Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Tašča na kosilu…

Tašča na kosilu…

Sem že zdaj cela živčna, pa pride šele na kosilo naslednjo nedeljo. Torej prosim za nasvete glede priloge. Zamislila sem si govejo juho z domačimi rezanci, dalje pa štefani pečenko, puranji zrezki v pivskem testu, zelena solata in zelje s fižolom. Rada bi naredila dve prilogi in se hkrati izognila tradicionalnemu praženemu krompirju in kuhanemu rižu. Vsaka ideja je dobrodošla…..

p.s.
Za sladico pa bodo pečena lešnikova jabolka, po sladici pa kava, po kavi pa skupno pomivanje posode:-)))) hecam se ….

lp

Od zadnjič mi je ostalo malo strihnina, če te zanima?:)

Mogoče krompirjevi kroketi, ali njoki. Pri nas imajo otroci za prilogo zelo radi vlivance. Po mojem mnenju k obojem zelo paše pire krompir. Lahko pa nabrizgaš krompirjevo testo na pekač v kupčke in ga še malo popečeš.

LP Mateja

Pečen krompir “ala Jamie Oliver”… krompir v kosih skuhaš, odcediš in malo pretreseš, da se zunanjost malo “spacka”, pretreseš v pekač in dobro zapečeš – takega imamo pri nas zelo radi, saj je fino hrustljav.
Zelje pa bi zamenjala z eno od kuhanih solat… cvetača ali brokoli ali pesa ali stročji fižol….

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Mogoče porovo rulado.

Narediš čvrsto krompirjevo testo, ga razvaljaš. Posebej v ponvi popražiš por narezan na kolobarčke, dodaš tri ali več jajč (sama preceniš), premešaš, soliš, daš malo popra in popražiš da jajčka zakrnejo. To zmes razporediš po testu. Zaviješ kot rulado, zaviješ v prtič in skuhaš.
Je okusno.
Lep pozdrav, Marija

Marija,
bi se dalo dobiti malce natančnejši recept za cca. 3-4 osebe! Mi še malo manjka prakse 😉
LP
Tina

najboljša tašča je mrtva tašča…

Kakor za koga. Jaz za svojo upam, da bo še dolgo živa. Nekako ne prebavljam takih štosov.
Kaj pa, če bi za prilogo pripravila različne vrste soparjene zelenjave : brokoli, svetača, korenje, šampinjoni… z maslom ali pa z limoninim sokom.
Potem niti ni nujno delati še solate, pa vse skupaj ne bo preveč nasitno.

Zdrobovi cmočki. Odličen (in pravilen) recept je na 1/2 kilski vrečki Mlinotestovega zdroba. Tisti, ko zdrob skuhaš v mleku, ohladiš, dodaš jajce, oblikuješ cmočke in jih na hitro pokuhaš. Količine v tem receptu so ravno za družino, recimo 4 osebe (no, ne štirje lačni dedci).
Vadiš lahko kakšen večer za večerjo, odlični so namreč tudi preliti s kakšno sadno omako :-)) Ali pa samo maslo in drobtinice.

K štefani pečenki imamo mi sicer vedno pire, pa bo tudi treba kdaj zamenjati.
LP Mimi

Jaz ti svetujem te njoke ali zdrobove cmoke. Jih imamo zelo radi in jih pogosto naredim.

<http://suzy-1.moj-album.com/> <http://servetke.moj-album.com/album/2030404/>

Ali zdrobove krokete… masa kot za cmočke, oblikuješ v svaljke, povaljaš v drobtinicah in ocvreš v olju (lahko tudi spečeš v pečici, a ti pridejo bolj suhi).

V zvezi s taščami… hvala bogu za našo taščo in kot Aveni, mi gredo zato na živce vse te slabe misli o njih.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Hej!

Nič naj te ne bo strah:))

K pečenki rada ponudim za prilogo slane skutine štruklje.

Naredim jih že dan prej. Potem narežem na lepe rezine in jih pogrejem na pari. Politi s pečenikino okakco so zelo njami.

Marijina rulada je tudi dober predlog.

Pečena jabolka pa so moja najljubša sladica:), vsaj pozimi.

Uspešno kuho in prijetno vzdušje ob kosilu

želi Babi

Če že kdo ima slabe misli o taščah, naj jih ohrani zase!

Lep večer na vse strani

Morda bi bilo dobro tudi tole: SMETANOV KIPNIK
Pripraviš 10 dag moke2,5 dl kisle smetane, 3 jajca, ščepec soli in nožev vrh pecilnega praška.
Rumenjake in kislo smetano kremasto umešaj. Pripravi sneg, ga posoli ter pridaj k rumenjakom.po njem potresemo moko in sestavine z ročno metlico narahlo umešamo.
Testo damo v namazan in pomokan model za kipnik. če nimamo modela za kipnike lahko vzamemo manjši šarkljev model. Pokrijemo z alu folijo.Postavimo v vrelo vodo in kuhamo cca pol ure.
Druga varianta tudi zelo dobra in nekaj posebnega je
REZANČEVA KLOBASA. Pripraviš jo takole. Iz 18 dkg moke, enega jajca, 2,5 dl mleka, in malo soli napravi gladko tekočo maso za palačinke.Speci šest tankih palačink.
Za nadev povremo res samo minutko 10 dkg jušnih rezancev. takoj jih odcedimo, stresemo v skledo, polijemo z osoljeno jajčno smetano (1-2 jajci in 2 žlici kiske smetane) ter 1/2 žličke peteršilja. Rezance premešamo. Pazi sedaj na lep vrstni red.
Palačinke naloćino na vlažen, z drobtinami potresen prtič tako, da slonijo druga na drugi. Po njih razgrnemo nadev ter zavijemo v klobaso. Prtič na lahko ovijemo in na koncih povežemo. Klobaso kuhamo v vreli vodi (tudi slani) 25-30 min.
Joj sem napisala veliko, ampak ob posebnih priložnostih to tudi naredim. Pri nas imajo vsi zelo radi še posebno kipnik.
Poskusi morda ti bo tašča “fouš”, da si pripravila nekaj drugačnega.

Ženske, krasne ste-hvala vam. Ko bo mimo vam javim kako in kaj sem (ne)uspela…

He he, Babi, kaj misliš, kako bi zgledalo : “moski sadezi” politi s pečenkino “okakco” ? Včasih je treba bit inovativen, pa še zabavno je!
Pozdrav iz grdo zameglene in okakane Ljubljane! 🙂

Tinca 23, se opravičujem sem šeke sedajle pokukala sem gor.

Krompirjevo testo naredim iz cca. pol kilograma krompirja, mislm, da je dovolj za 3-4 osebe.
Na kolobarčke narežem polovico male večjega pora. Kolobarček enkrat prerežem. Na olju ali masti ta por popražim – toliko da uvene, na ta por vlijem dva jajčka in posolim, lahko tudi dodaš poper. Jajčka in por premešaš, da jajčka zakrknejo.
Testo razvaljaš v pravokotnik, po njem razporediš popražen por + jajčka.
Zviješ v rulado in zaviješ v krpo, ter daš kuhati v slan krop. Kuhano je hitro, saj je krompir že kuhan. Mogoče 10 min.
Ne znam povedati natančnih količin, ker ne tehtam, dam kar tako od oka.

Jaz sem delala ravno včeraj. Hčerka in snaha imata zelo radi.
Če ostane lahko pogreješ nad soparo kasneje ali drugi dan.(Prebrala pri Babi) Do sedaj tega nisem vedela. Babi – hvala.
Lep pozdrav, Marija.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close