tek-hoja-bolečine v kolenih
Pozdravljene ženske in ženskice.
Sprašujem vas po vaših izkušnjah … Zadnji mesec se bolj intenzivno rekreiram: skoraj vsako jutro 30 min. – kombinacija – teka (na igrišču in po stopnicah) ter hoje, popoldne pa ena ura hoje na hrib in tek s hriba, hrib je zelo strm. Full so me začela boleti kolena. Kakšne so vaše izkušnje glede tega? Ne želim si uničit kolen, pa tudi rekreacije ne bi rada prekinila, saj deluje pozitivno na dušo in telo, razen kolen …
LPS.
Tudi sam sem imel podobne probleme, ko sem pred ok. 2 letoma zacel s tekom, nato so bolecine izginile. Recept je – zacenjaj pocasi, ne pretiravaj, uporabljaj dobre superge, ne teci po prevec trdi podlagi (asfalt) – za zacetek predlagam raje tek po ravnem kot pa s hriba navzdol, ne teci vec kot 3x na teden, vmes si privosci dneve pocitka oz. kombiniraj s kakim drugim sportom – kolesarjenje, plavanje…
Kolikor sem bral, so tem bolecinam vzrok presibke kolenske vezi (te se krepijo pocasneje kot pa misice), problem sam pa se v angl. imenuje ” runner’s knie ” (tekasko koleno) – pod tem geslom bos na internetu nasla kar dosti napisanega.
Nasvet, če se že prej nisi ukvarjala s športom, zdaj pa kar naenkrat, in tvoje stegenske mišice niso preveč okrepljene tvegaš poškodbo kolena.
Jaz bi ti priporočila kombinacijo fitnesa in teka, še boljše pa kolesarjenja, ker po tem kolena ne obremenjuješ, ne vem koliko, rekreiraš se pa še zmeraj. Lahko, da se ti je vnela kakšna vez v kolenu, kar je zelo pogosto, bolečino pa blažiš lahko z ledom, in kakšnim dobrilm hladilnim gelom (F 23 turbo gel od Favna).
Premal si povedala, da bi se dal vedet kaj je narobe.
Lohk je samo utrujenost, vnetje vezi, misice, lahko mas probleme z meniskusi, in se veliko drugih problemov je lahko s kolenom.
Kadar te boli prekini z vsemi treningi. Ko se bolje pocutis (cez nekaj dni recimo) ponovno poizkusi – previdno. Tako bos lahko odkrila pri katerem gibu se pojavi bolecina.
Drugace je pa kolenu najmanj skodljiva, oziroma najbolj koristna vadba kolesarjenje…
No, meni se je to dogajalo več let. Pa sem kar ignorirala zadevo. Veliko sem se ukvarjala z aerobiko, fitnesom, kolesarila, plavala,… Letos je postalo tako hudo, da nisem mogla več po stopnicah v prvo nadstropje, ker me je bolečina dobesedno “presekala” in sem se zgrudila. Diagnoza: bursitis. UZ je pokazal vodo v kolenu, na RTG pa zaradi nosečnosti ne smem. Nasvet: kolena ne smem obremenjevati in naj bi veliko počivala.
čao
Forum je zaprt za komentiranje.