Tiste, ki ne prenesete kontracep. tablet
Lej, nobena kontracepcija ni 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, naravna pa še toliko bolj. Vsaka ženska je drugačna in mora vsaka zase pogruntat, kako njeno telo deluje in to je izjemno težko. Zato to nikakor ni primerna kontracepcija za vsakega oz. vsako in to moraš tudi ti priznati. Jaz naprimer sem za prvega otroka zanosila zadnji dan menstruacije, ko niti najmanj nisem pričakovala, da je takrat sploh mogoča ovulacija. Na zadnjem ginekološkem pregledu sem bila tik pred menstruacijo, pa je rekla ginekologinja, ko je delala ultrazvok, o, ravno ovulacijo imate. Nelatere imamo ciklus tako zmešan, da z naravnimi metodami preveč tvegamo, ker se telo vsak mesec drugače “obnaša”. Če tebi ustreza, super, ti tudi verjamem, da deluje. Ni pa to primerno za vsako in na žalost ne moreš tega vsem toplo priporočati. Ne razumem, zakaj si tako užaljena zaradi tega.
Lej, nobena kontracepcija ni 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, naravna pa še toliko bolj. Vsaka ženska je drugačna in mora vsaka zase pogruntat, kako njeno telo deluje in to je izjemno težko. Zato to nikakor ni primerna kontracepcija za vsakega oz. vsako in to moraš tudi ti priznati. Jaz naprimer sem za prvega otroka zanosila zadnji dan menstruacije, ko niti najmanj nisem pričakovala, da je takrat sploh mogoča ovulacija. Na zadnjem ginekološkem pregledu sem bila tik pred menstruacijo, pa je rekla ginekologinja, ko je delala ultrazvok, o, ravno ovulacijo imate. Nelatere imamo ciklus tako zmešan, da z naravnimi metodami preveč tvegamo, ker se telo vsak mesec drugače “obnaša”. Če tebi ustreza, super, ti tudi verjamem, da deluje. Ni pa to primerno za vsako in na žalost ne moreš tega vsem toplo priporočati. Ne razumem, zakaj si tako užaljena zaradi tega.
[/quote]
Haha, užaljena? Zakaj? Ker obvladam neko veščino, ki je večina ne? In ko začnete klobasat o nerednih ciklusih in stresih in potovanjih in…oh ja. Kot govori moj nick – nepoučenost. Pa kaj mislite, da živim na marsu zapredena v bubo? Imam nereden ciklus, živim v takem stresu kot kdorkoli drug in kar precej potujem. Pa vseeno deluje. Če se ti da. Če se ti pa ne ljubi, začneš pa zmerjat okoli sebe, ja. Samo potem imenujte zadevo s pravim imenom. “Nepoučenost in lenoba”, ne pa “ne deluje”.
Haha, užaljena? Zakaj? Ker obvladam neko veščino, ki je večina ne? In ko začnete klobasat o nerednih ciklusih in stresih in potovanjih in…oh ja. Kot govori moj nick – nepoučenost. Pa kaj mislite, da živim na marsu zapredena v bubo? Imam nereden ciklus, živim v takem stresu kot kdorkoli drug in kar precej potujem. Pa vseeno deluje. Če se ti da. Če se ti pa ne ljubi, začneš pa zmerjat okoli sebe, ja. Samo potem imenujte zadevo s pravim imenom. “Nepoučenost in lenoba”, ne pa “ne deluje”.
[/quote]
Samo res, ti boš klobasala v nedogled.
Upam pa, da ti svojim otrokom ne klobasaš takih neumnosti, ker boš kmalu babica.
[/quote]
Skratka ti ne seksaš takrat, ko bi ti najbolj pasalo, ampak samo takrat, ko smeš. Tako na hitro – koliko dni na mesec je to? Ker se zelo dobro poznaš, ti ne bo težko napisati tega podatka, a ne?
[/quote]
Nas podučiš?
[/quote]
Zakaj užaljena? Mene sprašuješ? Kako naj jaz vem? Se pa vidi na km daleč, da si. Obvladaš neko veščino? Niti zavedaš se ne, koliko sreče je zraven. Ne živiš na marsu zapredena v bubo, ampak na zemlji zapredena v bubo. Kakšna poučenost neki? Če bi bila poučena, bi vedela, da je vse res, kar smo ti jaz, pa še kdo drug povedali, to bi ti povedal tudi marsikateri zdravnik in ginekolog. Glede na to, da si prepričana, da imaš samo ti prav in nihče drug, da kar velja zate, mora mus veljat za vse, res izgleda, da živiš v bubi, iz katere ne vidiš dlje od svojih trepalnic. Imaš stresno življenje? Mogoče. Ampak spet, če bi bila poučena, kot trdiš da si, bi vedela tudi to, da na nekatere stres vpliva drugače kot na druge. Nekaterim zmeša ves ciklus, nekaterim ne. Tebi ga očitno ne. Ampak to je lepo delo matere narave, ne pa tvojega veleuma. Jaz spolnosti ne planiram. Se zgodi spontano. Zato se mi za tako nezanesljivo metodo, kot je tvoja, res ne ljubi vsak dan posebej ugibati, kakšno sluz imam, kakšno temperaturo imam in če slučajno ugotovim, da imam ravno ovulacijo, mi je bedno sebi in partnerju odreči odnos, kljub temu, da sva potrebna kot puščava vode in to zato, ker za nobeno ceno ne bova uporabljala nekaj drugega, tako kot običajni smrtniki. Če se ti to ljubi, daj. Meni se ne da. A si zadnja, ki lahko komu očita nepoučenost. Najbolj omejen pogled na vse imaš prav ti.
Kondom in sterilizacija ne uničujeta rib in zdravja.
Kateri so tisti neželeni učinki, ki lahko ogrožajo življenje?
Kontracepcijske tablete imajo celo vrsto neželenih stranskih učinkov, ki jih sicer najdemo tudi na priloženih navodilih – da, prav na tistih, ki jih običajno niti ne preberemo, temveč jih vsak mesec zvesto mečemo v koš. Med največja tveganja sodijo nastanek venske tromboze, srčni napad, povišan krvni tlak, rak materničnega vratu, rak dojk, rak jeter in različne žolčne bolezni.
Katere težave še lahko pripišemo jemanju kontracepcijskih tablet?
Ženske smo znane po pogostih spremembah razpoloženja. Hormoni lahko vplivajo na naše razpoloženje in prav ti se nahajajo tudi v kontracepcijskih tabletah. Tako se pogosto srečujemo z občutki depresije, tesnobe, zaskrbljenosti, pomanjkanja želje po spolnosti, nemalokrat pa tudi s spremenjenim načinom razmišljanja, z nezanimanjem za okolico in motnjami pozornosti. Zdravnik nam bo rekel: »Ne skrbite, vse to je samo v vaši glavi«. Kot bi nam poskušal povedati, da so omenjene težave le plod naše domišljije. A če pogledamo širšo sliko, kmalu opazimo, da je potrebno pravi vzrok iskati drugje – tudi v kontracepcijskih tabletah.
Ker se sama izobražujem v smeri zdravstvene nege, sem se na kliničnih vajah pogosto srečala z izjemno mladimi ženskami, ki so se borile s hudo boleznijo – z rakom na dojkah ali na materničnem vratu. Nekoč smo se na fakulteti pogovarjali o tem, kako grozno je, da se s to hudo boleznijo srečujejo tako mlade ženske. Spomnim se, da nam je ena izmed profesoric takrat svetovala, naj razmislimo o tem, zakaj se danes zelo mlade ženske srečujejo z rakom in možgansko kapjo. Omenila je, da gre za nekaj, kar ženske jemljemo vsakodnevno, a se tveganja za pojav resnih bolezni niti ne zavedamo. Precej jasno nam je torej namignila, da gre za povezavo med jemanjem kontracepcijskih tablet in obolevanjem mladih žensk.
Ker mi vse skupaj ni dalo miru, sem naslednji obisk ginekologa izkoristila za vprašanje o varnosti jemanja kontracepcijskih tablet. Pogovor sem začela nekako tako: »Razmišljam, da bi prenehala jemati kontracepcijske tablete«. Seveda me je najprej vprašal, ali imam v mislih željo po zanositvi. Ko sem odvrnila, da ne razmišljam o zanositvi, temveč o tveganju za razvoj raka ali možganske kapi, o katerem so nam povedali na fakulteti, sem naletela na dokaj neprijazen odgovor, ki se je glasil nekako tako: »Pa veste, da več žensk umre zaradi same nosečnosti ali splava, kot zaradi jemanja kontracepcijskih tablet? Ne morem verjeti, kakšne neumnosti vas učijo na fakulteti.« Besede je spremljal na trenutke mrk pogled, na trenutke pa tisti pogled, ob katerem si prepričan, da si je oseba ustvarila mnenje, da prihajaš z samega Marsa. Z brskanjem informacij v ginekološki ordinaciji sem torej prenehala.
Medtem, ko eden izmed ginekologov trdi, da govorim neumnosti, Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja, da obstaja tveganje, da se zaradi jemanja kontracepcijskih tablet pri eni izmed osmih žensk razvije rak na dojki. Obstajajo namreč dokazi, da lahko hormoni iz kontracepcijskih tablet prekomerno stimulirajo celice v dojkah, kar lahko poveča tveganje za razvoj raka na dojkah. Zaskrbljene bi morale biti predvsem tiste ženske, ki imajo v družinski anamnezi navedena tudi rakava obolenja, zlasti na dojkah.
Ob vsem tem sem se tudi vprašala, zakaj sem od ginekologa dobila popolno nasprotno mnenje, če pa obstajajo dokazi, da jemanje kontracepcijskih tablet dejansko povečuje tveganje za razvoj nekaterih vrst raka. Odgovor je verjetno enak, kot bi bil v primeru vseh ostalih »zdravil«. Obstaja veliko podjetij, ki proizvajajo zdravila in na ta način služijo denar in tako je tudi v primeru kontracepcije. Le kako bodo ta podjetja služila, če ne s promoviranjem kontracepcijskih tablet s strani ginekologov?
Odločitev o prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet je stvar vsake posameznice, pravilno pa je, da predvsem mlade ženske seznanimo s tveganji, ki jih s seboj prinašajo kontracepcijske tablete. Žal danes prihaja do vse večjega števila bolezni in ginekoloških težav pri dekletih, zato je pomembno, da se spoznamo z lastnim telesom – tako bomo najbolje vedeli, kdaj nam telo poskuša sporočiti, da se v njem dogajajo spremembe. Še posebej v mladih letih bi moralo biti zdravje vedno na prvem mestu.
Farmacevtska industrija je ena izmed večjih porabnikov nafte, saj jo potrebujejo za izdelovanje tablet. Med njimi so tudi kontracepcijske tablete. Poleg agresivnega delovanja na človeški organizem, negativno delujejo tudi na okolje.
Kontracepcijske tablete uporablja na milijone žensk po vsem svetu. Le peščica ljudi pa je seznanjena, kaj vsebujejo hormonske tablete ter kakšen vpliv imajo na človeka in okolje, v katerem živimo. Raziskave že potekajo in znani so nekateri rezultati.
Vpliv sintetičnih hormonov na ovce:
Znanstveniki univerze v Aberdeenu na Škotskem so izvedli študijo na ovcah. Ovce so se hranile na pašnikih, ki so bili pognojeni z obdelanimi odpadki (človeških odplak) iz čistilnih naprav. Uporabljali so obdelane odpadke, a je bila v njih vseeno prisotna visoka koncentracija sintetičnih hormonov iz kontracepcijskih tablet. Uporabnice tablet sintetične progestine izločajo preko urina v naše okolje.
Profesorja dr. Paul Fowler in dr. Stewart Rhind trdita, da kemikalije poškodujejo strukturo in delovanje testisov, jajčnikov, maternice, dele možganov ter ščitnično in nadledvično žlezo zarodkov pri ovcah. Za poškodbe so najbolj dovzetni embriji, fetusi in mladiči. Pri odraslih živalih pa povzročajo spremembo strukture kosti, testisov in imajo vpliv na vedenje potomcev.
Vpliv na vodne vretenčarje in pitno vodo:
Zaradi množične uporabe hormonske kontracepcije se povečuje koncentracija naravnih in sinteznih hormonov tudi v pitni vodi. Progestin se je namreč v primerjavi z ostalimi spojinami v zdravilih izkazal za najtežje odstranljivega iz voda.
Kopičenje steroidnih hormonov v vodah je močno vplivalo na vodne vretenčarje, zlasti na njihovo reprodukcijo. Pri žabah je povzročil sterilnost samičk zaradi povzročenih motenj v razvoju jajčnikov in jajcevodov.
Profesorja Susan Joblin iz Univerze Brunel in Richard Owen iz Univerze Exeter v Veliki Britaniji sta se ukvarjala z vplivi sintetičnih hormonov, natančneje Ethinyl estradiol-a (EE2), na ribe. Ribji samci imajo zmanjšano količino sperme, posledično pomeni manj potomcev. Na nekaterih območjih so že opazili izumrtje oz. drastično zmanjšanje nekaterih vrst rib.
Začaran krog – od človeka v okolje (preko rastlin in živali) nazaj do človeka:
Sintetične kemikalije, so motilci endokrinega sistema, najdemo jih v električni opremi, plastičnih vrečkah in steklenicah, izpušnih plinih, barvah ter gradbenem materialu. S tem predstavljajo veliko zdravstveno nevarnost, pojasnjujejo znanstveniki.
Sintetični hormoni, vsebovani v kontracepcijskih tabletah, pa predstavljajo še veliko večji problem, saj se jih ne da odstraniti ali uničiti niti z obdelavo odpadnih voda.
»Tovrstne kemikalije so v zraku, zemlji in vodi. Nekatere so topne v maščobah in se kopičijo v organizmu, medtem ko so ostale vodotopne in se z urinom izločijo v okolje ter tako vplivajo bodisi na živali ali ponovno vstopijo v prehranjevalno verigo. Na tak način jim je človek zopet izpostavljen,« so prepričani znanstveniki.
Posledice:
Stanje je zaskrbljujoče in alarmantno, saj hormoni ne bodo vplivali le na človeško zdravje, temveč na celoten ekosistem, od katerega smo odvisni tudi ljudje. Če se poruši produktivnost in stabilnost naših kmetijskih sistemov ali celo poruši ekosistem morskih in tekočih voda, bo to drastično vplivalo na celoten sistem živali, ogroženo pa bo tudi naše preživetje.
Rešitev:
Med nami je tudi vedno večji porast raka dojk, testisov ter težav s plodnostjo, pri živalih pa se vse bolj opaža izginjanje raznolikosti nekaterih vrst pri dvoživkah, ribah in žuželkah.
Raziskovalci so si enotni: »Najboljša rešitev težav, ki jih sintetični hormoni povzročajo,bi bilo preprosto prenehanje njihove uporabe«.
Vsak uporabnik hormonskih tablet bo moral pretehtati dobre in slabe vplive nanj in na okolje. Odločitev je torej naša?!
Danes obstaja sigurno več kot 30 vrst hormonske kontracepcije. Da nekdo reče, kako jih ne prenaša, tega enostavno ne razumem. Ok, da se ženska zavestno odreče tovrstni obliki zaščite, ampak če ne preneseš enih tabletk, prešaltaš na druge, a ne.
Ne moreš se igrati s potencialnimi življenji drugih. Da nekoga spraviš na svet je velika odgovornost. Da nekoga fentaš, še preden pokuka na svet, je veliko breme. Takšnih odločitev ne bi prepuščala zgolj uporabi kondomov, ki se navsezadnje lahko tudi neposrečeno snamejo ipd. Tukaj ne smeš tvegati, razen če si pripravljen prevzet odgovornost za odstotke tveganja ob manj zanesljivih oblikah zaščite.
Tudi tabletke niso 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, ne samo kondom. Pri kondomu vsaj takoj vidiš, ali je počil, ali se snel in greš po jutranjo tabletko. Pri kontracepcijskih pa ne veš, da so zatajile, dokler ne zagledaš plusa na testu. To je torej večje tveganje za presenečenje in neprijetne posledice, ter igranje z življenjem. Mimogrede, moja sorodnica lahko šalta s tablet na tablete, nič ne pomaga, ker ima alergijo na določeno sestavino, ki jo imajo vse tabletke. A sedaj razumeš, da je tudi to mogoče?
Tudi tabletke niso 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, ne samo kondom. Pri kondomu vsaj takoj vidiš, ali je počil, ali se snel in greš po jutranjo tabletko. Pri kontracepcijskih pa ne veš, da so zatajile, dokler ne zagledaš plusa na testu. To je torej večje tveganje za presenečenje in neprijetne posledice, ter igranje z življenjem. Mimogrede, moja sorodnica lahko šalta s tablet na tablete, nič ne pomaga, ker ima alergijo na določeno sestavino, ki jo imajo vse tabletke. A sedaj razumeš, da je tudi to mogoče?
[/quote]
Ok, za alergijo zdaj vem, ker si mi povedala. Jutranje tabletke niso nedolžna stvar, to narediš morda dvakrat v lajfu, ne sme pa biti praksa. Zame so hormoni še vedno najbolj zanesljiva zaščita, lahko pa hkrati tudi kalkuliranje glede plodnih dni. Kombinacija večih stvari hkrati, da prideš na 150{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} hahahaha.
Ok, za alergijo zdaj vem, ker si mi povedala. Jutranje tabletke niso nedolžna stvar, to narediš morda dvakrat v lajfu, ne sme pa biti praksa. Zame so hormoni še vedno najbolj zanesljiva zaščita, lahko pa hkrati tudi kalkuliranje glede plodnih dni. Kombinacija večih stvari hkrati, da prideš na 150{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} hahahaha.
[/quote]
No ja, saj tudi kondom ne poči vsak dan. Večina mojih prijateljic z mano vred ima s kondomi dobre izkušnje. Večini sploh še ni počil, meni je v 15 letih uporabe enkrat. Zato tudi jutranjih tabletk ne jemo kot bonbonov, kar za tabletke ne moreš trditi. Mislim, da ti ena ali mogoče dve jutranji tabletki v življenju naredita manj škode, kot leta in leta kontracepcijskih tabletk. Nisem proti tabletkam, ne razumi narobe, le razumem, zakaj se jim veliko žensk izogiba. Kondom je pač neprimerno manj škodljiv za zdravje.
No ja, saj tudi kondom ne poči vsak dan. Večina mojih prijateljic z mano vred ima s kondomi dobre izkušnje. Večini sploh še ni počil, meni je v 15 letih uporabe enkrat. Zato tudi jutranjih tabletk ne jemo kot bonbonov, kar za tabletke ne moreš trditi. Mislim, da ti ena ali mogoče dve jutranji tabletki v življenju naredita manj škode, kot leta in leta kontracepcijskih tabletk. Nisem proti tabletkam, ne razumi narobe, le razumem, zakaj se jim veliko žensk izogiba. Kondom je pač neprimerno manj škodljiv za zdravje.
[/quote]
Ampak s kondomom ni isto :). Vprašaj še moške :).
V povprečju 10x mesečno. Po 27 letih, kar sva skupaj.
[/quote]
Ma počila bom od smeha. Ti si izračunala, da je za tvojo starost nekako najbolj idealno 2x na teden in mesec ima štiri tedne, torej najbolje, da napišeš 10x. Pa ali je res ali ne. Ampak tudi če je, hvala lepa, ne bi hotela leta in leta načrtno seksati samo kadar smem in ne takrat, ko mi prija.
Tega nobena ne upa komentirat. Bi bilo treba priznat odgovornost, ki gre veliko širše kot samo za enega otroka. Ampak koga brigajo drugi. Glavno, da lahko seksam svobodno kadarkoli me prime. Reve.
[/quote]
Nisem reva. Le tako dolgih črev se mi ni ljubilo brati in sem jih kar preskočila. Priznam. In verjetno nisem edina….
Forum je zaprt za komentiranje.