testo za miklavza
Nani, napisala ti bom recept, po katerem sem jaz lani pekla parklje in miklavže, drugače je ta recept za rogljiče, ki jih lahko polniš z marmelado, orehovim ali skutinim nadevom,…
1 kg moke
6 dcl mleka
2 dcl olja
4 žlice sladkorja
1/2 žlice soli
6 dag kvasa
To je osnovni recept. Po želji lahko še daš limonov ali vanilijev sladkor. Postopek je isti kot za vsa kvašena testa. Prvo narediš kvasec, potem pa zamesiš testo. Jaz ga na mašino, treba ga je tako dolgo, da je gladko in odstopa od posode.
Pusti ga vzhajati pribl. eno uro, potem ga razvaljaj na željeno debelino in izreži oblike. Preden daš pečt, naj spet vzhaja gotov izdelek pribl. 20 minut.
Jaz npr. za rogljiče razdelim testo na 4 dele. Vsak del razvaljam v krog, krog pa razrežem na 8 trikotnikov, ki jih potem nadevam z nadevom, zavijem in oblikujem rogljiče. Prve( dva pekača) dam takoj v mrzlo pečico jo vklopim ventilatorsko na 175 stopinj. Takoj začnem delat druge in ti ravno prav vshajajo dokler niso prvi pečeni. Prav tako parklje.
Za brado in lase lahko uporabiš mak, za oči in gumbe rozine, za jezik rdeč papir, Jih premažeš z mešanico jajca in mleka. Po moje bi lahko pečene premazala tudi z limonovim ali beljakovim ledom
Po tem receptu lahko narediš tudi dobre žemljice ali štručke. Del moke lahko zamenjaš z polnozrnato moko in daš sladkorja samo pol žlice. Lahko dodaš v testo različna semena, ali pa po vrhu potrosiš s sezamom ali pa z makom.
Upam, da nisem preveč zakomplicirala. Mogoče pa je že katera pekla medene in bo tako dobra in izdala recept. J
Veliko uspeha in LP!
Forum je zaprt za komentiranje.