Težave pri peki kruha v aparatu
Kupila sem nov pekač kruha Clatronic in imam težave pri pečenju, saj se mi vedno sesede na sredini. Poskusila sem že zmanjšati kvas in je bilo videti vse OK do pečenja,potem pa se je spet sededel.
Uporabljam črno in belo moko iz mlina .Ali mi lahko katera svetuje kaj naj naredim, saj sem že obupala.
Sestavine sem dajala točno po receptu, pekla sem na programu za polnozrnat kruh(3 ure 4o minut , tako kot piše v navodilih.
Danes pa sem malo zmanjšala vodo (namesto 0,5 litra sem dala samo 4,5 dlc ,moke pa sem dala enako (76 dkg- pol bele, pol črne) Pekla sem na hitrem programu( 1 ura 58 minut) in kruh se mi ni pogreznil ,vendar je bil po prejšnem programu malo bolj mehak.
Bom probala še kakšen drug program z istimi količinami, pa bomo videli kakšni rezultati bodo potem. Se še oglasim
Jaz pa sem imela težave s hitrim programom. Kruh je bil zbit in premalo pečen. Sedaj pečem le na programu NORMAL, ki traja malo manj kot 3 ure in kruh vedno uspe. Največkrat uporabim polnozrnato moko, občasno pa tudi kombinacijo krušne in ržene moke, obvezno pa dodam tudi precej semen. Imam pa Clatronic.
Clatronic ne pozbam, imam Severin in mi peče super. Zadnje čase uporabljam samo hitri program (isto kot sonce rumeno) in mi vedno rata, nič ne pade skupaj. Recept:
150 gr navadnega jogurta
2,80 dcl mlačne vode
2 čž soli
20 dag bele moke-gladke
20 dag črne moke
20 dag ržene moke
1,5 čž suhega kvasa
1 čž sladkorja
V aparat dam v tem vrstnem redu, kot sem napisala, ker je dobro, da so na dnu tekoče sestavine. Sol in kvas ne smeta biti skupaj, ker kvas potem ne deluje tako, kot bi moral.
Dam na hitri program NORMAL (to je program, kjer je večina pšenične moke) in spečem. Ko je peka gotova ne vzamem kruha takoj ven temveč ugasnem in odprem pokrov, kruh pa pustim še za ca 10 min notri. Nato ga vzamem ven, gre z lahkoto in spodaj ni velike luknje. Obrnem ga na rešetko ter ga ponovno obrnem pravilno, da je luknja dol ion pustim, da se na rešetki ohladi.
Kruh lahko pade, če je preveč sestavin notri, ki testo naredijo pretežko.
Meni vedno uspe in je zelo dober. LP Silvia
Živjo!
Z možem uporabljava enak pekač in tudi midva sve obupavala nekaj časa nad luknjami v kruhu, dokler nisva dobila kemijske razlage najinega problema.
Kot praviš uporabljaš belo in črno moko iz mlina. Problem vsega je, verjela ali ne, da je moka iz mlina! Na to moko kvas preveč reagira in kruh preveč zraste. Poskusi speči kruh po receptu, ki ga uporabljaš, vendar s kupljeno moko iz trgovine – ni važno ali je to Žito, Intes itd. in uporabi le malo več kot 1/2 suhega kvasa.
Mislim, da bi rezultat moral biti enakomerno narastel raven kruh .
lp
Bibika
Forum je zaprt za komentiranje.