Toplotna črpalka, ogrevanje
Od kje pa ti ideja, da ogrevanje na drva ne more konkurirati TČ ?
Ogrevanje na drva je še vedno njaceneje in najcenejša investicija. In investicijo je seveda prav tako treba prišteti k stroškom ogrevanja.
[/quote]
Seveda ogrevanje na drva ne more konkurirati ogrevanju s TČ…. pri prvem se greješ že, ko pripravljaš drva, pri drugem pa samo takrat, ko deluje TČ.
Nimamo TČ, ker smo preračunali, da se investicija povrne v našem primeru v cca 12-13 letih glede na zdajšnje cene energentov.
Bedarije piše, niti na splet ne gre pogleadt, da bi lahko primerjala. Je pa prav, da ne gredo vsi na drva, več je bedakov, bolje je za nas ostale.
[/quote]
Ah, ja.
Prebrati moj zapis, da smo pred izbiro konkretno preštudirali možne ogrevalne sisteme, tako njihove prednosti in slabosti, seveda nisi uspel, kajne?
Brez skrbi. V hiši nimamo samo 15 stopinj.
Kot že napisano, obstajajo različni tipi TČ, ne samo zrak-voda, ki imajo seveda v teh dneh največje težave …
[/quote]Vemo polna luna, ampak kvasiš bedarije, ki ne vzdržijo. In ti počneti vsi, ki ste se bodisi nasrali ali ste pa res toliko tumasti, da ne vidite, da ste izbrali najdražjo varianto. P povej , koliko stpoinj , koliko kvadratov stalno ogrevaš in koliko elektrike plačaš, pa ne lagat.
Ne morem verjet koliko nebuloz lahko prebereš na tem forumu od modelov, ki so si kupil TČ in mislejo, da vejo vse. Zadeva so preproste:
TČ rabi e-energijo za črpanje toplote (tudi energija) in ne spreminja elektrike direktno v toploto. Izkoristki so okoli 350{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. To pomeni, da z 1kWh pridobimo 3,5kWh toplote. Cena direktnega ogrevanja z elektriko je primerljiva ceni kWh kurilca, morda malo več. Je pa nekoliko dražja od plina. Ko pri TČ porabo elektrike za ogrevanje pomnožiš s 3,5 (pr nekaterih verzijah tudi do 5) vidiš, da je TČ zmagovalec. Pri dobro izoliranih bajtah z dobrimi okni TČ ni smotrna investicija, ker je že tako in tako poraba nizka. Če te stane “klasično ogrevanje” na sezono 700EUR, prav dosti s TČ ne prišparaš. Če pa menjaš sistem, je pa smiselno prešaltat na TČ. Če so stroški ogrevanja visoki (2 in več tisoč EUR), pa je ekonomično zamenjati tudi delujoči sistem ogrevanja. Dobiš lahko večletni kredit, ki ga odplačuješ namesto, da plačuješ drago kurilno olje. Po štirih-petih letih si na ta način praktično zastonj zamenjal sistem za ogrevanje.
TČ se od klasičnega sistema ne dimenzionirajo na ekstremne pogoje (kolk moči rabim, da pri -15C segrejem hišo na 22C?) temveč na letno potrebo po energiji. 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ogrevanja se dogaja pri temeperaturi od -5C navzgor, tu pa TČ delujejo zelo dobro.
TČ-luftarce (večina ima luftarco) imajo svoje omejitve. Pri -15C jih “duši” in so izkoristki majhni. V tem primeru imajo vgrajene električne grelce, ki jim pomagajo. V ekstremnih pogojih ne bo nobenga zebl, bo pa cena ogrevanja takrat visoka. Ampak to je le kratek čas. Recimo, da je kritičnih 20 dni na sezono. V takih primerih ti račun za lektriko ne skoči za več kot 100EUR mesečno, kar je še vedno znosno. Kurilna sezona pa traja 200 dni. V tem je morda tudi problem, da nekomu TČ kuri preveč, saj prezgodaj vklaplja električne grelce. Potrebno pregledat nastavitve.
TČ imajo dobre izkoristke, kadar so temperaturna razlike čim manjše. Te razlike pa imajo dva izvora: 1) kot rečeno nizke zunanje temperature in 2) sistem ogrevanja, ki zahteva visoke temperature (radijatorji).
S talnim ogrevanjem dosežemo, da potrebujemo nizke temperature ogrevalnega medija. Gre pa tudi z radijatorji brez problema. Le da niso prihranki tako visoki. Je pa to še vedno najcenejša oblika ogrevanja, ki ne terja nobene skrbi in dela.
Zelo pomembna je temperatura na katero se stanovanje ogreva. Ker je stanovanje ogrevano 24/7 je lahko temperatura tudi za 0,5 do 1 stopinja nižja, saj se čez noč ne ohladi. 1C nižja temperatura pa pomeni 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prihranek. Ogrevanje na 25C je metanje denarja skozi okno. Vsak zase naj presodi, pri kateri temperaturi mu je še udobno.
Ah, ja.
Prebrati moj zapis, da smo pred izbiro konkretno preštudirali možne ogrevalne sisteme, tako njihove prednosti in slabosti, seveda nisi uspel, kajne?
[/quote]
Razumeš , da ni čudećnih naprav, ki ti bo iz nič ustavrila 20 ali 30 kw, ki jih rabiš. Se ti da dopovedat, da je potrebna za nek prostor neka energija, da ga segreješ na neko temperaturo. Ti povem še enkrat, da človek dela v firmi, kjer testirajo vse možne toplotne črpalke in sam je ne bi nikoli dal vgradit, ker dobro ve, da ni smotrno.
Si upotšteval pri investiciji tudi vrednost prostora, ki ga zasede ogrevanje z drvmi oziroma TČ? Pa vse dodatno delo, ki ga je potrebno opravljati pri ogrevanju na drva?
Glede na tvoje pisanje očitno ne.
[/quote]
Edino komot je, drugega pa nič in na ta komot se pošteno plača al si pa na mrzlem , kot jih večina s samo toplotno črpalko , brez dodatnega ogrevanja, dejansko je. Kaj bi te pa motil prostor, če imaš celo bajto podkleteno, boš pa menda našel en plac za peč, ne? Ampak jaz ne vem, to da ste vi nasrali je vaša stvar, zakaj odkrito ne poveste stranja, da se ne bi še drugi nasrali?
Ja, ampak odkrito povej koliko je bila investicija , na koliko stopinj in koliko kvadratov ogrevaš in koliko elektrike plačaš. In če seveda ne boš lagala, bo večina vedela, da to pa ne bi bila primerna investicija za njih, kaj šele najboljša. Komot pa je ja, to je pa tudi edino, čeprav dvomim pa da v teh dneh zadošča za ogrevanje bajte na 23 stopinj, kar je je nekje normala bivalnih prostorov.
[/quote]
Zunaj nekajkrat na leto -10 do -18, notri najmanj 23°C, tudi do 26, kadar zakurimo kamin (takrat TČ pociva) . Strosek 300-400 eur na sezono s sanitarno vodo, dostej kak kubik drv za kamin.
Kot sem ze zgoraj napisala, hisa izolirana, okna troslojna, panoramska, hisa cez 160m2…temp.v hisi je konstantna-najvecje izgube pri vseh kurilnih napravah se ustvarjajo s pretiranim nihanjem temperature (prides domov, 16C v hisi, priklopis centralno in kurilec kar cvili, ker se ti mudi na hitro ogret).
Bom pa jaz napisala – hiša stara cca 18 let, lesena okna, izolacija nič posebnega kvadratura 3×90-od tega v kleti polovica ogrevano – bivalni prostori na 23, spalnica okoli 19-20 (koliko ima tašča, ne vem), otroške sobe nekje vmes. Radiatorsko ogrevanje, voda na 47°C, Vsa elektrika v 2017 1800€, prej smo porabili cca 3000l nafte + elektrika, pa še ponoči je bilo mrzlo. Toplotna črpalka zrak-voda nas je prišla cca 10000 € (po subvenciji), izplačala se nam bo v cca 7 letih – pač odvisno od cene nafte/elektrike. Vsako leto zamenjamo dobavitelja elektrike in si še tu malo znižamo strošek. Kar se nas tiče, smo zadovoljni.
Od kje pa ti ideja, da ogrevanje na drva ne more konkurirati TČ ?
Ogrevanje na drva je še vedno njaceneje in najcenejša investicija. In investicijo je seveda prav tako treba prišteti k stroškom ogrevanja.
[/quote]
Ponavljam:
pred izbiro ogrevalnega sistema v hiši smo konkretno pretehtali (in preračunali!), kaj je za nas optimalna rešitev.
Vključno z investicijo se je pri nas TČ izkazala kot najustreznejša in najcenejša. Sem napisala, da nismo ‘kupili’ vsega, kar so nas ponudniki želeli prepričati, da mora biti vključeno in za kakšno ceno.
Tudi to, da ni potrebno skrbeti za pripravo oz. nabavo goriva, da ni potrebno čiščenje sistema, da je sistem ogrevanja udoben (da ni potrebno skrbeti, ali v peči še gori ali ne, še posebej sredi noči), je bil eden izmed pomembnih dejavnikov.
In seveda tudi vemo, da sistem ‘zmrzne’, če ni elektrike. A to smo vzeli v zakup in pripravili tudi plan B za morebitne takšne situacije.
Zunaj nekajkrat na leto -10 do -18, notri najmanj 23°C, tudi do 26, kadar zakurimo kamin (takrat TČ pociva) . Strosek 300-400 eur na sezono s sanitarno vodo, dostej kak kubik drv za kamin.
Kot sem ze zgoraj napisala, hisa izolirana, okna troslojna, panoramska, hisa cez 160m2…temp.v hisi je konstantna-najvecje izgube pri vseh kurilnih napravah se ustvarjajo s pretiranim nihanjem temperature (prides domov, 16C v hisi, priklopis centralno in kurilec kar cvili, ker se ti mudi na hitro ogret).
[/quote]Itak, ne rabiš sploh pisat, to že vemo, le da niti v najlepši teoriji ni možno. Verjetno ti je pa od tega topleje, če atke pišeš, če ti že od ogrevanja ni. Al ste res teleta, da ni za verjet…..jaoooo😁😁😁😁
Troslojno okno je meni odkrito povedal, ko sem dal menjat, da ti tretja šipa privarčuje za približno eno svečo in je samo davek na bedake, tako da sem mu verjel in se nisem za to odločil.
Ker hiša ni nova (ima pa relativno nova dobra okna in izolirano fasado ter izolirano podstrešje), ima ogrevanje na radiatorje in ne talnega gretja, izvedba termosifonska, tako da ne potrebujemo niti črpalke in smo v primeru izpada elektrike še vedno na toplem.
Ogrevamo kombinirano, dve peči; drva + kurilno olje.
Poleti pa nam vodo segrevajo kolektorji.
Vsi predračuni, ki so jih dobili, pa so bili kar nekaj prek 10.000€.
Vemo polna luna, ampak kvasiš bedarije, ki ne vzdržijo. In ti počneti vsi, ki ste se bodisi nasrali ali ste pa res toliko tumasti, da ne vidite, da ste izbrali najdražjo varianto. P povej , koliko stpoinj , koliko kvadratov stalno ogrevaš in koliko elektrike plačaš, pa ne lagat.
[/quote]
Polarni,
v hiši je, odvisno od prostorov, trenutno med 19-20 stopinj. Glede na to, da smo vsi v kratkih rokavih in bosi, ravno prava temperatura.
Stalno ogrevamo okrog 130 m2.
Letni seštevek računov za vso elektriko je pod 1200 €.
Itak, ne rabiš sploh pisat, to že vemo, le da niti v najlepši teoriji ni možno. Verjetno ti je pa od tega topleje, če atke pišeš, če ti že od ogrevanja ni. Al ste res teleta, da ni za verjet…..jaoooo😁😁😁😁
Troslojno okno je meni odkrito povedal, ko sem dal menjat, da ti tretja šipa privarčuje za približno eno svečo in je samo davek na bedake, tako da sem mu verjel in se nisem za to odločil.
[/quote]
Kokr hoces, smeje se tudi meni, ker mam 150kw preplacila. Pejd sekat drva, ker jih moraš, jest jih grem pa zato, da iz dopoldanskih 22C dvignem na 25C, da se TČ ne bo prevec z dodatnimi viri matrala. Zunaj je le -10, no 🙂
Ker hiša ni nova (ima pa relativno nova dobra okna in izolirano fasado ter izolirano podstrešje), ima ogrevanje na radiatorje in ne talnega gretja, izvedba termosifonska, tako da ne potrebujemo niti črpalke in smo v primeru izpada elektrike še vedno na toplem.
Ogrevamo kombinirano, dve peči; drva + kurilno olje.
Poleti pa nam vodo segrevajo kolektorji.
Vsi predračuni, ki so jih dobili, pa so bili kar nekaj prek 10.000€.
[/quote]
… 10.000€ z že upoštevano subvencijo ….
Seveda ogrevanje na drva ne more konkurirati ogrevanju s TČ…. pri prvem se greješ že, ko pripravljaš drva, pri drugem pa samo takrat, ko deluje TČ.
Nimamo TČ, ker smo preračunali, da se investicija povrne v našem primeru v cca 12-13 letih glede na zdajšnje cene energentov.
[/quote]
Se mi je zdelo, da je problem v komfortnosti in modernem stilu.
Zlaganje, sekanje, pospravljanje drv….Ni v skladu z modernimi trendi športanja.
Komfortneži in zagovorniki modernih trendov športanja, se verjetno le posmehujejo tistim ubogim revežem, ki spomladi ali poleti pospravljajo drva, medtem, ko sami udobno športajo po cesti in po hribčkih gor in dol…
Polarni,
v hiši je, odvisno od prostorov, trenutno med 19-20 stopinj. Glede na to, da smo vsi v kratkih rokavih in bosi, ravno prava temperatura.
Stalno ogrevamo okrog 130 m2.
Letni seštevek računov za vso elektriko je pod 1200 €.
[/quote]
Ah, hvala lepa, o tem govorim. 19 sva midva s pobom danes imela zjutraj, ker sva šla zgodaj spat in sem zvečer naložil. 19 stopinj je zame bajta mrzla. se pravi, da če bo ogrevala na normalnih 23, bi te prišlo verjetnmo kar 3500 eur elektrika, ker vsako stpopinjo dvignit od teh 19 naprej je velik energijski zalogaj. Kaj je pol ceneja, jaz dam za tovornajk drv 800 eur, če jih kupim in iz tega dobim 20 – 22 metrov drv, ki jih pokurim na sezono, opgrevam na 23 ali celo čez in vodo ogrevam s tem,, letos imam svoja drva, pa par let sem tudi imel svoja. Seveda pa ni komot, ampak mi ni odveč ne pripravit drva, ne nalagat peč in pucat.
Ponavljam:
pred izbiro ogrevalnega sistema v hiši smo konkretno pretehtali (in preračunali!), kaj je za nas optimalna rešitev.
Vključno z investicijo se je pri nas TČ izkazala kot najustreznejša in najcenejša. Sem napisala, da nismo ‘kupili’ vsega, kar so nas ponudniki želeli prepričati, da mora biti vključeno in za kakšno ceno.
Tudi to, da ni potrebno skrbeti za pripravo oz. nabavo goriva, da ni potrebno čiščenje sistema, da je sistem ogrevanja udoben (da ni potrebno skrbeti, ali v peči še gori ali ne, še posebej sredi noči), je bil eden izmed pomembnih dejavnikov.
In seveda tudi vemo, da sistem ‘zmrzne’, če ni elektrike. A to smo vzeli v zakup in pripravili tudi plan B za morebitne takšne situacije.
[/quote]
Saj, optimalna. Kjer velik delež prispeva komfortnost in elektronika, v nasprotju z ročnimi deli, ki so nujna za drva.
Ampak, če človek na pospravljanje drv gleda kot neko mučno delo in svoj čas raje zabluzi pred tv ali računalnikom, potem je to zato, ker ima v glavi okvarjen računalnik in prihaja do zgrešenih izračunov.
Se mi je zdelo, da je problem v komfortnosti in modernem stilu.
Zlaganje, sekanje, pospravljanje drv….Ni v skladu z modernimi trendi športanja.
Komfortneži in zagovorniki modernih trendov športanja, se verjetno le posmehujejo tistim ubogim revežem, ki spomladi ali poleti pospravljajo drva, medtem, ko sami udobno športajo po cesti in po hribčkih gor in dol…
[/quote]
🙂 … jest se nikakor ne smejem tistim, ki privravljajo drva in mi tvoj cinicen pristop v smislu ponizevanja tehnolosko naprednejsih investitorjev, nikakor ni vsec. Tudi sama raje zagrabim motorko, kot da bi zagala na roke. Bi šlo? …
Zgovarjat se, da so drva cenejsa oblika ogrevanja in v isti sapi ponizevat vse ki so investirali v razne TČ, pasivne hise ipd je brezveze… obenem mi je bolj fino v naselju, kjer stanovalci le obcasno zakurimo kaksen kamin, ob nizjem zracnem pritisku neprimerno lepse, kot v naselju, kjer se v casu kurilne sezone ob kurjenju drv dusijo v mesanici dima in megle…
Ah, hvala lepa, o tem govorim. 19 sva midva s pobom danes imela zjutraj, ker sva šla zgodaj spat in sem zvečer naložil. 19 stopinj je zame bajta mrzla. se pravi, da če bo ogrevala na normalnih 23, bi te prišlo verjetnmo kar 3500 eur elektrika, ker vsako stpopinjo dvignit od teh 19 naprej je velik energijski zalogaj. Kaj je pol ceneja, jaz dam za tovornajk drv 800 eur, če jih kupim in iz tega dobim 20 – 22 metrov drv, ki jih pokurim na sezono, opgrevam na 23 ali celo čez in vodo ogrevam s tem,, letos imam svoja drva, pa par let sem tudi imel svoja. Seveda pa ni komot, ampak mi ni odveč ne pripravit drva, ne nalagat peč in pucat.
[/quote]
Kaksne 3500eur?! JA , PRI ODPRTIH OKNIH!
Pa kuri na drva! Kdo ti kaj hoce? Z vsem spostovanjem do pripravljenosti in za vlozen trud in delo!!!!
Forum je zaprt za komentiranje.