Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Toplotna črpalka DA ali NE

Toplotna črpalka DA ali NE

Vsako leto se j* s sekanjem drv. Dost mi je.

Razmišljam o vgradnji toplotne črpalke. Plina nimamo. Kurilc je predrag. Bajta je dobro izolirana.

Pri toplotni sem slišal da se poveča račun za elelektriko.

Želim slišati mnenja za in proti toplotni črpalki.

sedaj imaš drva zastonj + delo, ki ti ne diši. Če nimaš talnega gretja, bo izkoristek slab, torej najprej investicija za nov sistem ogrevanja 20.000 evrov, potem pa še paneli za 20.000 evrov. Potem pa nekaj višji račun za elektriko.

absolutno da. Jaz imam sicer novo hišo s talnim gretjem in TČ. To enkrat naštimaš kako hočeš met in potem samo dela za vedno. Tako nekako kot hladilnik. Meni so jo naštimali mojstri po mojih željah (temperaturo itd. ) in od takrat je že 6 let in sploh ne vem da o mam. V hiši je vedno lepo toplo.

Elektrike imam pozimi okoli 110 EUR vse skupaj vključno s TČ.

Odgovor na objavo uporabnika
mijav mijav, 11.12.2023 ob 14:13

sedaj imaš drva zastonj + delo, ki ti ne diši. Če nimaš talnega gretja, bo izkoristek slab, torej najprej investicija za nov sistem ogrevanja 20.000 evrov, potem pa še paneli za 20.000 evrov. Potem pa nekaj višji račun za elektriko.

Ni res. Mi imamo TČ – sedaj kakšno leto. Strošek investicije je bil cca 10000eur, nekaj nam je povrnil eko sklad. S TČ ogrevamo celotno hišo oziroma dve stanovanji, strošek položnice si delimo na dve gospodinjstvi. Zadnja položnica  je bila malo manj kot 170 eur, torej cca 85 na gospodinjstvo. Meni se zdi zelo poceni, vsaj v primerjavi s peleti, ki smo jih uporabljali pred tem. Ne vem kako bo drugo leto, ko se bo elektrika baje dražila. Pa nimamo talnega gretja, samo radiatorje. Kljub temu je v hiši toplo 23-24 stopinj.

Jaz nimam panelov oz. sončne elektrarne. Toplotno imam Panasonic, v njej je še bojler za toplo vodo, torej je ogravnje hiše + sanitarne vode. Hiša  je cca 150 kvadratov bivalnih/ogrvanih površin, povsod talno gretje. Pozimi imam položnice za elektriko 150-180 EUR, odvisno od tega, kako mrzlo je. Čez poletje oz. ko imam ogrevanje izklopljeno, so položnice 60-80 EUR.

Če nimaš talnega gretja boš s TČ zmrznil.  Torej je investicija zelo draga.

Bolje da plačaš da ti drugi naredijo drva, daš 500 eur da ti naredijo in zložijo… te pride ceneje.

Hiša 200 kvadratov, 5 cm izolacije. Temperatura 23. Toplotna voda- voda, radiatorji. Račun novembra- ogrevanje hiše, sanitarne vode plus vsa elektrika 200€. Poleti je račun okoli 85-90€.

Meni se splača.

ti rabiš konkretne izračune. naj ti nekdo, ki se na to spozna, izračuna, kakšno porabo imaš zdaj (preračunano porabo drv v KW) in koliko elektrike bo porabila primerljiva TČ glede na vrsto

ker imaš TČ, ki porabijo minimalno elektrike in take, kjer je poraba gromozanska.

na podlagi tega pa se lahko potem odločiš kak tip črpalke boš imel in koliko bo to stalo. ker TČ lahko stane od 6 do 20 jurjev….

Zakaj je pri TČ pomembno talno ogrevanje? MI ga v niši nimamo. Imamo amo radiatorje.

Prekmurje266, 11.12.2023 ob 14:36

Hiša 200 kvadratov, 5 cm izolacije. Temperatura 23. Toplotna voda- voda, radiatorji. Račun novembra- ogrevanje hiše, sanitarne vode plus vsa elektrika 200€. Poleti je račun okoli 85-90€.

Meni se splača.

Torej v ogrevalnih 6 mesecih plačaš 3.600, v drugih 6 mesecih pa 540, skupaj 4.140 za elektriko.

Jaz letno za elektriko 1.440, za ogrevanje na kurilca 2.400, skupaj 3.840.

Kaj bo pa takrat ko bodo uvedli nov tarifni sitem za elektriko pa ne vem kaj bo s tabo….

Zakaj talno, 11.12.2023 ob 16:05

Zakaj je pri TČ pomembno talno ogrevanje? MI ga v niši nimamo. Imamo amo radiatorje.

Ker ti ne segreje dovolj.  Radiatorji so mlačni.  Razen če nimaš ne vem kako močne TČ pri kateri se voda segreje do tople.  Ampak potem maš tudi uhuhu štroma porabljenega.  Pa še izolacijo moraš imeti dobro, da ti toplota (ki to pri navadni TČ  ni) ne uhaja skozi stene.

Pomembno je, ker se s talnim gretjem enako segreje bajta, kot z radiatorji pri višji temperaturi vode.

Za talno gretje rabiš nižjo temperaturo vode za ogrevanje.

Rabiš inštrukcije iz matematike?

enaka kvadratura, 11.12.2023 ob 16:12

Torej v ogrevalnih 6 mesecih plačaš 3.600, v drugih 6 mesecih pa 540, skupaj 4.140 za elektriko.

Jaz letno za elektriko 1.440, za ogrevanje na kurilca 2.400, skupaj 3.840.

Kaj bo pa takrat ko bodo uvedli nov tarifni sitem za elektriko pa ne vem kaj bo s tabo….

ti si za javno upravo, tam imajo stalne težave z excel

V bistvu je med TČ in talnim gretjem spodvisnost. Ena vrsta TČ  ogreva na nižje temp. Ta je primerna za talno gretje. Druga vrsta ogreva višje in je za radiatorje. Če namestiš tisto za talno gretje in uporabljaš radiatorje, si zaje***, ker je temperatura v radiatorjih prenizka

jaz ne bi, 11.12.2023 ob 14:34

Če nimaš talnega gretja boš s TČ zmrznil.  Torej je investicija zelo draga.

Bolje da plačaš da ti drugi naredijo drva, daš 500 eur da ti naredijo in zložijo… te pride ceneje.

Hisa stara prek 50 let, ima menjana okna, izolacijo in novo fasado 10 cm, tako da so stene 50 cm. Ogrevanje radiatorji, nismo metali ven krasnega starega ladijskega poda, samo prebrusiti smo ga dali.

Toplotna pravilno dimenzionirana, imamo 22,5 -23 stopinj, kar nam ustreza, deluje tudi pri zunanjih -15 brez težav.

Ma kakšno talno gretje. Tudi radiatorji prav lepo grejejo. Toplotna črpalka je super in elektrika je nekaj dražja le v mesecih, ko jo uporabljaš. Na dolgi rok je zagotovo dobra investicija.

Se splača, ti kar pojdi na toplotno črpalko. Bo kmalu nov obračun, pa še država ne bo več dolgo zavirala cen pri električni energiji.

Mi gremo pa ravno v letu 2024 na drva, imam gozd, pripravili smo za dve sezoni drv in zamenjamo peč iz kurilnega olja na drva. Peč na zalogovnik. Če imate lastni gozd je to velika neumnost, morate ga tako in tako čistiti, drugače bo propadal. Debla lahko naročite da vam jih dostavijo potem pa rezete, mi imamo sekalec. Delo je zelo prijetno, vsaj jaz rada drva pripravljam.

Hiša 3 stanovanja po 100 kvadratov, zelo toplo. Poleti račun 145 €, prejšnji mesec 260, naslednji bo čez 300€. Stroške si razdelimo na tretjino in za nas je to zelo ugodno, saj ima stanovanje povprečno med 24,5 do 25, 5 stopinj.

130m2, hisa je stara skoraj 40 let, 5cm izolacije, gretje z radiatorji, dosedaj najvisja poloznica elektrike pozimi 180 eur, v ta znesek je zajeto vse ne samo poraba za TČ, v hisi temperatura cca 22stopinj. Zaenkrat se se splaca.

Naša zelo malo troši, tako, če tudi podražijo elektriko za 10 krat bo poceni. Potrebno je narediti res dober izračun koliko kw porabi  hiša nato ugotoviš, če se splača. Ni samo odvisno od fasade, pomembno je tudi izolacija tal, izolacija strehe, razni balkoni itd. Ker veliko ljudi tega nima urejeno, jim tč nič ne pomaga, ker so izgube toplote prevelike in ni nobenega učinka,potem  je pa nezadovoljstvo veliko in govorijo slabo čez tč.

Dobro poglej, 11.12.2023 ob 19:29

Naša zelo malo troši, tako, če tudi podražijo elektriko za 10 krat bo poceni. Potrebno je narediti res dober izračun koliko kw porabi  hiša nato ugotoviš, če se splača. Ni samo odvisno od fasade, pomembno je tudi izolacija tal, izolacija strehe, razni balkoni itd. Ker veliko ljudi tega nima urejeno, jim tč nič ne pomaga, ker so izgube toplote prevelike in ni nobenega učinka,potem  je pa nezadovoljstvo veliko in govorijo slabo čez tč.

To je to. Kar takole čez palec – kot je postavljeno vprašanje – ni mogoče realno odgovoriti.

Pri mojih je tudi TČ – vezana na radiatorje – in vse skupaj prav OK deluje.

glede stroškov – ja drva so najcenejša.
Jaz sem bil preje na peletih – potem pa zaradi zdravja in počutja prešel na TČ. Stroškovno je z peleti tukaj – tukaj

A so pelete zdravju škodljivi?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close