Najdi forum

Tiramisu

Tako zelo rada bi ga naredila, pa nimam (preverjenega) recepta.

Saj na internetu se najde čuda stvari, ampak mene zanima, po katerem receptu ga delate ve? Da dejansko uspe?

Dobro, najhitreje in najlažje gre z bebi piškoti in kupljenim praškom za kremo. Aja, pa na kavo z rumčkom ne pozabi 😉

Ne kompliciramo in pojemo v šusu :-)))))

Enako.

Pol kile mascarponeja iz Hoferja (zelo poceni in dober), 4 rumenjaki, 4 žlice cukra, sneg iz 4 beljakov = krema
En paket piškotov Savoiardi iz Hoferja
hladna kava (jaz dam kar Nescafe) in rum

Enostavno narjeno in zmazano.

A kremo kaj kuhaš? Je važno zaporedje dodajanja sestavin?

Jaz delam čist enako kot pia78, le da namesto kave naredim kakav.

Zadnjič sem ga prvič naredila tako, da sem kremo (brez jajc) naredila sama:
1/2 kg mascarponeja (Eurospin)
1/2 kg skute
1/2 kg stepene sladke smetane (Alpska)
sladkorja po občutku, pa 1 vailijev sladkor in naribana limonina lupinica.

Ostalo pa pač klasika – piškoti Savoiardi, namočeni v močno, sladko kavo, ena plast kreme, spet piškoti in na vrhu krema, potreseno z naribano čokolado.

Kreme ne kuhaš. Narediš sneg. Rumenjake in sladkor (penasto) zmešaš, nato dodaš mascarpone, na koncu pa še sneg (ali pa obratno, ni tako pomembno).

Jaz ga delam po naslednjem receptu:
5 rumenjakov in 5 žlic sladkorja penasto vmešaš, dodaš 500 g mascarponeja in sneg 5 beljakov. Piškote savoiardi pomakaš v močno grenko kavo z dodatkom mandljevega likerja (amaretto). Piškote pomočiš zelo na kratko, saj so zelo vpojni. Zlagaš jih v pekač, po vrhu naložiš polovico kreme, nato še plast piškotov in plast kreme. Posuješ s čokolado ali kakavom v prahu in postaviš v hladilnik za nekaj ur ali kar čez noč.

Ker ne maramo surovih jajc v sladicah, ga jaz kar s pudingom naredim.

ful je pomembno, da piškotov ne namočiš preveč (da bi jih kar vrgla v kavo in čakala, da se napijejo npr), ker bo vse od njih teklo. Trik je v tem, da imajo ti piškoti ponavadi eno stran posladkano oz. neko glazurco čez (ki ne vpija), druga stran pa je taka groba (ki vpija). Jaz naredim tako, da jih zložim v posodo s to “grobo” stranjo navzgor in grem potem s čopičem, namočenim v nescaffe parkrat čez.

Sicer pa delam podobno – 500 g mascarponeja, 4 jajca (kar cela stepem) z 10 dkg cukra in to je to

Ampak če delate kremo samo iz pol kile mascarponeja (nič skute, smetane..??) pride zelo malo kreme, ali pa imate mogoče manjše posode?
Meni se je še zadnjič, ko sem imela po 500g maskarponeja, skute in stepene sladke smetane, zdelo nekam malo za lepo prekrivni dve plasti…

kaj pa vem, je krema z mascarponejem tako mastna in nasitna, da jo je dovolj tudi, če jo je samo kake pol cm gor na piškotih. verjetno če jo “razredčiš” s skuto in smetano, potem ni problem, če je kreme več, samega maskarponeja pa ne vem, če se da pojesti za 2 cm debelo med vsako plastjo oz. ga je čisto dovolj, če ga je malo.

skuta? bebi piškoti? puding???

to kar berem je isto, kot da bi naredila sendvič s pršutom tako, da bi med dve šnite prepečenca vtaknila poli salamo. kar ste napisale so sladice, ki niso niti najmanj tiramisu.

piškote se uporablja savoiardi, za kremo mascarpone in sladka smetana, kava je espresso in ne nescafe.

ne me fentat, ampak vprašala je original recept, ne pa približke in jaz sem povedala tako kot je.

:)))))) ja pač…..
Eni mal “prilagodimo”. :))))

ja tako ja in samo tak je original. No meni so povedali, da je potrebno beljake čisto na koncu umešat.

Tudi meni je to padlo na pamet, ko sem brala zgornje odgovore.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close