Tanzanija-Kenija-…nasveti
Lp,
naslednje leto planiramo potovanje na Vzhodni del Afrike (točneje Tanzanija, Kenija).
Prosim vas za vse nasvete glede potovanja (kje dobiti vizume, okvirni stroski letalskih kart,
priporočila kaj si ogledati, okvirni dnevni stroški za prenočišča, hrano, prevoz itn.), predvsem pa nas zanima kateri mesec je najbolj primeren za obisk (poudarek na tem, da gremo v nacion. park Serengeti)!
Hvala in popotniški pozdrav, Vesnia
letos sem bila v tanzaniji v mesecu juliju. bilo je super! res, ful sem navdusena. no, proti koncu potovanja smo sli se na zanzibar. mi smo placali za letalsko karto 180.000 SIT (vstete so tudi takse). Leteli smo pa v nairobi, nazaj pa smo leteli iz Dara. Sli smo tudi na safari. obiskali smo nac. park Tarangire, Ngoro Ngoro krater in Serengeti. Ravno v Serengetiju je ponavadi ravno na sredini meseca julija migracija gnujev. Tako, da je veliko zivali. Ce boste sli tak cas vas ni treba skrbeti, da ne bi videli zivali. mi smo videli vse kar smo si zazeleli.
Glede vizumov, mi smo jih kupili kar na letaliscu, stanejo pa okrog 20 $, vendar se da tudi za nakup vize-cenkat,se pravi, lahko prepricas cloveka, ki dela tam, da ti racuna manj. kar naprej moras tudi izpolnjevati neke kartice, na katere moras napisati svoje podatke, to pac da lahko prestopis mejo. Mi smo to izpolnjevali najprej na letalu-2, pol na letaliscu-2, pol na meji-1, pol smo pa se ob prihodu na Zanzibar izpolnili spet isto stvar. Smesno!
Glede cen pa tako: hrana ni draga, tk da to ni problem. Prenocisca, lahko dobis tud za 15 $ dvoposteljno sobo, ampak odvisno seveda kaksne so tvoje zahteve. Najbolje da mal pocekiras na netu, po mojem se da kaj najti. vsaj za zanzibar vem, da je veliko vseh prenocisc napisanih.
O Keniji ne vem ravno veliko, ker sem bila tam zelo malo. Vem pa, da je menda Nairobi se kar nevaren, moras bit pac pazljiv, kot povsod. Mombasa pa je menda neko turisticno mesto in za take popotnike ne toliko zanimivo. Govorila sem pa z nekaterimi, ki so ze bili v tanzaniji in keniji, pa vsi pravijo, da je tanzanija bolj zanimiva drzava, da se jo bolj splaca videti. ravno zato sem se jaz odlocila za tanzanijo in niti slucajno nisem bila razocarana. Glede prevozov ne vem cist natancno, vsekakor pa ni drago. se je pa zanimivo peljati na tistih avtobusih, kjer je toliko ljudi, da je pravi kaos. to moras pac vzeti v zakup, da ti mogoce na krilu sedita se dva druga cloveka, ki jih sploh ne poznas. to ni drzava, kjer bi si bilo blazno veliko stavri za ogledat. Ni tako, kot recimo evropa, ko mas na vsakem koraku kako cerkev in kaksno blazno znano znamenitost. V Afriki pac bolj gledas ljudi in opazujes, kako zivijo kako se obnasajo…, pac cisto drugacno zivljenje imajo kot mi. Mi smo sli drugace k Masajem.v blizini Ngoro Ngoro kraterja, potem smo sli k Gmicarjem, pas da smo videli kako zivijo. Sli smo se na 2 trekinga in sicer v Arushi-na s tanzanije, in v Lushotu- to je bolj malo mestece, bolj v notranjosti. To se po mojem tud splaca. Treking v Arushi je bil zelo zanimiv, pac hodis skozi vasice in vsi ljudje te tako gledajo. belec je prava atrakcija. Priporocam ti se kaksen obisk nedeljske mase. pac v cerkvi pojejo in zudi zaplesejo. ti recem super! vlko bolj zanimive so mase tam, kot pa pri nas. Sli smo tudi v eno solo, kjer smo ravnatelju podarili polno svincnikov, barvic…za otroke. ful so bili veseli. S kulijem v roki, boste imeli veliko vrat odprtih. res, otroci ful prosijo za take in podobne stvai. Sam nam so rekli, da nikakor jim pa naj ne nosimo kakih sladkarij ali pa igrac, ker potem bojo videli, da imamo mi pac “vec” oziroma “boljse”. Tako, mislim da sem napisala vecino stavri, ce te pa se kaj zanima pa pisi! cav
Leteli smo s Swiss Air. Letalske karte je urejala agencija: POP AIR d.o.o., Slovenska c. 1, LJ
Potovali pa smo 3 tedne.
Se nekaj informacij:
-Za vstop v Kenijo je potrebna tranzitna viza -25$
-za Tanzanijo se moras cepiti proti rumeni mrzlici
-hrana : veliko eksoticnega sadja – ugodno
obroki afrisko/zahodne hrane : 3 – 5 $
Aja pa se nekaj: v Serengetiju spis v kampu sredi parka, ki ni na noben nacin kakorkoli locen od “zivalskega sveta”. Tako se ti lahko pripeti (nam se na zalost ni), da skozi kamp tece leopard in se poblize srecas s pavijani. Zgodilo pa se je nam, da so trdo zraven nasih sotorov ponoci hodile hijene in seveda je ravno tisto noc vse tiscalo na WC. Malo adrenalina je blo. Pa polno zvokov je ponoci, slisis leve, ko rjovejo. Super je. Ti kr zavidam, da gres. Js bi tud se sla, sam seveda je vedno vse odvisno od financ. pa se skoda se mi zdi, da bi sla se enkrat tja, kjer sem ze bila, ce pa je se toliko super krajev na svetu.
LP
Jaz sem bil lani konec januarja in je bilo super. Vse je bilo zeleno, ker je bilo ravno konec deževne dobe. Letel smo s KLM Dunaj – Amsterdam – Arusha. Po nekaj dnevih v Arushi smo šli na pet dnevni trek na Kilimanjaro – do vrha, potem pa na prav tak petdnevni safari kot ga je opisala Nefa. Sledila je pot z avtobusom v Dar in let (bil je cenejši kot ladja) na Zanzibar. Po nekaj dnevnem poležavanju na Zanzibarju smo se vrnili v Dar od koder smo poleteli nazaj v Evropo. Vse skupaj smo potovali 3 tedne. Glede živali v tem obdobju so v migraciji na poti iz Ngorongoro parka in Serengetija in ne v samem Serengetiju. Kot pa sem omenil je takrat vse zeleno in naredi pokrajino veliko lepšo. Moj brat je bil pred leti Julija in kar ne moreš verjeti kaka je razlika……Informacija glede cene leta ti ne bo veliko pomagala kajti cene so od takrat šle samo navzgor. Vse rezervacije (kili in safari) sem naredil od doma preko interneta in je vse klapal. Ko si na potovanju samo tri tedne na žalost nimaš časa, da bi z iskanjem ture na licu mesta izgubil nekaj dni. To posebej velja za vzpon na Kilimanjaro, kjer imajo omejeno število mest na dan. Zato je predhodna rezervacija nujna.
Če te zanima še kaj vprašaj.
Klima julija. nobenega problema, res. ko si na safariju, cez dan vecinoma pripeka, zato so priporocljiva soncna ocala in pokrivalo, drugace pa sploh ni vroce. recimo v serengetiju smo enkrat sli na prezno voznjo ob soncnem vzhodi in je blo grozno mrzlo. vetrovka je itak obvezna in dolge hlace in mikice. mi smo vsi pricakovali vroco afriko, pa me je zelo velikokrat zeblo. sem nesla premalo oblacil s sabo. predvsem jutra in veceri so zelo hladni, tudi v arushi in v notranjosti, izjema ni niti zanzibar. ni se pa niti enkrat ogrelo cez 30 stopinj. letos so bile poleti v sloveniji veliko visje temperature, kot pa v tanzaniji, sicer je pa v tem casu pri njih itak zima, oziroma zgodnja pomlad.
Vidim, da so ti neki podatkov ze dali tule pa se nekaj dodatnih. Letos sem bil tam doli od konca februarja do sredine aprila. Vreme-vroce kot sam vrag in na Zanzibarju tudi soparno. Na Zanzibar ti ne priporocam it po polovici aprila (in na splosno april in maj sta v teh dveh drzavah zelodezevna kar bo otezilo potovanje-se posebej safarije). Prvic ker je vreme v ku… in drugic ker ni skor nic ljudi. Sam sem prisel na Zanzibar konec marca in je ze blo zelo malo ljudi. Na Zanzibarju ne rihtaj stavri preko posrednikov, ker te netegnejeo in za bozjo voljo ne hod sama zvecer po ulicah Stonetowna. Letos marca je bla ena prijateljica pretepena. Ce bos placala za dvopostelno sobo 15usd kot je nekdo rekel bos spala v boljsem hotelu razzen na Zanzibarju. V Arushi sem spal za 3 dolarje, v Dar-u 2 dolara drazje.Kenija je se cenej se posebej ce imas sotor s seboj-cudoviti kampi. Busi in vlaki zelo pocen. Drgac o Tanzaniji ne vem veliko, ker nisem sel v notranjost. Samo slisal sem, da so ceste podobne kot v etiopiji-zelo slabe.
Kenija je druga zgodba. definitivno veliko bolj nevarna kot Tanzanija vendar brez panike se posebej ce vas je vec. Jaz sem bil sam in ni blo problemov-sem bil pa tud zelo pazljiv. Je ceneje kot Tanzanija in notranjost zelo lepa. Na obali nisem bil vendar sem slisal dobre st vari o Diani Beach nekje pri Mombasi in o Lamu-ju.
Glede zdravja. na Zanzibarju sem staknil malarijo zato ti priporocam tablete za malarijo ali pa repelent.
Upam, da bo pomagal,
Matjaz
Forum je zaprt za komentiranje.