Najdi forum

Težave z mrežo

Zdravo.
Imam dva računalnika: Stacionarnega ter prenosnika. Stacionarni je povezan preko Buffallo routerja z mrežnim kablom, prenosnik pa se povezuje na Bufallo router brezžično. Bufallo router pa je med drugim povezan na internet preko ADSL modema. Računalnika se med sabo v mreži normalno vidita, stacionarni lahko med drugim tudi normalno dostopa do diskovja na prenosniku.

Problem pa je v tem, da pa s prenosnikom nikakor ne morem doseči, da bi brskal na stacionarnem. Na obeh je mreža konfigurirana tako kot mora biti (protokoli, sharing), poskusil sem s pinganjem in je na obeh normalno enako uspelo, a ko pa hočem na prenosniku odpreti stacionarni račualnik, mi pa reče, da je dostop zavrnjen, da se moram obrniti na skrbnika, da nimam pravic… Mimogrede, prenosnik je bil vmes na servisu in preden se je pokvaril, pa je normalno dostopal do stacionarnega…

Zelo čudno in nenavadno. A morda kdo ve, kaj se da narediti?

Hvala vsem!

na obeh straneh si kreiraj isto uporabniško ime in geslo

ali pa vključi simple sharing, ali pa ko narediš share diska,
poklikaj kateri uporabniki morajo/imajo pravice dostopa

Vse to je že omogočeno. Pinganje na obeh kompih potegne OK, a na stacionarca še vedno ne pridem. Vmes sem probal še nekaj for, ki sem jih zasledil na raznih forumih, a brez uspeha. Imam občutek, da so pri microsoftu naredili podporo za mrežo tako, da bi ja naj čimbolj nagajala in grenila življenje. Mimogrede, zgleda da je ogromno težav s tem, če človek pogleda, koliko raznraznih težav ima folk s tem oz. koliko so razni strokovnjaki o tem pretočili besed.

Jaz mislim, da bi blo fajn, ko bi obstajal kak program, ki bi poleg namestitev ter pravilne konfiguracije za omrežje (podobno kot network setup wizard) sam poiskal še računalnike v omrežju, zaznal trenutne nastavitve ter morebitne prepreke v zvezi s tem, potem pa vsaj z nasveti če ne že kar samodejno poskusil odpraviti težave ter povezal zaželjene računalnike. Še bolje bi bilo, da bi tak programček bil tudi na drugem računalniku. pa bi potem oba vzpostavila testno povezavo…..

Nekaj podobnega je bil sposoben Total Commander vzpostaviti med dvema računalnikoma, povezanima preko pozabljenih LPT vrat. Povezava je sicer bila počasna, pa še enosmerna, a je delovala. Nekdaj sem poskusil po LPT poti zadevi povezati s pomočjo windows podpore. Jezus Kristus, kaka katastrofa. Ure in ure mozganja, pa niti slučajno. Samo enkrat mi je uspelo, ko sem naslednjič prižgal računalnike, ni delovalo nikoli več…

Pa sem mislil, da bo s pravo mrežo, routerjem to šlo brez težav. Joooj, bolj se ne bi mogel motiti. Pa, takrat, ko sem se igračkal z LPT povezavo, je bilo to zgolj raziskovanje, zdaj pa mrežo še kako nujno potrebujem, a zadeva trmasto ne deluje.

Djte mi še kak nasvet, kje naj pogledam, pobrskam. Mimogrede, na obeh računalnikih imam tako nastavljeno, da se mi ni treba logirati, ko se winsi bootajo paž pa me računalnika že sama smatrata kot admin-a, pa še nastavil sem tako v lastnostih skupne rabe, da lahko ra admin brska po vsem diskovju v celoti (tudi v dodatnih nastavitvah sharinga)

Hvala vsem, ki se vam je ljubilo tole brat, še bolj pa tistim,ki mi boste pomagali.

ah težave imajo samo ljudje ki:
– nimajo pojma o angleščini
– nimajo pojma o mrežah
– nimajo pojma o računalništvu
– ne znajo logično sklepati

microsoft ne nagaja nič, če pa misliš da nagaja – pa prestopi v linuxe

kateri operaciski sistem pa to maš

Si se morda kaj igračkal tudi z Network Setup Wizard?? Tisto bi po moje moral pustiti pri miru. Lahko te prav zato sedaj zeza. Običajno uporabniki v omrežju nimajo posebnih težav z izmenjavo datotek.

“Djte mi še kak nasvet, kje naj pogledam, pobrskam. Mimogrede, na obeh računalnikih imam tako nastavljeno, da se mi ni treba logirati, ko se winsi bootajo paž pa me računalnika že sama smatrata kot admin-a, pa še nastavil sem tako v lastnostih skupne rabe, da lahko ra admin brska po vsem diskovju v celoti (tudi v dodatnih nastavitvah sharinga)”

Ne glede na to, da imaš le enega uporabnika (admina) na obeh mašinah, jima le daj geslo (mislim, da brez vpisanega gesla le ne gre)…

Windows XP PRO.
1.Angleško še kar obvladam
2. Mrežo sem že večkrat vzpostavil, tudi drugim, pa je šlo. (a ne brez zatikanj)
3. O računalništvu vem kar nekaj.
4.Kaj bi naj tukaj logično sklepal? Bodi bolj natančen, če je tukaj kaka logika. Med drugi, sem že poskusil reševat po telefonu z enim resničnim strokovnjakom, pa ni šlo.

.. Bom pa poskusil aktivirat za prijavo v sistem z geslom.

Med drugi, sem že poskusil reševat po telefonu z enim resničnim strokovnjakom, pa ni šlo.

to je pa najbrž kak kvazi strokovnjak – mar ne

Ne. Inženir elektronike, pisec programov, med drugim tudi za potrebe v medicini. Verjemi mi, znanstvenik. Povrhu pa še neke vrste zdravilc.

ja in je gledu v maručine kristale ko sta govorila po telefonu.
ne klamfaj – znanstveniki in mreže to je nekaj različnega,
sploh pa če je še zdravilec, pa bi dal slušalko poleg računalnika
on bi roke gor dal in bi ti mreža delala bwahahaha
kere nore ideje.
jaz usako mrežo/problem uštimam prej ko u eni uri

Hja, pol pa izdavi nekaj konkretnih primerov. Povej iz izkušenj, kje si naletel na težave, kam naj pokukam, da vidim, kaj še ne vem.

a veš rade volje bi ti svetoval, pa ti ne morem, ker sem prepričan da
še nekaj skrivaš in ne bi rad ispadel nesposoben, kot tisti
tvoj znanstvenik.
če češ mojo pomoč se boš pa moral sam potruditi,
najprej napiši konfiguracije obeh računalnikov
kako jih imaš povezane med sabo
katere protivirusne programe uporabljaš
katere fajervole imaš
ne pozabi omeniti, da imaš wifi ruter (pravica izkazica)
pa še tisto napiši, kar si sicer pozabil zgoraj omeniti

sedaj se pa grem še malo učit

Evo, takole:
Stacionarni rač:

Celeron 1,2 Ghz
384 MB Ram
40 GB Maxtor+ 120 GB WD 8M Cashe (Uata100)
Gigabyte plošča – neka bolj jevtina.. 🙂
Realtek PCI mrežna 100 MBit
DVD NEC
Zvočna na plati

Laptop:

HP Compaq nx6125;
Turion 1,6 Ghz
512 MB Ram – shared (32 za grafiko ATI Radeon XPRESS 200m series)
60 GB F.Sienens
3x USB 20, bluetooth, uni memory card reader
WLan modul IEEE 802.11g

Router: Buffalo WHR-HP-G54, (Wireless acces point – Air station)
1x PPPoE konektor, povezan na Calosto+ ADSL modem
4x network vtiči…
…v enega izmed teh je priključen stacionarc, notesnik uporablja IEEE 802.11g.

Zadosti nazorno?

Pardon, še to:

Na obeh WIN XP PRO, integr. SP2, na obeh NOD32, Buffalo ima aktiviran firewall, Intrusion Detector Level je nastavljen na high.

Pol ti bo pa ja kaj zapiskalo, če bo kdo šaril po tvojih številnih certifikatih. Skoraj zagotovo si jih namestil z možnostjo kasnejšega izvoza…

no potlej pa opiši kakšno napako ti javi kater računalnik

pa po pravici napiši

Pa saj je že v prvem postu napisal: nima pravice za dostop. Nič posebnega torej 🙂 Na servisu so mu malce drugače nastavili XP-je ali pa so jih celo na novo namestili.

Sam sem jih namestil ter skonfiguriral kot že večkrat, ko je blo vse okej. Glejte sliko.

ja če ti mreža dobro dela – poizkusi izključi fajervole in protivirusne
programe potem pa naredi nov share

pa določi, da ima uporabnik administrator vse pravice
pa oba računalnika morata biti v isti skupini – naprimer workgroup
kako imaš pa ti nastavljeno.
kakšno ime shara pa imaš, da ti ne poizskušaš se to povezati na \\rač\c$

Ja, sem razmišljal, da bom poskusil z začasnim izklopom firewallov. Mogoče bi blo to. Imena sharov imam samo kot C ali D … Pač imena diskov. Skupina sta oba MSHOME ter simple file sharing. Za administratorja bom še preveril, zdaj sem si nastavil, da se prijavljam z geslom, pa še kr ne dela.

pojdi v comman shell (cmd)
pa tam odtipkaj:

net use \\rač\share

pa te mora vprašati za uporabniško ime inu geslo

če imaš pa prav skonfigurirano se bo pa sam takoj povezal, če imaš pa
napačne naqstavitve te bo pa vprašal za username/pass

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close