Tereza Vuk ima novo knjigo
RolandoAlexej, 18.06.2024 ob 15:06
Počivaj v miru. Tvoje knjige so imele sol in poper. Tudi čez sto let jih bodo brali. Vse ostalo ne bo niti za WC papir, ker je samo pozerstvo.
Pozerka bla glavna ja. Vse se je vrtelo okrog nje, cikov, gandze, pira, jaz pa jaz zadeti so cool, trezni pa nori. To je njeno glavno sporocilo svetu.
To je bil njen največji problem. Trezni so bili po njenu bedasti in dolgočasni, ona, skozi in skozi zadeta pa glavna frajerka. Če imaš dar pripovedovanja, te to še ne reši pred prerano smrtjo zaradi neumnosti. Sama je o tem govorila v intervjujih, nazadnje za Reporter.
Crni ja, 18.06.2024 ob 20:14
Zdej, če jo je Crni postavil na piedestal, to samo potrdi, kar si mislim o njem: blebetav alkoholni odvisnik, ki meni, da je boljši od vseh, v resnici je pa eno zagovedno niče, ki niti lastnega otroka ni bil sposoben vzgajati in so ga dali v Mladinski dom.
Kaaaj? Od Crnkovica so dali otroka v dom? Kaj pa njegova mamica? Je šel v dom Malči Beličeve ?
Ali je Tereza hodila v Ane Zihrl vrtec?, 06.08.2025 ob 08:03
Srfam po spletu…..pa mi glava pokliče ven mojo prvo simpatijo v življenju. Tereza je bila. Hodila sva skupaj v Ane Zihrl vrtec davnega leta nevem. Skratka oba letnik 76′. Enkrat smo bili z vrtcem celo skupaj na smučanju. To je vse kar se spomnem. Ali je bila to ta Tereza Vuk?
Lepo, da se nekdo spomni preminule Tereze. Priznam, nisem je kaj ekstra brala, razen ‘za vzorec’ tu in tam, sem pa prebrala dovolj o njej in njeni literaturi, da mi je jasno, da je njena pojava na slovenskem literarnem polju v sociološkem smislu pokazatelj svododomiselnega napredka, saj njeno pisanje uteleša pristno slovensko subkulturo uličnega življenja iz inata in protesta, postpankovsko razpoloženje, nihilistični zeitgeist, postmodernistični weltschmerz in slovensko domačijskost obenem ter s temi atributi zapolnjuje urban medijski prostor, ki je kot tak nujna podlaga za drugačno slovensko prepoznavnost. In Slovenceljni se moramo soočiti z dejstvom, da imamo tudi mi svoje Christiane F. in postajo Zoo, nekatere Kristjane pa imajo celo talent kritičnega mišljenja in sočnega izrazoslovja, je pa njihova literatura vedno predmet zgražanja malomeščanskih čistunov, kar je tako normalno, običajno, dolgočasno resnično in še dolgočasneje utemeljeno kot lanski sneg.
Vsaka kompleksna kultura je razvejana v subkulture, ki nemalokrat kritično preizprašujejo vrednote svoje in globalne kulture, zato so subkukture neizpodbitni in neprecenljiv gradnik vseh, pa tudi narodove kulture. Pomislite, slovenske narodne pesmi so bile še nedavno nezaželjena in poganska subkultura, preganjana tako iz strani sistema kot cerkve, danes pa so temelj naše narodne identitete. Vsak narod mora spoštovati svoje subkulture, da bi se zrcalil v pojmu kulturnosti.
In Tereza Vuk je naša subkultura. In ponosna sem na Slovenijo, da omogoči pojavnost subkulturnih prvin v osrednjem medijskem in literarnem prostoru.
Dojamite vendar njen krčevit narcisizem kot obrambni mehanizem človeka na robu družbe, ki pa je še vseeno toliko krčevito priseben, da lahko zrcali svojo notranjost in našo realnost na unikaten način.
Tereza, hvala Ti, da si tako učbeniško ulično živela, da si se izrazila, da si dala glas, da si pustila sled. Slava ti.
Tole je vse skupaj potrebno pogledati realno, z več vidikov. Prav imajo tisti, ki pravijo, da je imela pisateljski talent, da je sveže opisala ulico, družbo. Takrat sem eno in pol njene knjige na hitro prebral. Hkrati imajo prav tudi tisti, ki se zgražajo nad drogiranjem, nad zasvojenostjo, slengom, ozko percepcijo… ja, od vseh trdih drog, alkoholizma, in močno podcenjenih (po škodi) – je jasno: ubili so jo kajpak cigareti (ti pobijejo veliko več ljudi kot vse ostale droge skupaj) in ti so jo najbolj zasvojili… a tudi trde droge in marihuana so jo pripeljali v nerešljivo stanje. Jaz je ne bi obsojal, bila je otroška, naivna duša, zasvojenost pa je vseživljenjsko medicinsko, socialno prekletstvo, ki ga redki premagajo. Ostanite ljudje, s sočutjem, a hkrati bodite vzor drugim in se začnite zavedati resničnih problemov okrog sebe!
Forum je zaprt za komentiranje.