Tibet
Zanima me, ali je kdo že bil, kje je najboljše prečkati mejo, če greš sam (najbolj idealen bi bil Nepal…), od kod (oz. do kod leteti), če greš s Kitajske, kje je dobiti vizo, kako se v Tibetu srečati s pristnimi domačini (in se izogniti Kitajcem), koliko denarja in kateri letni čas? Hvala za nasvete!
Zdravo!
V Tibetu sem bila pred dvema letoma s skupino prijateljev. Vizo smo dobili v Ljubljani na kitajski ambasadi, jim je treba naložit, da greš v Peking al pa kam drugam, sam ne Tibet, ker potem komplicirajo. Mi smo iz Kathmanduja leteli v Lhaso, res čudovit let nad Himalajo. Kolikor vem, se posamično ne da priti v Tibet, namreč Kitajci komplicirajo in omogočajo vstop samo skupinam. Če greš sama, se pač v Nepalu pridruži kakšni skupini, sicer ti tudi agencije v Kathmanduju zorganizirajo vstop. Poleg tega, da Kitajci dovolijo samo skupinski vstop, moraš, če rabiš ali ne, plačat vodiča pa še neke zadeve za nekaj dni. Mi smo to vse uredili v Kathmanduju, dobili neka potrdila v kitajščini, ki smo jih pokazali v Lhasi na letališču in je bilo vse ok. Ravno take birokracije s strani Kitajcev Tibet podražijo. Še največ Kitajcev je v Lhasi, ampak se jim izogneš tako, da se nastaniš v tibetanskem predelu. Mi smo potem potovali po osrednjem in delno zahodnem Tibetu, bližnjih srečanj s Kitajci nismo imeli, Tibetanci so pa itak čudoviti in prijazni ljudje. Pokrajna je pa tudi razred zase (v stilu In the middle of nowhere). Za vse informacije si nabavi Lonely Planet od Tibeta, nam je zelo prav prišel.
Srečno!
Forum je zaprt za komentiranje.