Toplotna črpalka DA ali NE
Avtorica naredi kot sem jaz, obstoječemu sistemi dodaj še TČ, vse skupaj ti mojstri izvedejo tako da v kolikor že imaš zalogovnik ti TČ priključijo na zalogovnik, če pa tega nimaš pa ti dodajo en majhen 200 literski zalogovnik kamor se stekajo vsi viri, čisto preprosto in učinkovito, če kuriš tč počaka ali dela samo z minimalno močjo, če ne kuriš pa prevzame vlogo glavnega vira.
Za tiste s pečmi na kurjača pa je najenostavnejše če TČ peljete kar skozi peč in če tč greje premalo avtomatično pomaga še olje.
Sistemsko gledano: dokler se zimska elektrika prizvaja iz premoga in jedrskega goriva, je TČ umazana zadeva. Elektrarne imajo 30-35% izkoristek, TČ pa ogrevno število 3-5. Končni rezultat je podoben kot če bi hišo ogreval s kotlom na premog (~90% izklristek).
Osebno gledano: če imaš dobro izolirano hišo, talno gretje in primerno vrtino (voda/voda) se zadeva izide. Stroški so nizki, komoditeta na nivoju, brez obiska dimnikarja, investicija se izide.
Če imaš staro veliko hišo brez talnega gretja, TČ ni priporočljiva. Radiratorji zahtevajo višjo vhodno temperaturo, kar vodi do slabših izkoristkov / ogrevnih števil. Kdor ima gozd, lahlo plača spravilo hlodovine, razrez in cepitev na drva pa zaključi doma. Uplinjevalni kotel + zalogovik je relativno ugodno in zakuri se le 1x na dan. Rešiš se tudi vseh nepredvidljivosti glede nihanja cen energentov.
enaka kvadratura, 11.12.2023 ob 16:12
Prekmurje266, 11.12.2023 ob 14:36
Hiša 200 kvadratov, 5 cm izolacije. Temperatura 23. Toplotna voda- voda, radiatorji. Račun novembra- ogrevanje hiše, sanitarne vode plus vsa elektrika 200€. Poleti je račun okoli 85-90€.
Meni se splača.
Torej v ogrevalnih 6 mesecih plačaš 3.600, v drugih 6 mesecih pa 540, skupaj 4.140 za elektriko.
Jaz letno za elektriko 1.440, za ogrevanje na kurilca 2.400, skupaj 3.840.
Kaj bo pa takrat ko bodo uvedli nov tarifni sitem za elektriko pa ne vem kaj bo s tabo….
Prekmurje266, 11.12.2023 ob 14:36
Hiša 200 kvadratov, 5 cm izolacije. Temperatura 23. Toplotna voda- voda, radiatorji. Račun novembra- ogrevanje hiše, sanitarne vode plus vsa elektrika 200€. Poleti je račun okoli 85-90€.
Meni se splača.
Torej v ogrevalnih 6 mesecih plačaš 3.600, v drugih 6 mesecih pa 540, skupaj 4.140 za elektriko.
Jaz letno za elektriko 1.440, za ogrevanje na kurilca 2.400, skupaj 3.840.
Kaj bo pa takrat ko bodo uvedli nov tarifni sitem za elektriko pa ne vem kaj bo s tabo….
6 mesecev po 200 je 1.200€ in ne 3.600
6 mesecev po 90 pa je 540
Skupaj torej 1.740€ in ne 4.140!!
Pa nisem matematik, a vseeno nekaj znam računat.
Mene je zaenkrat TČ presentla vedno in povsod sem brala starejša hiša z radiatorji no go… Ampak gre celo radiatorje zapiram ponoči v spalnih prostorih ali jih imam na minumu 2 v stanovanju sta skoz zaprta (ker je zgleda treba krivuljo popravt) oz. nam je prevroče če je vse odprto v stanovanju imamo povprečno 21 22 stopinj edino proti večeru dam na manj da je v spalnih prostorih cca 19 do 20 Dokler nismo z raditorji uravnaval je bilo med 23 in 24 🙁
Prej smos e ogrevali na palete lani porabili cca 2800 e letos okt. položnica elektrike višja za 50 e novembrska pa za 220 e. Ogrevata se 2 stanovanji cca 250 kvadrtov.
1234, 13.12.2023 ob 22:24
Mene je zaenkrat TČ presentla vedno in povsod sem brala starejša hiša z radiatorji no go… Ampak gre celo radiatorje zapiram ponoči v spalnih prostorih ali jih imam na minumu 2 v stanovanju sta skoz zaprta (ker je zgleda treba krivuljo popravt) oz. nam je prevroče če je vse odprto v stanovanju imamo povprečno 21 22 stopinj edino proti večeru dam na manj da je v spalnih prostorih cca 19 do 20 Dokler nismo z raditorji uravnaval je bilo med 23 in 24 🙁
Prej smos e ogrevali na palete lani porabili cca 2800 e letos okt. položnica elektrike višja za 50 e novembrska pa za 220 e. Ogrevata se 2 stanovanji cca 250 kvadrtov.
Je možno, če so prvotni radiatorji bili predimenzionirani ali zamenjani z zmogljivejšimi. Ne pozabite na dejstvo, da sta zadnji 2 zimi bili rekordno mili.
Primerjava s peleti je slaba, ker so peleti ~2,5 dražji na kalorično vrednost od polen. Že menjava na uplinjevalni kotel bi stroške ogrevanja znižala na dobrih 1000 EUR.
Če se ti ne da z drvmi ukvarjat, nimaš nič cenejšega kot TČ.
Za tiste z drvmi ali kurilcem in starimi bajjtami in radiatorji, lahko čisto enostavno preizkusite v svoji hiši, če bi TČ dobro delala.
Med najhujšo zimo morrate omejit temperaturo vode, ki gre v radiatorje, peč mora laufat skoz oz. nalagajte malo po malo skoz, potem pa testirajte, če vam segreje bajto.
Če rabite v radiatorjih manj kot 50 stopinj, da se bajta segreje po vaših željah, potem bo še kar dobro delala na vaših radiatorjih. Vsaka nizkotemperaturna, ne rabite kompliccirat z nekimi visokotemperaturnimi, ker so neppotrebno kompliciranje.
Če ne gre, lahko tudi date večje radiatorje, ali pa kak konvektor (to je radiator z ventilatorjem v bistvu) namesto kakega radiatorja, potem bo šlo. Talno ni potrebno, to se samo pri novogradnjah najbolj splača.
Forum je zaprt za komentiranje.