telečji zrezki v omaki, ki so jo pripravljale naše babice – KAKO?
žIVJO !
Ker so mi babice žal prezgodaj umrle, da bi mi lahko posredovale recept za tisto sočno super omakco, v kateri so pripravljale meso ( mislim, da z dodatkom vina,…), zraven pa postregle z svaljki. Še danes nekje človek “zavoha” takšne omakce, da se ti cedijo sline,… Mislim, da je kar cela generacija babic delala po istem receptu, saj je bilo enako pri moževi babici,… Skratka, če katera ve, kaj mislim, in ima recept, bom presrečna, če ga bo poslala. Sicer pa sem kuharica in pristašica tržaške kuhinje.
Hvala že v naprej !
Žuža
Hej, draga Zuza!
Oprosti, da ti nisem takoj odgovorila, potem – zaradi dolocenih skrbi pozabila na tvoje vprasanje, ki me je na marsikaj spomnilo.
Najprej – tvoje ime ali samo nick Zuza, ki me spominja na mlajso kolegico, ki ne zivi vec v mojem kraju; potem spomin na mamo in nono, ki sta to naravno omakico res naredili njami. Mislim, da mi se danes ne uspe kot njima.
Zrezek mora biti res kvaliteten, dobro ulezan ( ne iz mesnice v ponev); lahko je telecji ali dober goveji. Tudi vsak kos ne da omakice. Vcasih mi uspe, vcasih manj. Naredi se pa v najkrajsem moznem casu, ker postane drugace meso trse.
Opisala ti bom, kako jaz to delam. Saj ni nic posebnega, bolj praksa kot drugo.
Zrezke ( malo popoprane in namazane s strtim cesnom, nic soli) dam v primerno ponev na segreto olje. Ko se na zgornji strani pokaze sok, pazljivo, ne da bi prespikala zrezka, obrnem in hitro popecem. Zrezke prelozim v pogreto posodo in pokrijem. V sok, ki ostane, lahko das malo masla in vse prelijes s suhim vinom, samo da izpari. Odstranim in dodam zrezke in takrat posolim. Koliko bo te omake, je odvisno od soka in mesa.
Od govedine je najboljsi krizni del ali strakul, kot recemo na Primorskem.
Telecje pa tisto socno, ki je dobro tudi za paniranje.
Moj vnuk je na to omako nor in mu je je vedno premalo. To je najbolj naravna omaka.
Lahko pa naredimo tudi drugace, z dodatki. Zrezke na eni strani malo pomokaj. Na olje daj stran, ki ni pomokana, potem pa se pomokano. Moka
ze naredi malce osnove za omakco. Ko odvzames zreke, v ponev das malo strtega cesna( gosti) in petersilja; vse malo pomesas, dolijes vino in potem naprej kot zgoraj. Mama je kdaj zalila tudi s kapljo mleka. Vcasih pa je dodala malce paradinikove omake. Vedno pa zrezke vrni v ze zalito in pogreto.
Seveda dodas se kaksno zacimbo ali zelisce po tvojem okusu.
Tako jed je treba hitro postreci, ker zrezki radi posrkajo omako. Ne sme izpasti mastno, oziroma mascobe ni videti.
Ne vem, ce sem ti dovolj nazorno povedala in ce ti bo uspelo kot noni. Mogoce je ona delala drugace. Tudi meni vedno ne rata. To niso omake polne moke ali drugih dodatkov. Zdaj je zelo modno dodati smetano. Toda to je ze nekaj drugega.
Lep pozdrav, pa se se kdaj oglasi Babi
Goveje zrezke delam jaz v česnovi omaki, kot me je naučila moja nona. Uporabim meso, ki rabi več “kuhanja”, saj je ta postopek malo daljši. V vročo ponev dam malo olja in na tem popečem zrezke. Že kar takoj dam zraven veliko česna (za 1/2 kg mesa tudi do 2 glavici česna). Stroke očistim in samo prerežem na pol. Potem te zrezke pocviram, obračam, podlijem z vinom, kasneje pa le še z vodo. Česen se tako lepo zmehča, da ga samo še strem z vilicami in tako zgostim omako. Če je res rabim veliko, dodam včasih na koncu malo moke razmešane v vodi, ali pa smetano( to me pa ni naučila nona).Tako narejeni zrezki so mi veliko bolj všeč kot pa s čebulno omako. Okus je veliko bolj nežen. Pa ne mislit, da ostane kak vonj po česnu. Verjemite mi, saj ga jaz zavoham kot vampir.
jst pa tenstam telečje zrezke cca 20 min, na čebuli, drobno narezani, dodam vse začimbe in naredim kot bi delala v naravni omaki, na koncu pa dodam (zadnjih 5min) na zelo drobno nasekljan česn, ene 3 stroke na kg zrezkov, men osebno ni boljše omakce 🙂 umiram za njo hehe, prilogo dam njoke ali riž, zdj pa ko berem za svaljke mmmm mi je kr zadišalo 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.