tenstan riž
Ne rata mi dober, pa pika, naj še tako dodajam vse sorte zraven.Riž skuham v slani vodi, od tu naprej pa mi zmanjka idej. Pa vem, da se lahko okus odlično izboljša, toda kako, to bi vas lepo prosila za nasvete in vaše izkušnje.Če se spomnim, kako je v Egiptu izgledal navaden, pa je bil tako okuseeeeen, mhmmmm.
Hvala.
Jaz ga vedno najprej prepražim na drobno sesekjlani čebuli, da zastekleni, dodam vode ravno toliko, da je pokrit, dodam zaćimbe, malo rdeče paprike tudi (imamo pač radi “rdeči” riž), In počasi kuham na malem ognju, če je potrebno, dodam še malo tekočine; če imam juho, dodam namesto vode juho.Aja, pa vdno dam zraven kuhat en klinček. tak, za okus.
Na maščobi popražim čebulo – celo, ki jo prešpikam z klinčki ( to zato, da jo potem lepo ven vzamem, riž ostane “čist”, ne izgleda kot omaka).
Dodam skodelico riža, ki ga pomešam, da rahlo postekleni – kaka minutka in potem zalijem z dvema skodelicama vode ali juhe, rahlo premešam, če zalijem z vodo, posolim dodam žličko vegete, malo začimb, ki jih imamo radi – peteršilj, čemaž, ali “šnitlah”, pokrijem in na čisto rahlem ognju pusti vreti – brez mešanja!!!
Če je po 10-15 min suh še enkrat zalijem in pusti še 5-10 min pokrito rahlovreti.
Tako dobiš dober, sipek in ne pocast riž!:)))
Dober tek1
Jaz vedno najprej prepražim čebulo na olju, dodam opran riž in pomešam da postekleni, dodam peteršilj, solim, popram, po želji dodam na kocke narezano korenje ali grah.. zalijem s toliko vode, da prekrije riž za 1 prst , pustim da zavre, pomešam pokrijem s pokrovko in dam v že ogreto pečico na 220 stopinj za pol ure. Nič ne rabim mešat, ker se ne prime. Vzamem iz pečice in tak riž je nam najboljši. Ni spackan, je lepo riž po riž…. zraven pa ponudiš kako omako, pečenko…
lp
Riž po indijsko:
nujno uporabiž dolgozrnati oz. basmati riž, ki ga dobro opereš in sušiš na cedilu vsaj 15 minut, raje več.
Nato na nekaj žlicah olja riž popražiš in zaliješ s toplo juho (vodo z malo zelenjavne kocke, nikakor ne vegete, ker je pol vegetasto!), pustiš, da zavre, pokriješ in na kar se da malem odnju pokrito kuhaš.
Ga ni bolj sipkega in dobrega riža.
Forum je zaprt za komentiranje.