrevanja in onasneževanja, kjer so bo plačevala taksa glede na vrsto kurilne naprave.
OK – plačaš 410€ na sezono.
Koliko je stala investicija? Prištej 1/15 te cene še k sezonskim stroškom (recimo 15 let življenjske dobe TČ)
In zdaj primerjaj s prejšnjimi stroški.
[/quote]
Ne samo investcija, prišteti je potrebno tudi tekoče delo, potreben prostor….ali bi ti stroške upoštevala samo na eni strani?
Ne glede na to, vseeno misliš da se mi pri 410 Eur strošku investicija ni izplačala?
Ne samo investcija, prišteti je potrebno tudi tekoče delo, potreben prostor….ali bi ti stroške upoštevala samo na eni strani?
Ne glede na to, vseeno misliš da se mi pri 410 Eur strošku investicija ni izplačala?
[/quote]
Servisa nisem upoštevala ne pri TČ in ne pri oljnem gorilcu, ravno tako ne stroškov dimnikarja, ki ga pri TČ nimaš, prav tako ni upoštevano lastno delo (ker ga je vseeno zanemarljivo malo, če že nabaviš 1 m polena in ne hlodov) in gorivo za motorko.
Prostor pa, predvidevam, imaš v vsakem primeru.
Servisa nisem upoštevala ne pri TČ in ne pri oljnem gorilcu, ravno tako ne stroškov dimnikarja, ki ga pri TČ nimaš, prav tako ni upoštevano lastno delo (ker ga je vseeno zanemarljivo malo, če že nabaviš 1 m polena in ne hlodov) in gorivo za motorko.
[/quote]
In govorim o zamenjavi vira ogrevanja, ne o novogradnji, kjer nimaš še ničesar.
[/quote]
Seveda lahko govoriš, da lastnega časa ne porabiš vendar oba veva, da gre kar nekaj časa za pripravo drv ter njihovo vsakodnevno logistiko. Ne govorimo o minutah temveč urah.
Da prostor imaš si ga moral zgraditi, potem pa ga imaš v vsakem primeru.
Dodaten komfort je seveda čistoča v priostoru kot tudi zavedanje, da ne onesnažuješ ozračja.
Po mojih izračunih bom investicijo poplačal v mesecu aprilu oziroma celo v marcu, če se bo tak mraz nadaljeval – se pravi v manj kot 7 letih.
Seveda lahko govoriš, da lastnega časa ne porabiš vendar oba veva, da gre kar nekaj časa za pripravo drv ter njihovo vsakodnevno logistiko. Ne govorimo o minutah temveč urah.
Da prostor imaš si ga moral zgraditi, potem pa ga imaš v vsakem primeru.
Dodaten komfort je seveda čistoča v priostoru kot tudi zavedanje, da ne onesnažuješ ozračja.
Po mojih izračunih bom investicijo poplačal v mesecu aprilu oziroma celo v marcu, če se bo tak mraz nadaljeval – se pravi v manj kot 7 letih.
[/quote]
Dve traktorski prikolici narezanih drv zložiš v drvarnico enem dnevu (če ne delaš ravno sam samcat), tedensko ti priprava drv v kurilnici vzame dobre pol ure.
In kot pravim, nam bi se investicija povrnila nekje v 12-13 letih, tam nekje. Upoštevana visokotemperaturna TČ, nizkotemperaturne so sicer cenejše, vendar bi morali razkopati celotno hišo in položiti še talno gretje ter tako nadomestiti radiatorje (in to bi čas še kar precej podaljšalo).
Dve traktorski prikolici narezanih drv zložiš v drvarnico enem dnevu (če ne delaš ravno sam samcat), tedensko ti priprava drv v kurilnici vzame dobre pol ure.
In kot pravim, nam bi se investicija povrnila nekje v 12-13 letih, tam nekje. Upoštevana visokotemperaturna TČ, nizkotemperaturne so sicer cenejše, vendar bi morali razkopati celotno hišo in položiti še talno gretje ter tako nadomestiti radiatorje (in to bi čas še kar precej podaljšalo).
[/quote]
No ja, vsakemu svoje, pač ni za vsakega računanje investicij.
Forum je zaprt za komentiranje.