Tiramisu
No, ga bom pa napisala. Upam, da bo tudi vam dober.
Potrebujemo: pravo kavo, limono, vinjak ali rum, otroške piškote, maskarpone, sladkor, mleko, sladko smetano in kakav v prahu.
Skuhaš pravo kavo in jo ohladiš (jaz jo vedno skuham po občutku – toliko, da je imam dovolj, da primerno navlažim piškote). Drobno naribaš približno žličko limonine lupine. Ohlajeni kavi primešaš vinjak ali rum (sama sem do zdaj še zmeraj delala z rumom). Plast otroških piškotov zložiš v model, v katerm boš imela tiramisu, in jih namočiš s kavno mešanico (po občutku – mora se prepojiti cel piškot, da ni suh vmes, preveč pa spet ne, da ne teče od njih). V skledi zmešamo maskarpone in sladkor (jaz dam 500 g maskarponeja, ponavadi iz hoferja ali lidla in približno pet žlic sladkorja). Postopoma vmešamo mleko (8-10 žlic) in dodamo še naribano limonino lupino. Kremo namažemo po piškotih. Potem spet dodamo plast s kavo namočenih piškotov, na vrhu spet kremo. Kremo potresemo s kakavom v prahu in damo tiramisu v hladilnik. Najbolje čez noč, da se vse skupaj lepo prepoji, drugače pa za približno tri do štiri ure.
To je to :). LP
Mi ga delamo tudi brez jajc. In mama2831, verjemi, da je po okusu čisto enak tistemu z jajci. Smo pa brez skrbi zaradi salmonele, pa tudi v hladilniku počaka kakšen dan več.
Drugače pa je recept na prehrani.
Potrebuješ:
1 skodelico kave (espreso oz. instant)
naribano lupinico ene limone
2 žlici konjaka (ali ruma)
150 g biskvitnih piškotov
250 g maskarponeja
3 žlice sladkorja
5 žlic mleka
120 ml sladke smetane
1 žlico (grenkega) kakava v prahu za posip
Kavo zmešamo s konjakom in v njej namočite piškote in jih polovico zložite v pekač.
V skledi zmešajte maskarpone in sladkor. Postopoma, po žlicah v kremo umešajte mleko. Čvrsto stepite smetano in jo umešajte v kremo.
Polovico kreme naložite na piškote. Namočite preostale piškote in jih naložite na kremo, na njih pa naložite preostalo kremo.
Tiramisu za najmanj 4 ure postavite na hladno. Tik preden ga ponudite, ga potresite s kakavom v prahu.
Mi ponavadi porabimo več kave, ker mi je tiramisu boljši, če so piškoti skoz in skoz prepojeni, ne pa samo malce namočeni.
Forum je zaprt za komentiranje.