tast in tašča
Jaz pa mislim, da ste vse prepotentne. Očitno so vaše mame, predvsem pa vaše tašče, ki jih tako zelo prezirate, vzgojile tudi vađe možove oziroma očete vaših otrok, pa očitno niso tako grozni, če ste poročene z njimi.
Mislim, za posr…
Ni hujšega kot kup vase zaverovanih babnic, ki mislijo, da hočejo svojemu otroki najboljše, delajo pa vse prej kot to. Ali mislite, da otroci ne potegnejo tega tudi od vas?
Tudi sama nisem nabolj navdušena nad svojo taščo, pa bi bila vesela, če bi mi pazila na hčarki, pa enostavno ni bila zainteresirana, potem je pa nismo niti spraševali, če bi hotela paziti, če se sama ni ponudila.
Tako je to, zlasti pri tistih, ki vam oprostite izrazu “vse k riti prinesejo”. S tem je mišljena tudi dobra volja babic, da bi čuvale svoje vnuke. To je velika obveznost. Že me, ki smo toliko let mlajše, smo popoldan včasih utrujene od svojih otrok, kaj šele babice, ko morajo tekati za nadebudnimi mulčki, ki ravno dobro shodijo in tako dalje.
Pa še nekaj:
Ogromno babic iz neke moralne obveze ponudi varstvo, potem pa upajo, da boste dale otroke vseeno v jasli, saj se zavedajo, da je to en dober šiht, čuvanje otroka, pa še tako majhnega.
Ve se pa tukaj gor sprašujete in kregate kako jim povedati NE. Povem vam, da bodo razen redkih izjem še vesele, če jih boste dale v jasli.
NO, pa brez zamere. Samo moje mišljenje, ki je bilo pred cca 4 leti zelo podobno vašemu.
LP
Mimika
Jaz imam sina ,ki je sedaj star 3-leta.Do lanskega septembra je bil v varstvu pri moževih starših.Moram priznati,da ko sem šla po iztekli porodniški v službo in sem morala otroka pustiti v varstvu moževih staršev,sem bila precej skeptična. Namreč njegovi starši so že precej v letih,čeprav zelo vitalni,vendar me je skrbelo predvsem to, kakšen vpliv bosta imela na mojega otroka.Bala sem se,da se bo preveč navezal na njiju in tudi obratno saj ga tašča naravnost obužuje.Tudi razni njihovi nasveti so me včasih zelo spravljali ob živce,pa tudi metode pri vzgoji otroka mi niso bile preveč všeč.Vendar kar mi ni ustrezalo sem jima probala na čim bolj prizanesljivi način obrazložiti,včasih sta me upoštevala,včasih pa tudi ne.Najhuje je bilo,ko je moral moj sin oditi v vrtec.Imela sem probleme na obeh straneh.Sinu se je vrtec strašansko upiral,moževim staršem pa tudi saj so ga mogli vsako jutro objokanega puščati v vrtcu.Tast je že skoraj obupal in me prosil,da otroka izpišem ven iz vrtca, vendar sem vztrajala.Tako sem bila grda za obe strani.Vendar se je situacija umirila,sedaj moj sin strašansko rad hodi v vrtec,še z večjim veseljem pa ga v vrtec peljeta tast in tašča.Glede navezanosti mojega sina na njiju,pa lahko povem samo to,da nit ni tako močna kot sem pričakovala.Enkrat gre z veseljem tja,drugič spet ne.Vem pa da so si otroci različni in ravno tako tudi dedki in babice.Jaz imam kar srečo
Ne vem kaj je narobe z navezanostjo na dedka in babico? Jaz sem imela samo enega dedka, ker so vsi pomrli preden sem se rodila. Bojda je bil čisto nemogoč človek, tiran, hudoben itd. S starši se ni pogovarjal. Par let se sploh niso videli. Znal je besnet in vpit kot jesihar. Jaz pa sem veselo hodila k njemu in čeprav je tudi on kmalu umrl, bom svojim starcem vedno hvaležna, da sta znala presekat svoje zamere. Kajti ta tiran, ta hudobna pošast, ta nemogoča persona skregana z vsemi, je bila ena od najbolj ljubečih oseb v mojem življenju in velikokrat črpam energijo za vsak dan prav iz spominov nanj, ki so vsi po vrsti lepi. Res sem ga imela rada. Vesela sem, da je to vedel. Če zdaj pomislim za nazaj, sem bila redka svetla točka v njegovem življenju.
Vaše tašče verjetno niso pol toliko od hudiča, kot je bil moj dragi, ljubljeni ded 🙂 Pa lejte, kaka fejst punca sem izpadla, ha ha ha ha ha. Kolk bodo fajni šele vaši otroci, če bodo v oskrbi vaših “coprnic”! Btw, Slonček, ful sem se nasmejala, ko si govorila o pudranju, he he he.
Enkrat za spremembo se strinjam z DZ, v tistem delu, ko govori o ljubezni. Ljubezni ni nikoli preveč. Ni važno od koga prihaja, več kot jo otrok prejme, boljši človek bo, ko bo odrasel. Ni se za bat, da bo otrok imel kaj manj rad starše, če bo pri dedku in babici. Al pa, da bo bolj navezan na njih kot na starše. Saj ljubezen in navezanost ni nekaj, kar se lahko prepolovi kot žemlja. In jo je zato za enega manj, če jo prejme tudi drug.
Malo moramo pa tudi zaupati svojim frocem. Po navadi kar dobro ločijo kake cirkuse lahko počnejo kje.
Draga moja, tašča je tudi svojega sina vzgojila po svoji pameti.
In TI si ga izbrala za svojega moža, očeta svojih otrok! A je njena vzgoja potem res tako napačna?
Kako pa misliš, da otroke vzgajajo v vrtcih? Prav gotovo ne tako kot
ti. Tam imajo svoj prav za vse enak in če kakšen otrok izstopa –
joj je neprilagojen, razvajen in potem sledijo vaje in prilagajanja doma,
samo, da v vrtcu ni preveč težav. To vem iz lastnih izkušenj – prvi je moral v vrtec z 18 meseci (ko je tašča dobesedno čez noč umrla), mlajši dekleti pa pri 11 mesecih.
Ampak ti bi ga dala v vrtec samo, da ga ne bo vzgajala tvoja tašča!
Samo, da je otrok ne bi imel približno tako rad kot tebe!
A na vzgojiteljice in varuške pa ne bi bila nič ljubosumna, ko bi
ti hranile otroka? In nič ti ne bo hudo, ko boš v službi razmišljala ali
imajo v vrtcu čas za tvojega otroka, takrat ko rabi pozornost in pomoč,
ali okoli dveh vzgojiteljic joka 10 otrok in je tvoj nekje v zadnji vrsti in
bo še nekaj časa jokal?
Tvoja tašča in tast pa bosta vsak moment na razpolago samo tvojemu
otroku. Kaj je bolje za tvojega otroka?
Zdaj je zadnji čas, da začneš misliti na svojega otroka in svoj ego
pustiš malo ob strani!
lep dan!
“Kaj pa zate pomeni otroka pri 12-tih mesecih učiti samostojnosti! To, da bo prepuščen eni sami vzgojiteljici, katerega po vrsti bo previla, pa tudi če bo pokakan? Me prav zanima, kako ena ali dve vzgojiteljici nahranita (tako da hrana ostane topla in da vsi otroci pojejo zadovoljiv obrok) vse otroke, pa kako sproti jim lahko brišeta svečke iz nosu, pa kako lahko preprečita, da se otroci ne tepejo in grizejo med seboj, ….. To je bolj boj za obstanek, saj najmočnejši nadvlada šibkejšega.
Ne poznam mame, ki ne bi imela možnosti, da bi dala otroka vsaj do 3-tjega leta k babici, pa tega ne bi storila. Poznam celo mame, ki nimajo babic, pa so k sreči dobro situirane in za svoje otroke krepko preplačajo privatno varstvo, samo da ni v vrtcu.”
To je napisala ena izmed deklet. Lahko samo komentiram: OPROSTITE GOSPA, A VI STE SPLOH ŽE BILI V JASLICAH ? Tako, nenapovedano??? ČE BI BILI POTEM NE BI PISALAI TAKIH BEDARIJ.
OPombe: Normalno razvijajoč se otrok je sposoben jesti SAM (vzgojiteljica je tam zato, da mu le pomaga in ne zato, da ga hrani. In VSI otroci znajo jesti sami pri 12 mesecih, če jim to starši ali babice dovolijo!)
Svečke brišejo vzgojitzeljice vsem. Nos obriše v papirnat robček, ga vrže proč, obriše v svež robček drug nosek in tako dalje. Nikoli pa menda vsem na enkrat ne teče.
Kje si vidla da se otroci tepejo in grizejo med sabo. No, če so pri kakih babicah, kjer dobijo celo leto vse na talar in kjer je VSE njihovo, potem ne zanjo deliti in zato svoje premoženje branijo.
Tiste privatne varuške pa so bolj za njihovo dušico: ČEŠ POGLEJTE ME, NAJBOLJŠE PRIVOŠČIM OTROKU. POGLEJTE KOLKO ZAPRAVIM ZANJ. Ker mečem tok keša ven za otroka: ja zato sem dobra mama. POGLEJTE KOLKO MAMO.Pol se pa študentke in kao varuške naganjajo po parku z otrokom, mama pa opreza za njima. Ali pa je na nujnem pogovoru v bližnjem baru. ZA KOZLAT!!!!
Lep popoldan in brez zamere sem morala bolj ostro napisat ker mi take stavri dvignejo dekl.
Alja, moja hči ima dokaz, da se otroci v vrtcih med sabo grizejo.
Sotrpinček v vrtcu jo je ugriznil, ko je bila stara cca 2 leti. Nekaj dni
za tem so jih v vrtcu slikali. Saj veste: skupinska vesela slika, skupinska
resna slika, slika posemaznika a4 format, format slikic za dokumente….
In na sliki moje hčerke je resna punčka z velikim ugrizom na ličku!!!!
Takrat je bilo meni ZA KOZLAT!!!
Sem prav razmišljala ali bi jo sploh pustila slikati se. Vendar tudi
to je del vrtčevskega življenja….
Ne me narobe razumet, večino časa se imajo malčki prav super v vrtcu, vendar ne more nobena vzgojiteljica s pomočjo varuhinje tako dobro poskrbeti za 15 in več otrok naenkrat, kot babica in dedek za enega ali
dva vnučka.
lep dan!
Če si sama slučajno vzgojiteljica in se pri tem, kar sem napisala, počutiš prizadeta, potem se brez veze, ker nisem govorila slabo o vzgojiteljicah pač pa o tem, kakšen je način varstva v jaslicah. Za tak način pa niso krive vzgojiteljice, pač pa sistem, ki je naravnan na tak način, da pride ena vzgojiteljica na več otrok.
O samih vzgojiteljicah imam na splošno dobro mnenje in jih občudujem, da zmorejo tak tempo, ki jim je dodeljen.
Spoštovane mame, mamice in karkoli ste že. Ko vas berem me je kar groza.
Sama sem tašča že kar nekaj let. Ko vas berem sem prav srečna, da se nisem svojim snaham nikoli ponudila, da bom pazila njihove otroke. Pazim jih sama takrat, ko me za to prosijo. Neizmerno imam rada vnuke. To je popolnoma drugačna ljubezen kot ljubezen do svojih otrok. Tega ve ne morete razumeti. Se preveč obremenjujete s tem kaj je kdo rekel. Ste se kdaj vprašale kaj ste rekle ve? Ste ve idealne snahe? Zakaj bi se morali starejši ljudje prilagajati vam. Vzemite jih takšne kot so.
Pravijo vse se vrača, vse se plača. Spomnite se na to, ko boste tašče. Če bo sreča, da bo vaš sin ali hčerka dobil pametnega parnerja, bo vse v redu, če pa bodo taki kot ste ve, gorje vam.
Pa brez zamere.
Veseli me , da se je oglasila tudi gospa, ki je sama tašča in povedala, kako gleda na to.
Rada bi pa povedala še tole. Moja tašča je resnično zelo vsiljiva in ne pretiravam ko rečem, da misli da tako kot ona razmišlja in naredi, je najbolj prav. Vsem v družini, res čisto vsem, deli razne nasvete (pa čeprav je nihče ne prosi zanje) in vsiljuje svoja mnenja. Že večkrat mi je marsikdo v njihovi družini, ki je njenih let in ki je slišal kako mi spet deli nasvete in videl mojo nejevoljo rekel: “Saj vse vemo kakšna je, ne da se ji pomagati.”
Tašči sem tudi že na lep način povedala ( sedaj ko imam majhnega dojenčka) da kadar bom rabila pomoč ali nasvet, bom zanj tudi prosila.
Zakaj ji je to tako težko spoštovati? Ali sama ne čuti da se vsiljuje?
Ves ta odpor, ki ga čutim do nje, izvira samo iz njenega pretiranega vmešavanja. Če ti nekdo (pa naj bo to tašča ali pa kdo drug) vsak dan “pamet soli”, te zaslišuje (prej o svojem sinu, kdaj pride iz službe, kdaj je kosilo, kam gre, s kom…; sedaj pa o njeni vnukinji) je normalno da ti gre že pošteno na živce.
Resnično me zanima, kakšno je vaše mnenje o tem, ga. tašča Baca.
Lp!
Pozdravljeni!
Nisem vzgojiteljica (sem pa iz pedagoškega poklica). Verjamem, da pride včasi do ugrizov. Vendar sem imela sama tak primer s svojo hčerko pred 2 tednoma na domačem dvorišču in ne v jaslicah.
“Nesreče” se dogajajo. Želela sem le povdariti da sem bila izredno zadovoljna z jaslično oskrbo moje hčerke v vrtcu Ivan Glinšek v Mariboru. Vse najlepše v pri njim.
Aja, še nekaj: v jaslični skupini ne sme biti več kot 14 otrok.
Pozdravljene!
Sem ena tistih mamic, ki so imele otroka v jaslih. Tašča se je sicer ponudila, a otroka preveč razvaja, da bi ga pustila pri njej. Je bilo malo razočaranja, a se je sprijaznila. Jo pa pogosto uporabimo za popoldansko varstvo (na obojestransko zadovoljstvo).
Kar se tiče ugrizov – moj sin je bil en tistih, ki je občasno poskušal koga ugrizniti v vrtcu (enkrat mu je celo uspelo), a smo s pomočjo vzgojiteljic to uspešno rešili. Vesela sem , da mamica ugrižene deklice ni reagirala burno, ampak razumevajoče.
Zadnjič ga je tašča želela zadržati doma, da bi se otrok lahko naspal zjutraj in da bi šla z njim se sankat. In tudi je ostal. A me ni malček zvečer vprašal, “a jutri grem pa lahko v vrtec, prosim?”
To se mi je zdel dokaz, da sem naredila prav, ko sem ga dala v vrtec in tudi ena velika pohvala za vse vzgojiteljice, ki so delale in še delajo z njim.
Lep dan vsem,
Neda
Forum je zaprt za komentiranje.