To je pa živ obup!!
Živijo forumovčki!
Ima morda kdo težave s prvo zaposlitvijo? Iščem jo že tri mesece, napisala sem že oh in sploh prošenj, od tega dobila nekaj odgovorov,pa žal negativnih, češ da nimajo potreb po zaposlovanju novih kadrov-noro! Imam sedmo stopnjo izobrazbe. Sploh ne vem več na koga naj se še obrnem? Na zavod se še nisem prijavila, ker itak ni nič z njim! Čist sem že obupana, ima kdo kakšen predlog?
Rubynka
Mrežni marketing ali po domače “zveze in poznanstva” je najbolj učinkovit način, da prideš vsaj do razgovora.
Zelo dobro je, če greš do potencialnih delodajalcev kar osebno in povprašaš. Če niso zainteresirani, jih vprašaj, če ti lahko priporočijo koga drugega…. Bodi uglajena, pozitivna in “normalna” 🙂 – torej ne pretirano divje blefirat z raznimi psihološkimi fintami.
Če se prijaviš na Zavod za zaposlovanje, si lahko plačuješ prostovoljno pokojninsko zavarovanje za cca 13.000 sit (teče ti pokojninska doba).
No jst sm mela pred tem, ko sm se vpisala na fax isti problem…redno nism imela dovolj točk, hotla sm it redno v službo in izredno študirati ob delu..
No če sm bla uredu kader in izbrana v ožji krog, nisem bila izbrana ker nisem imela izkušenj..in to me je tolk razpizdlo da…kako nej ima oseba, ki je komaj končala šolanje 2-5 let izkušenj? Nevem no, delodajalci bojo rajš eno staro zafustrirano vsega naveličano žensko vzel v službo kot pa mladi kader, ki je mogoče res nevešč tega dela, ampak ravno zato velik bolj motiviran, uka željan, ipd…ne delodajalcu je težko riskirat nekaj ur časa da uvede novega sodelavca v delo. F*U*C*K that!
Tko da sm se odločila da grem po 1. izrednem letniku kr lepo redno študirat. In zraven delam preko študentskega servisa. Tko da me bojo v prvi šiht vsaj za tajnico vzel, ker imam administrativne izkušnje :)))
Prvič: vseeno se prijavi na zavod. Drugič: malo išči po netu, zdaj je polno informacij o prostih delovnih mestih. Tretjič: nikar si ne predstavljaj, da boš kar takoj dobila sanjsko službo za prvim vogalom. Danes so gospodarske razmere še bolj ostre in marsikje si res ne morejo privoščiti nove delovne sile.
Sicer so pa VIP že od nekdaj vplivala na to, kdaj in kje dobiš službo.
Če kaj pomagam: vzemi katerokoli delo, samo da je. Tako si boš nabrala izkušnje. Zraven pa vztrajo išči nekaj iz svojega poklica. Verjemi, veliko nas je, ki smo tako začeli. Jaz sem sicer študirala ob delu, ker moji starši niso imeli denarja, da bi me šolali (kmečki otroci takrat nismo imeli štipendije, živeli smo “bogu za hrbtom” itd., itd.) Pa sem po končanem izobraževanju tudi še kakšno leto čakala na ustrezno službo, čeprav sem imela izkušnje. To pišem samo zato, da ti dam vzpodbudo, ne da bi se hvalila. Bodi zelo vztrajna in nikar preveč ne pričakuj kar takoj!
Danes je žal tako, da v večini primerov delujejo le še veze in poznanstva. Sama sem napisala okrog 90 prošenj, preden sem dobila službo. Vem, da so na nekaj delovnih mest, katerim je ustrezala moja izobrazba, pač raje vzeli moškega!!!!-to pa vem zato, ker so bili sprejeti kandidati moji sošolci na faksu.
Zato pa za začetek sprejmi kakršnokoli delo, samo da dobiš kasneje službo za nedoločen čas, ker očitno je to za ženske fullll težje kot za moške.
Drugače pa vztrajaj, piši prošnje, pokliči v kakšno podjetje, če bi te vzeli za pripravnico – bodi pogumna, ker nimaš ničesar za izgubit.
Tu so že pisali o tem.
1. pravilo: iz kupa prošenj morajo poklicati vas, ker ste zanimivi in sposobni za tisto delo.
2. pravilo: pripravite se za vsak razpis posebej (potrebno je vedeti čim več o delu)
-….-, če si napisala 90 prošenj, si verjetno imela enake, neizrazite prošnje. Za 90 vrednih prošenj, bi bilo potrebno več kot eno leto trdega dela.
a statusa študentke pa nimaš več? sklepam, da si že diplomirala. ampak vseeno lahko še eno leto delaš preko študentskega servisa.
jaz, na primer, študiram izredno, že drugo leto, pa sem sedaj komaj dobila službo- pa še to preko št. servisa. tko da te čist razumem.
veze in poznanstva… to je vse. če pa že kje dobiš, imaš hudičevo srečo! na žalost je tako.
za začetek sprejmi (če se ti slučajo ponudi kakšno delo- sploh v večjih podjetjih) delo za 5. stopnjo, vsaj za pol leta, pa boš vsaj službo imela (čeprav dost nižjo plačo- boš pa imela t.i. DELOVNE IZKUŠNJE), pa se bo potem že našlo kakšno prosto mesto, primerno za tvojo izobrazbo.
velik jih poznam, ki so tako začeli. trajalo je okol pol leta, pri nekaterih celo leto ali več.
tko je…
lep dan
No, moja izkušnja: pridem v ožji izbor na davkariji med 4 kandidate, v začetku oktobra smo vsi 4 opravljali psihološke in inteligenčne teste in nam rečejo, da bo v roku 1 meseca odločeno. Mine en mesec in pokličem, če je morda že kaj znanega, pa mi pravijo, da bodo celoten razpis razveljavili, ker imajo kao eno štipendistko, ki bo prišla noter avtomatično in nas ne rabijo več. Tako, vezam in poznanstvom se po novem v državni upravi reče štipendistke. Sklepa pa še do danes nisem prejela in je že mesec in pol od testiranja. Hvalabogu, da mi ni bilo toliko do te službe in sedaj čakam na razplet za pripravništvo za delovno mesto, kjer pa bi rada delala vse življenje. Upam, da ni uspe! Prvi razgovor je že za mano in upam, na pozitivni odgoovr za ožji krog. Sem doma rekla, da grem tudi peš od doma do nove službe, če me vzamejo. 🙂 LP
Rubynka, če ne drugega, se vseeno na zavod prijavi, da ti občina vsaj obvezno zdr.zavarovanje plačuje. Glede dela preko ŠS – čim diplomiraš, ti ta pravica odpade (to lahko naredijo samo pavzerji). LP
Satja, po diplomi ti občina plačuje samo obvezno zavarovanje, dodatno pa si moraš plačevat sam v vsakem primeru, ali imaš sredstva ali ne, vendar samo pod pogojem, da si prijavljen na Zavodu kot brezposeln. Če nisi prijavljen, si oboje plačuješ sam in zadeve urediš na Zavodu za zdr.zavarovanje.
Še enkrat glede dela preko ŠS: ko diplomiraš, to ni več mogoče v nobenem primeru. Edinole če vzporedno študiraš in imaš še status na drugi fakulteti. To pravico, da lahko delaš še eno leto po izgubi statusa, lahko izkoristijo samo pavzerji, ki tega še niso izkoristili in ki niso prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje.
Vse te stvari so 3x preverjene, ker sem šla trenutno čez vse to po diplomi in verjemi, da sem iskala vse najbolj ugodne možnosti zase, da sem poskrbela za svojo “rit”, tudi preko vzporednega študija. LP
Ana. kdo mi bo pa plačal študij, mogoče ti? Že tri leta zastonj iščem službo v zdravstvu, kljub vezam in sem do sedaj delala 2x na žalost na črno pri dveh privatnikih, kjer sem nadomeščala delavko na bolniški.
Med tem sem opravila certifikat iz maserstva, katerega sem tudi plačala iz lastnega žepa saj so me na zavodu zaj…., nakar sem si morala sposoditi denar, če sem hotela pristopiti k opravljanju certifikata. En mesec po opravljenem certifikatu, pa me kličejo iz zavoda, da se žal moji prošnji za povračilo stroškov ni ugodilo, ker ni sredstev.
Sedaj vse kar zaslužim, zaslužim doma, da občasno koga zmasiram in to je to.
Bi pa zelo rada študirala na visoki šoli za zdravstvo, vendar 430 tisočakov nimam od kod vzeti.
lp
No naj še jaz dodam svoje. Tudi sama sem iskala službo 2 leti predno sem jo dobila. Prijavila sem se na razpis za pripravnika pravnico, kjer sem prišla v najožji krog. Na koncu pa so vzeli žensko staro 47 let z višjo poslovno šolo! Sedaj pa naj še kdo reče, če veze niso pomembne. V bistvu sploh ni pomembno kakšno izobrazbo imaš pomembna je samo veza. Po dveh letih pisanja prošenj, ki sem jih poslala čez 80 sem končno dobila službo.
Tako, da ti priporočam, da ne obupaj, ker se po verjetno slej kot prej kaj našlo.
Tanaja
Tanaja, vidim, da si pravnica. A mogoče veš za kako prosto delovno mesto univ.dipl.pravnika za pripravništvo? 🙂 Mi ne da, da ne bi vprašala. 🙂 Tudi jaz še iščem pripravništvo, pa nimam vez in poznanstev. 🙁 Zdaj sem prišla v ožji izbor na davkariji, pa so mi razpis razveljavili in sem spet na istem 🙁 Hvala! LP
Tečaj sem opravila na srednji zdravstveni šoli v Celju, nato pa praktični del v Termah Dobrna. Osnovni tečaj je stal 130.000 sit + 20.000 sit certifikat + 20.000 sit terapevtska masaža hrbtenice in športna masaža + potni stroški 2x tedensko 6 mesecev iz Maribora do Celja. Doma delam bolj ali manj zastonj – 10.000 sit na mesec. Dala sem tudi oglas v razne časopise, vendar so se mi javljali samo moški z željo po erotični masaži, Kaj čem.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.