Tiramisu
Receptov ko toče. Pa ti vseeno napišem enega zelo enostavnega in hitrega (mislim, da sem ga snela na Kulinariki in malo predelala)
3 rumenjake in 50 g mletega sladkorja močno zmiksamo, dodamo 500 g mascarpone sira in na koncu stepen sneg beljakov (ročno vmešamo).
V posodo zložimo bebi kekse, ki jih prelijemo s kavo in rumom (jaz dam še malo mleka, da ni premočno), namažemo pol kreme, spet piškote – prelijemo – spet kremo. Na vrh pa posuješ z grenkim kakavom (jaz ga mešam z nesquickom). Jaz porabim cca 250 g piškotov (2 štekici)
To je meni najhitrejši recept, ki sem ga kdaj preizkusila, saj mi tisto namakanje posameznih piškotov vzame ogromno časa.
Podobno kot jzst, a s skuto:
500 g skute
2 kisli smetani
4 rumenjake
cca 100 g masla (delam po občutku, ne vem za mere:) )
Sladkor po okusu
vanili sladkor
rum
Baby piškoti
Nesscafe
Kakao za posip
Vse sestavine zmešem, maslo raztopim, ga vlijem zraven, iz beljaka naredim sneg (če se mi ne ljubi, tudi izpustim)
Iz “Nesa ” naredim kavo – za moža bolj močno, zame manj, za otroka vzamem brezkofeinsko kavo.
Kot je bilo že opisano, navlažiš piškote in po plasteh zlagaš.
Na vrhu potreseš s kakavom.
Kadar delam za vsakega drugače pa dam kar v skodelice za kompot. Tam pride samo plast namočenih piškotov in plast nadeva.
Dodatek: Ker imamo radi rozine, jih jaz ponavadi vmešam v maso.
Zelo preprosta in zelo dobra sladica!
No, še en recept k celotni množici, ki je za moj okus fantastičen, samo kalorij ne smeš preštevati:-)
Baby piškote (250 dag oz. glede na velikost tvoje posode) poliješ s skuhano kavo (cca. 4- 5 skodelic), ki jo sladkaš in dodaš kar nekaj ruma. Naj te ne skrbi, da bodo keksi plavali:-)
To pa prekriješ s kremo, ki je sestavljena iz:
– 500 g maskapona
– 1/2 l sladke smetane, ki jo stepeš in sladkaš
– 4 rumenjaki, ki jih primešaš maskaponu in sladki smetani
in nekoliko sladkorja.
Na koncu posipaš na debelo z grenkim kakavom . Posodo prekriješ s folijo za shranjevanje živil in pustiš v hladilniku čez noč.
Kot sem rekla, kalorij ne smeš preštevati ob tem 🙂
Bibika
Moj je pa takle-vse je na 5:
5 jajc
5žlic sladkorja(jaz uporabim rjavega)
500 g mascarpone sira
nescaffe: naredim ga 500 ml, in dodam rumovo aromo dr.Oetker-ena epruvetka je ravno za 500 ml tekočine.Nescaffe ne sladkam, naredim ga pa še enkrat močnejšega kot za pitje!!!
pravi kakav(grenak) za posip, bebi keksi
Rumenjake penasto vmešam s sladkorjem, dodam mascarpone.Stepem beljake in jih na rahlo vmešam v jajčno mešanico.
V primerno posodo zlagam izmenično namočene bebi kekse(1 plast so keksi)in kremo, na koncu potresem z grenkim kakavom.V hladilnik čez noč ali pa za ene 3 ure v ničelno cono hladilnika!
Poseben užitek je, če ga zložim v globoko in veliko solatno skledo, gostje dobijo vsak eno veliko žlico in….tiramisuja ni več!
lp
Tudi jaz imam zelo dober recept za tiramisu, vendar s surovimi jajci.
Letos pa, ko se je sestra okužila s salmonelo (pa ne s tiramisujem!) kako in kje ne ve – sem se tudi jaz ustrašila surovih jajc in tako vsi recepti, ki jih vsebujejo pri meni za vedno odpadejo.
Draga Kate, prosim če si tako ljubezniva pa mi napiši svoj recept za tiramisu brez jajc ali pa mi vsaj namigni pod katerim naslovom je bil že tule objavljen. Hvala ti!
Lep pozdrav!
Hej, Mitka!
Ce pa kdaj moram narediti z jajcno kremo ( na izrecno zeljo), jo vedno kuham na pari, da se toplotno obdela in zgosti, kot kremo za torto. Sicer pa jaz tudi taksnih kuhanih krem nimam prevec rada, morata biti vsaj se cokolada in rum zraven – zelo cutim okus jajc in to me moti :((
kremno rezino pojem le izjemoma.
Kate bo pa pridala svoj recept. Lp
Babi, isti recept, ki sem ga že zgoraj napisala, samo jajc nisem dala.
Edino pri receptu sem pozabila, da dodam tudi rum – v maso in v kavo.
Sem delala pa tudi brez margarine/masla, ker to pa meni ni preveč všeč. Takrat pa sem se zares potrudila, pa naredila sneg:))))
:))) Sem zadnjič mislila, da je moj mož tele poste bral, ker mi je v trgovini nametal vse za tiramisu:)
Včeraj mi ga je uspelo naredit, pa je v hladilniku zdržal vsega 3/4 ure. Bolj sem vpila, da ga ne bom več delala, ker niti toliko ne počakajo, da postane “ta prav” bolj sta hodila v hladilnik:)))))
Draga Kate, oprosti, ker sem kar še enkrat prosila za recept v isti temi; tudi jaz hodim na net tako kot nekatere opisujejo: vmes pečem pa neham brati, pa spet skočim proč pa spet za računalnik…in tako sem zgrešila tvoj recept, ki izgleda super! Še sedaj za praznike bom naredila tiramisu po njem, tudi pri nas ga imamo radi. Še enkrat hvala in lep pozdrav!
Draga Babi, hvala!
Še nekaj o jajcih. Takrat,ko je zbolela sestra sem vprašala zdravnico z inf. klinike, kakšna jajca brez skrbi uživamo. Takole je rekla: surovo jajce odpade, v mehko kuhano jajce je še vedno nevarno, prav tako ocvrto, šele po 8 minutah kuhanja (vrenja) se bakterija salmonele uniči (preprosto sem povedala). Tako da ni druge izbire, če se hočemo izogniti tej okužbi, da se po tem ravnamo.
Lepo pozdravljena!
Forum je zaprt za komentiranje.