Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Testo za jabolčni zavitek

Testo za jabolčni zavitek

Pozdravljeni,

še nikoli nisem delala testa za jabolčni zavitek. Ne bi rada kupila že narejenega zato vas prosim, če mi lahko napišete kako točno se ga naredi.

Lahko mi napišete še koliko potem daste cimeta in naribanih jabolk na ta testo oz. a še kaj drugega?

Hvala.

Receptov je kar nekaj na netu….potem daš pa cimet, prepražene drobtine, naribana jabolka in malo kisle smetane….odvisno kok file mate radi, kok sladko….

Hvala za odgovor. Predvsem me zanima testo. Prosim za recept za testo. Lp.

Jabolko, če misliš listnato testo, potem ga raje kupi, ker je delo zamudno, en cel kup valjanja in hlajenja. Sama delam “štrudel” iz vlečenega testa, kateri je zelo enostaven za naredit. Važno pri njem je, da je dobro pregneten in da nekaj časa počiva, lahko tudi več ur. Dam ga kar v pooljeno vrečko in pustim par ur. Delam ga iz moke, mlačne vode, žlico olja, žlico kisa, sol. Če imam testo za kuhat (struklji), del vode zamenjam z jajcem.

Tukaj sta dva recepta s kulinarike, upam, da ti bo v pomoč.

http://www.mojirecepti.com/recept/jabolcni-zavitek.html

ampak me ni je stokrat boljsi z listnatim kot vlecenim. listnato je res njami. pa raje kupi, skoda vsega packanja, res. pomoje vec kot 1.50 evra ne mre bit.

bober tek

mi testo naredimo takole:
1 margarino
1 kislo smetano
zrno soli da ali ne (po želji)
moka po potrebi

v hladilniku mora počivati najmanj pol ure

Vlečeno testo za zavitek:

25 dag moke ( lahko namenska moka za vlečeno testo, ki se jo dobi v trgovini, na zadnji strani je tudi recept za vlečeno in vzhajano testo.

ščep soli, 3 žlice olja
cca 2,5 dcl mlačne vode

vodo in olje vliješ na moko, zamesiš, bolje, da je sprva testo bolj mokro, pa potem dodajaš moko, mesiš, dokler ni mehko in gladko,dobro naoljiš, počiva naj vsaj pol ure

potem pa ga razvlečeš, gor razporediš naribana jabolka ( vsaj 6 velikih ), posuješ s cimetom ( ena žlička ) in popraženimi drobtinami ( mi imamo radi veliko drobtin, vsaj 5 žlic )

zviješ, pečeš na 200 st. C dokler ni lepo pobarvan

Pa sladkor po jabolkih in koščke masla.

Super dobro testo:
za tri štručke (1 pekač)

45 dag moke
25 dag margarine
eden in pol kozarčka kisle smetane
malo soli

Zamesiš in deneš za 2 uri (lahko tudi čez noč) v hladilnik zavito v folijo.
Deneš na 3 dele in vsak del posebej zvaljaš na pomokanem prtiču, deneš nadev, s prtičkom zviješ in deneš v pekač.
Pečeš 4o minut (jaz na 170C)

Tekočine nič?
Je dovolj smetana in maslo?

Ne nič tekočine.

Samo tole nima nobene zveze z jabočnim štrudlom , je zavitek, ker je pač zavit.

Se strinjam, jabolčni zavitek – štrudelj je bil vedno iz vlečenega testa. Listnato testo se je včasih uporabljal za kremšnite in šamrole, potem pa mi že zmanjka idej. Danes pa vse sorte dajete notri, meni to ni okusno. Dober je takoj, čez par ur se navlaži in je poc.

Živjo, jaz se držim Vladkinega recepta,vedno uspe:

30 dag moke
1,5 dcl vode
3 dcl olja
malo soli

Vržem v multipraktik, potem testo naoljim in pustim počivati.
Če želiš večjizavitek, sorazmerno povečj sestavine

Lp L

Jabolčni zavitek

Čas priprave testa in pečenje cca 120 min.

Vlečeno testo
35 dag moke za vlečeno testo
3 jušne žlice olja
1 jajce
1 jušna žlica kisa
ščepec soli
1,5 dcl mlačne vode

Nadev
9 večjih kislih jabolk
1 vrečka cimeta (10g)
1 vrečka vanilin sladkor
1/8 muškatnega oreščka
6 do 8 jušnih žlic sladkorja
sok 1/2 limone (namesto limonine lupinice, saj le ta ni užitna in je polna pesticidov)
2 dag masla
6 do 8 jušnih žlic drobtin

V vsako stvar je potrebno dodati ščepec soli, da dobi okus. Brez soli tudi okusa ni.
Vse skupaj zamesimo, po potrebi dodajamo malček moke, da se testo ne prijema na prste in posodo. Ko je testo zameseno, ga premažemo z oljem in damo počivat v hladilnik za vsaj eno uro, da postane voljno (dal časa ko bo v hladilniku lažje se bo razvleklo).
Testo razvaljamo in dokončno z rokami razvlečemo po pomokani površini, velikosti jedilne mize. Stopimo maslo in ga pokapamo po 2/3 testa, potrosimo naribana in ožeta jabolka, potresemo drobtine, sladkor, vanilin sladkor, cimet, pokapamo limonin sok ter naribamo muškatni orešček.
Nato testo narahlo zavijemo in postavimo v pekač na peka papir. Po vrhu premažemo še s stopljenim maslom in postavimo v predhodno ogreto pečico na 180°C in pečemo od 45 do 60 min. Če želite zapečeno skorjico lahko par minut pred koncem prestavite pečico na žar (275°C) in opazujete toliko časa da skorjica postane zlato rjava in hrustljava.
Pa dober tek.

Sam delam testo za zavitek, torej vlečeno in ne listnato, ker potem to ni zavitek ampak je štrudl, iz enakih sestavin kot moj predhodnik, z razliko da ne dam v testo jajc. Ničesar tudi ne vagam, ampak delam zgolj po občutku. Testo je pa lepo gladko in prožno, da se razvleče na prtu(pozor razvleče in ne zarvalja) tako na tako, da se da brati časopis, če ga daš pod testo. Ko se testo omesi, se razdeli na kupčke velike tako, da zadostuje za eno mizo, ko ga razvlečeš. Kupčke testa namažeš z oljem, pokriješ s krpo in obvezno še s plastično vrečko oz. folijo. Ko je testo spočito se lepo razvleče brez težav.
Naj dodam še to, da se iz kupljenega testa pravzaprav zavitek ne da narediti….;)

V vsako stvar je potrebno dodati ščepec soli, da dobi okus. Brez soli tudi okusa ni.
aja zakaj

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close