Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika testo za jabolčni zavitek

testo za jabolčni zavitek

Pri nas doma vsi obožujejo jabolčni zavitek; razen mene. Ampak to ni važno.

Važno je to, da me že kar nekaj časa “provicirajo” naj jim raje sama sprečem jabolčni zavitek, kot pa da ga kupujem. Pa me zanima, kako ga delate; vse, od testa do file in katera jabolka so najboljša.

Rada bi jim spekla tako dober “štrudelj”, da jih bo na rit vrglo.

lp

O vlečenem testu je že bilo govora… sama ga pripravim iz 30 dag moke, malo soli, 3 žlic olja in 1,5 dcl vode. Zgnetem kar v multipraktiku, da se naredi kepa, jo malo namastim (da se ne posuši) in dobro pokrijem ali zavijem v prozorno folijo… tako pustim stati vsaj pol ure, ponavadi več.

Jabolka olupim, naribam na tanke rezine in mariniram (posujem s sladkorjem, dodam nekaj limoninega soka in premešam). Pustim stati cca. pol ure, potem pa odlijem nastali sok (seveda ga ne zavržem, ker ga je škoda), jabolka še malo stisnem in taka potresem po dobro razvlečenem testu. Posujem s še malo sladkorja, cimetom, lahko dodaš rozine, zvijem, preložim v pekač, premažem z mehkim maslom in malo prebodem z zobotrebcem v upanju, da ne bi preveč pokal 😉

Sicer pa ga sama redko delam le jabolčnega… ponavadi sirovega z dodatkom jabolk.

Naj ti uspe!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Hej, Tasha!

Ce se ne bojis mascobe, je priporocljivo, da razvleceno povrsino namazes s stopljenim maslom ali oljem. Ce ni tezav z zelodcem, malo drobtin na rahlo poprazis na maslu in posujes po 2/3 testa. Tudi jabolka polozim samo na 2/3. Ko zavijam tole namasceno testo prekrije ostalo. Tako se testo, ker je namazano z mascobo, lista.
Drobtine popijejo se malo soka od jabolk. Jabolka pa kisla. Zdaj so ta nova ravno pravsnja. Ti samo reci, kisla za strudelj!
Jaz rezine kar kmalu aarezem ( ne do konca), da para izpuhti; tako ostane skorjica prijetno hrustljava.

To ni dietetna varianta strudlja:)

Vladka, lepo se imej:) Tasha, ti pa napravi “tanarboljsi” strudelj:)

Obema nocko Babi

Evo, da dam še jaz lonček zraven……………pri 1000+1 verziji štrudla

lahko ga delaš iz 2 verzij testa :
– Kot ti je opisala Vladka, ali vlečenega kupiš v listih v hladilnikih trgovine
– ali pa kupiš listnato testo, ga razvaljaš in napolniš s filo

Fila :
jabolka, sladkor, cimet, limonin sok, drobtine, namočene rozine (rum ali v vodi)…..

1. jabolka naribaš na velike luknje ali narežeš najprej na krhlje (bolj debele) in nato na lističe…
2. da jih sladkaš in pustiš in ožameš
3. ali da v ponvi na maslu karameliziraš sladkor daš jabolka gor (ribana ali narezana) potem jih malo tenstaš, dodaš limonin sok in cimet, rozine in na cedilu odcediš….preveč mokrote ni dobro
4. razvaljaš testo oz. razgrneš ali razvlečeš (glede katero testo imaš) potem je tako, ali daš popražene drobtince gor(ali jih izpustiš), potem razporediš filo iz jabolk…..nekateri tu dodajo še malo kosmičev masla (margarine) ali kisle smetane……da nardi bolj fin štrudl……potem zviješ skupaj in na hitro brez prevelkega obiranja prestaviš štrudelj v pomaščen pekač (ker so plasti tanke pri vlečenem testu se rado kje strga, zato brez prevelikega razmišljanaja prestaviš testo- štrudelj na pekač, nardiš najmanj škode)
5. štrudelj premažeš ali s sladko smetano, kislo smetano, maslom…….da dobiš lepšo skorjico….in daš peči 30-45 minut na 175C…….pa dober tek

jaz jabolka ponavadi prej malo podusim. Testo namazem s kislo smetano ali stopljenim maslom, potresem z mletimi orehi ali lesniki, na to dam jabolka in zvijem.
Ce imam doma skuto dodam se to.

Lp, Maja

<http://majuska.moj-album.com/>

Kolikor kuharic, toliko receptov.
Jaz ga največkrat delam z listnatim testom – kupljenim, sem ga pa že z vlečenim.
Za filo: jabolka vedno potenstam, na maslu rahlo prepražim krušne drobtine.
Dodatki po zalogah in trenutnih inspiracijah: skuta, kisla smetana, sladka smetana, rozine, orehi…

Jaz delam pa kombinacijo med tistim, kar sta ti napisali Vladka in Babi. Testo naredim brez olja, vendar potem, ko je testo že razvlečeno, namažem z raztopljenim maslom.

V filo pa poleg grobo naribanih jabolk, praženih drobtinic, sladkorja, cimeta in limone pa večkrat vmes potresem še koščke rabarbare in grobo nasekljanih orehov.

Če ga boš delala prvič, pa ti tudi jaz predlagam, da testo kupiš. Za vlečenje testa moraš imeti vsaj malo prakse, da ti res rata dober zavitek. Glede na to, da bi za prvič neskončno rada, da jih “na rit vrže”, pa se prešvercaj s kupljenim testom. Za učenje izdelave domačega vlečenega testa pa si vzemi čas naslednjič :))

LPM

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Poraženec vidi problem v vsakem odgovoru. Zmagovalec vidi odgovor na vsak problem.

Hvala vsem za odgovore.

Jutri grem v akcijo.

lp

Testo po vladkinem receptu, le da dodam še 1 celo jajce in malo kisa.
Meni osebno je zelo važno kakšna so jabolka, morajo biti TAPRAVA za štrudl.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close