Tezaven oce v domu
Oce je v domu eno leto, tja je sel v zelo slabem stanju, sedaj je boljse. Se je pa sedaj zacela dogajati druga skrajnost.
V domu so nam potozili, da postaja agresiven, nasilen, z vsemi se prepira(tudi z ostalimi oskrbovanci) nic mu ni prav, skratka da je postal izjemno zahteven. Dela tudi dolocene stvari ki jih ne bi smel(noce vzet tablet itd). Mislite da je to zacetek demence? Star je 69.
Ker so v domu delovali precej zaskrbljeni, me zanima, kako lahko ukrepamo? Kaj ce bi zadeve postale neobvladljive za dom? Se je to ze kdaj kje zgodilo,da so zavrnili oskrbo koga v domu? Kako se kaze demenca? In ali znajo skbeti za taksne v domu?
Ce bi mu diagnosticirali demenco, je verjetno za dom potrebno se dodatno doplacilo? Namrec ze zdaj dajem od place 400€ za dom..sem edinka, oce nima premozenja,mama pokojna.. in me je res malo strah, saj se vecjega financnega bremena ne zmorem..ne vem, ali od demence postanes agresiven?
Hvala za vse odgovore..
Res je pravzaprav mlad … ampak ne vemo, kaj se mu je dogajalo.
Imam izkušnjo iz enega doma, oskrbovanec agresiven, ko je bila na vrsti nega, tablete … Bil je hudo dementen in žena ni mogla več skrbeti zanj (ona tudi že precej bolna). Glavna je vztrajala, da se ga ne drogira še bolj, kot že je, in da je treba pogruntat način, kako ravnati z njim. In so ga pogruntali in ni bilo več problemov. Samo pravi pristop je potreben. Malo se pozanimaj glede doma, kako delajo z ljudmi.
Saj drugo ne bo ostalo, dvigniti mu je potrebno dozo pomirjevalno;(((
Malo hitro ga je pričelo “dajat”. Je relativno mlad, pa že v domu, pa pričetek razvoja demence.
Dom za dementne košta cca 1.300 €.
Kako bo,ker nima kapitala in nepremičnin ne vem. Ne da je Drago, z dementnimi je dosti dela?
V nekem smislu si ga na*jebala ;)))
Si ti predstavljas zivljenje v domu, kjer dobis hrano, ki ti sigurno vedno ne odgovarja, osebje tudi ni vedno prijazno in usluzno, v sobi tudi nisi sam in moras marsikaj prenasati. V glavnem to ni neko zivljenje in ni nic cudnega, da je siten. Imam oceta starega 75 let in v bolnisnici je bila ziva groza, ker so mu napopali plenico, ki je doma ni imel, ker je normalno hodil na wc in je prosil osebje za na wc in vsak mu je rekel, da ima plenico in posledicno je hotel sam na stranisce in je vstajal in so rekli, da je agresiven, so mu dali pomirjevala, ki jih sploh nikoli ni jemal in dvignili ograjo na postelji. V teh ustanovah si samo stevilka in nihce ne prisluhne ljudem, ampak naredijo tako, da imajo najmanj dela.
Tole pa ni res. Pogoji so trije sonda, stoma in izolacija. To velja za dom starejših.[/quote]
To pa res ni res!
76 odstotkov te osnove, če je namenjen uživalcu pokojnine, ki potrebuje 24-urni nadzor svojcev (laična pomoč) in obvezno strokovno pomoč (najmanj zdravstveni tehnik) za stalno izvajanje zdravstvene nege.
Vzrok za agresivnost je tudi demenca. Preberi si na Psihiatrična bolnica Idrija(mislim da je tak uradni naziv) o demencah-alzheimer… Nabolj laičen test alzheimerja je risanje ure. Noben s to boleznijo ne zna narisat ure, ki kaže 11,10 (deset čez enajst)
Potrebno je raziskat njegovo zdravstveno stanje. Predvsem da dobi zdravila, da mu bo lažje.
V domu imajo zdravnika, ki napiše predlog za dodatek za pomoč in postrežbo. Moja mama je šla že z diagnozo (alzheimer, psihiater) in najnižjim dodatkom v dom. Ko pa je rabila sondo in seveda višjo ceno doma, pa sem šla do domskega zdravnika da je napisal (cena 56e pri nas) predlog za višji dodatek. Mama odločbe ni dočakala, je prej umrla. Cca 1,5 meseca rabijo da izdajo odločbo.
Seveda je možno, da očeta jezijo. Ampak jezili ga bodo še naprej, ker osebje je rado frej. Poslušala boš kako je moteč, pa če je res ali pa ni. Ob 18h gredo spat- ja brez tablet sigurno ne more spat 13 ali 14 ur.
Nisem še slišala, da so koga dali iz doma. Pa še to demenca se lahko pojavi tudi pri 35letnikih. Svojci mislijo/mo da je žleht. Resnica pa se pokaže šele čez npr.10 let. Slišala sem, da ta bolezen traja cca 17let.
Če oče izrazi željo, da bi šel domov in noče več biti v domu, potem mu tega ne vi, ne v domu ne morejo preprečiti. Šteje očetova volja. Razen če mu prek sodišča in z mnenji CSD in zdravnka odvzamete opravilno sposobnost. Eno je formalni postopek, v praksi pa je to svojemu staršu težko narediti in narediš šele, ko gre prek skrajnih mej – ko ni druge možnosti.
Ni enostavno, želim veliko ljubezni, potrpežljivosti in iznajdljivosti.
Lahko bi bil začetek demence, vendar ni nujno. Ponavadi se demenca začne z obtožbami, da so mu kaj ukradli – tudi ti kot hči. Enostavno se ne spomnijo kam sodali, potem pa obtožujejo kraje vse po vrsti. Sicer pa lahko probaš za demenco tudi drugače. Običajno imajo dementni ljudje zelo dober spomin na otroštvo, ne spomnijo se pa pogovora izpred 5 minut. Preiskusi, pa se o čem pogovarjajt, prešaltaj temo na otroštvo in potem nadaljujta pogovor izpred 5 minut. Če se ne bo spomnil, zna biti demenca.
Sicer pa me je tale agresivnost in čudno obnašanje spomnila na nekaj drugega. Moj sicer prijazen stric, nikoli nikomur ni naredil nič žalega. Moji otroci so z navdušenjem hodili k njemu kadarkoli, pa čeprav je bila razlika v letih tam nekje okoli 70 let in več (on je bil star 82, moji otroci od 3 do 8 let, pa so ga imeli neizmerno radi) in ni bilo tedna, da ne bi šli k njemu na obisk. No nekega dne je postal tako agresiven, čudno se je začel obnašat, kar vpil je na nas, nas vrgel skoz vrata ven itd itd Nikomur, niti nam niti ostali žlahti (z njimi je delal enako kot pri nas), ni bilo jasno kaj mu je. Nekako 2 meseca po začetku takega obnašanja, ga je zadela možganska kap in menda je taka agresivnost značilna za to stanje pred možgansko kapjo. Probaj ga čim prej, urgentno, če je mogoče, odpeljati na nevrološko kliniko in naj preverijo, če mu ni v možganih kaka žilica počila ali pa če nima kakega krvnega strdka. Tudi kolegica se mi je nekega dne pritožila čez svojo mamo kako je agresivna ratala, da hoče kar očeta natepst, pa da ga obtožuje stvari, ki jih ni naredil in da je verjetno to demenca. Ko sem ji omenila strica in njegovo agresivnost, mi je povedala, da jo je pred pol leta zadela rahla možganska kap in da če pomisli dobro, da je res takrat postala taka.
Torej preveri kako je s tvojim očetom
Pa še nekaj glede Doma za starejše. Sama sem bila v enem od elitnih domov na praksi 1 mesec. Ne bom govorila v katerem, da ne bo kaj narobe, vendar se v domu dogajajo zelo neprijetne stvari. Pa ne bom nikogar obotževala, ker sem dejansko videla kaj in kako se dela po domovih. Zaposlenih je veliko premalo, delajo za minimalno plačo, vsaj tisti, ki imajo največ stika z upokojenci in doma ima vsak zaposleni še svoje probleme in obveznosti. V 7 urah, kolikor traja izmena, se imajo čas usest samo v času malice, pa še to na hitro zmečejo vase in greje delat naprej. Bog ne daj, da bi sedeli minuto več kot je odmerjeno. Reci in piši – na 80 uporabnikov doma (upokojencev) pridejo natanko 4 zaposleni na izmeno (jaz kot praktikantka sem bila 5 in to so 2 negovalki, 1 medicinska sestra in 1 strežnica, pa še to v dopoldanskem času, ko je največ dela, drugače jih je popoldne in ponoči še manj na oddelku. Zaposleni dejansko garajo in hitijo z delom. Nimajo se časa niti za minuto ustavit pri nobenemu od upokojencev in reči z njim kako besedo. Čeprav je pa ravno to tisto kar starostniki najbolj potrebujejo.
Ko sem imela dedka notri, sem vedno obtoževala vse zaposlene, da jih nikjer ni, da sigurno kofetkajo, da jih nič ne briga zanje. Šele ko sem se sama preiskusila v tem delu, sem videla kako to gre. Od takrat ne rečem niti besedice več čez zaposlene, pa čeprav ni tako kot je treba. Vsi smo različni – zaposleni in starostniki in ne ujamemo se vedno med sabo.
Sem pa sigurna v to, da sama, od takrat, še svoje tašče ne bi dala notri, pa čeprav se ne marava glih zlo
Saj drugo ne bo ostalo, dvigniti mu je potrebno dozo pomirjevalno;(((
Malo hitro ga je pričelo “dajat”. Je relativno mlad, pa že v domu, pa pričetek razvoja demence.
Dom za dementne košta cca 1.300 €.
Kako bo,ker nima kapitala in nepremičnin ne vem. Ne da je Drago, z dementnimi je dosti dela?
V nekem smislu si ga na*jebala ;)))[/quote]
Ni povsod enaka cena. Lahko pogledaš cenike ker so objavljeni tudi na netu.
Forum je zaprt za komentiranje.