Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Temenca

Temenca

Pozdrav vsem skupaj.

Moj skoraj 4 mesečni Jakec je dobil temenca. 🙁
Mažem jih z mandljevim oljem, pustim nekaj časa delovati, nato ga skopam. Poskušam ga počesat, pa ne gre nič dol, ozr. le malo. Kako naj se znebimo te ndaloge?
Ali je res, da temenca nastanejo zaradi šampona?

Jaz mojemu nisem prala glave s šamponom. Kopala sem ga s trdim milom. Naoljila sem mu teme, pustila nekaj časa, potem pa z glavničkom česala proti rasti las. Pa je kar samo se luščilo.

Pri tej starosti, ko laskov ni toliko, mu peri glavco samo s trdim milom.

Naš otrok je imel temenca od malega, bolj aktivno reševati smo jih začeli pri nekje dveh letih. Prvič smo pri pediatrinji dobili neko hudo mastno vazelinsko mazilo, ki smo ga po 20x izpirali iz las, da so lasje vsaj malo normalno izgledali. Potem smo obupali in se po nasvetu frizerke zadeve lotili kasneje. Pomagalo je to, da smo otroku lasišče namazali z navadnim otroškim oljem in temenca dobro izčesali z gostim glavničkom. Postopek smo ponovili ene trikrat in se nadloge rešili. Temenca so sicer nadloga otrok do tretjega leta, kasneje naj se to ne bi ponavljalo.

Jaz sem šla kar v lekarno in tam prosila za šampon za temenco. Dali so mi šampon “mustela: foam shampoo for newborns”, ki se mi je zdel prav pregrešno drag (10 evrov) in sem bila kar malo jezna na taščo, ki me je pripravila do tega, da sem ga šla kupit. Pozitivni rezultati so se pokazali že po prvem umivanju las z njim, po petih umivanjih pa temence skoraj ni bilo več. Ker šampon sijajno diši (in s tem tudi lasje), sem ga uporabljala še naslednje mesece in minilo je kar 6 mesecev, preden ga je zmanjkalo. Torej je bil moj vtis o predragem in nepotrebnem šamponu povsem napačen.
Temenca naj bi nastala kot odziv kože na “kruti” zunanji svet (prej je bilo pač bolj toplo in vodeno).

Tudi mi smo preizkusili več receptov, pomagala pa res samo ta mustelina pena.

Pa kaj vam v materinskih šolah nič ne povedo o tem? Ali se tega pred porodom ne udeležujete več?

Temenca so čisto normalen pojav in ne nastanejo zaradi šamponov ali česarkoli. Rešuje pa se jih tako, da se teme glave redno (vsak dan pri kopanju) maže z oljem in razčesava z gostim glavničkom, ki se ga dobi prav v ta namen. Prvič berem, da je nekdo začel to delati šele po dveh letih! Jao, jao!

no nam so v P rekli takole…

laske-glavo namažeš z oljem, daš gor vato in čez kapico, pustiš pol urce, prečešeš z gostim glavnikom v nasprotni smeri rasti las…

drugače pa baje je mustela res zakon

Ja, mustela je res super! Sicer smo bolj “izi” temenca dobili dol z oljem in izčesavanjem, ampak nazadnje je imel sin take, da res niso šli nič dol. Mustela jih je odpravila uspešno.

z navadnim jedilnim oljem namažeš, daš gor kapico in pustiš nekaj časa, da se zmehča. potem pa lepo počešeš z glavnikom, da se temence odluščijo.

temenca nastanejo, ker je novopečene mamice strah higiene, se pravi miljenja glave. Malo pobožajo, ker je vse mehko in vuola temenca so tu.

Torej, glavo je treba otroku fajn zdrgniti, pritisniti in temenc ne bo.

Če ne želiš packarije, uporabiš mustelo, ki res deluje. Ali pa olje: temenca namaži z mešanico olivnega in ricinusovega olja (vsakega polovico), prečeši in operi lase (drgnjenje skoraj ni potrebno).

Odgovor nekoga,ki nima pojma.

Moja mala je imela ogromo temenc.

1. Trdo milo nikakor ni primerno, ker preveč izsuši.

2. Potem ko je bilo olje neuspešno, sem jo na debelo namazala z bepanthenom za dojenčke, dala gor kapico, potem sem jo šele čez nekaj ur šla razčesavati.
Ta postopek sem ponovila potem še enkrat čez nekaj dni za tista temenca ki so še ostala.

3. Stanje sem potem po vsakem kopanju vzdrževala z Babylove ultra sensitive lotion z dm-a.

Ne moreš verjeti, ampak tudi v materinski šoli sem bila. In ne, nič niso povedali o temencah in podobni nadlogi. Zakaj niso nič povedati, bi morala vprašati v bolnišnici, ampak iskreno povedano bi me to pred porodom bolj malo zanimalo, saj sem imela takrat misli usmerjene predvsem v porod sam, tako kot večina bodočih mamic. Po porodu pa si z otrokom prepuščen tako ali tako samemu sebi, izkušnjam babic in koristnim nasvetom na raznih forumih.

In ker temenca niso konec sveta ampak manjša nadloga, smo se tega pošteno lotili šele po koristnem nasvetu frizerke (ja, šele po dveh letih, si moreš misliti), saj nam tudi nasvet pediatrinje ni veliko pomagal in ta tudi ni delala slona iz muhe. Kakorkoli: tudi po dveh letih nismo nič zamudili, saj ima otrok popolnoma lepe lase brez temenc. In očitno smo se reševanja lotili tudi po dveh letih prav. Sicer pa je vedno zanimivo, kako se preko par stavkov hitro sodi in obsoja, glede na to, da sva lasišče otroka v živo videla le midva in tako lahko oceniva, če je bilo res tako nujno reagirati prej ali šele kasneje. Joj, joj, joj… Ni čudno, kam gre ta naš svet s toliko nestrpnosti…

Jaz namažem z mandljevim oljem, ki ga imam itak za mazanje gubic. Pustim nekaj časa gor, potem pa s posebnim glavničkom (navaden ni v redu!), ki je zelo gost, počešem in kar leti stran.

Napaka: …iz muhe slona, seveda :).

Ne z oljem mazat, ker skor nič ne pomaga. Namaži z Bepanthenom in čez nekaj časa prečeši in umij laske. To najbolj deluje…..

Hvala vsem za nasvete, dobila sem neko kremo Mustela, šampon mi je farmacevtka odsvetovala. Kako pogosto pa ste dojenčkom umivale glavico?

Prvi mesec praktično vsak dan, nato dvakrat na teden.

sem našla glavnik za temenca, če še komu prav pride…
http://nakup.dr-gorkic.si/si/glavnik-za-temenca-dr-gorkic-i142.shtml
LP!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close