Telečji frikase – ali kaj podobnega
Hej!
Nisem se slisala za ta izraz. Poznam kos telecjega mesa ” frikando”, ki ga pecemo v celem kosu ali kako drugace.
Bi ti rada mogoce telecjo pecenko z veliko dobre omake?
Sama naredim tako.
Na dno pekacka polozim nekaj dobrih kosti od telecjih zarebernic ali cesa podobnega. Na to polozim primerno pripravljen kos mesa ( prej z vseh strani popecem na plosci), ki ga oblozim z na trakove narezano slanino (socnost). Ob meso nalozim korenicje, por, cebulo ( salotka), cesen kaksno zelisce…Pecem, prilijem malo vode ali se bolje juhe in pridno polivam.
Ali pa pokrijes in na koncu odkrijes, da se se malo popece. Tako ti ni treba stalno polivati.
Ko je meso peceno, ga dam na toplo v pokriti posod, da se sokovi umirijo; korenicje pretlacim/ Ce je mascobe prevec, jo malce odlijem in na preostalo
pretlacim vse dodano, malce pomokam in prilijem se malo juhe.
Smetana na koncu je dobrodosla.
Mogoce sem napisala malce zmedeno ( iz glave). ce se kaj rabis, bom pogledala v knjigo. Lep pozdrav Babi
Frikase je taka omaka, jaz se spomnim ko sem v menzi jedla kakšno malico pa so imeli piščančji frikase, ali pa telečji in mi je bilo ful dobro. Pride taka bolj rumeno-oranžna omaka, bolj tekoča kot ne. Berem v kuharici sestre Vendeline (in sestre Kalinškove) in ima dva različna recepta za telečji file in telečje stegno v frikaseju. Mislim, da omaki da barvo jajce… Pa sem mislila da mi bo kdo tukaj napisal recept bolj “po domače”.
Hvala Babi, tudi recept za pečenko bo prišel prav!
Lp, amai
:)))
Amai, seveda ne poznam, ker razne jedi, kjer je je jajcek dodan ( omake, pasta karbonara…) niso med mojimi priljubljenimi.
Mogoce si se pri zgornjem receptu vprasala, cemu kosti zraven. Kosti dajo tak dober okus, ko se pocasi pecejo in dusijo v posodi.
Telecji ali svinjski kare v kosu pecemo ze s kostjo. Vcasih pa mi mesar odlusci meso in kosti dam spodaj. Tako kos pecenega mesa potem lepse rezem.
Spomini na menzo so lahko vcasih zelo njami:))) Pozdravcek
Forum je zaprt za komentiranje.