Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Tanta Fanny – namig za Ano in se koga

Tanta Fanny – namig za Ano in se koga

Hej!
Mogoce ste ze videle te izdelke. Jaz sem danes prvic pri ta boljsem sosedu.

Imajo razna testa – 300 g; v lepem cevastem ovitku: kvaseno listnato, listnato in tudi sladko krhko testo – vse ze razvaljano. Vlecenega ni bilo; mogoce pa obstoja tudi to.

Je katera ze poskusila? Ana, iz tega krhkega bi tudi lahko naredila linske rezine. Lep pozdrav Babi

Ola !

Babi, jaz sem to kvašeno listnato testo že večkrat kupila v Avstriji. Meni je ful všeč. Od kar ga imajo pri nas, pa ga v Avstriji ne kupujem več, saj je cena enaka.

Iz testa sem delala samo rogljičke, ene polnjene z Nutello, ene s skuto ene pa brez nadeva.

Lp, Maja

Tudi za strudl je odlicno (listnato). Nisem pa vedela da obstaja tudi krhko testo – morda bi bilo pa res vredno probati.

Jaz uporabljam tistega za pico in se mi zdi super, ker ga ni potrebno valjati, ampak ga samo odrolaš iz folije direkt v pekač. Pa tudi okusen je. Z drugimi pa nimam izkušenj.
Lp, Sara:)

Kaj pa pripravljate iz kvašenega listnatega testa?

Hej, seveda ” Tante Fanny” in ne tanta:))

Kvaseno listnato testo: za rogljicke, polzke ali sadne ladjice.
37 x 35 cm – ze razvaljano in zraven se peki papir.

Saj se mi je zdelo, da poznate. Zdaj bom se jaz kupila. Je simpaticno. Lp

A za pico ga imajo tudi? Moram pogledat….. to bi bilo pa zame (ne znam narediti testa doma pa konec) super!

Listnato je ravno prav razvaljano in že na peki papirju, tako da dejansko samo malo razrežeš, pa je. Naredila sem špinačno pito in je bilo ok. Iz drugega dela sem na hitro narezala marmeladne žepke, tj. krog z kozarcem, malo marmelade, prepogneš, z vilico zapreš. Ostanke sem kar pustila kot slano pecivo.

No, moram reči, da so domači mnenja, da so žepki iz Pečjakovega testa vseeno boljši. Jaz pa… kaj vem. Uspela sem poskusiti komaj en žepek, tisti slani koščki pa … se mi zdijo Pečjakovi po spominu res boljši. Mogoče ni čisto poštena primerjava, saj sem se s Pečjakovimi vedno potrudila še s sezamom ipd. Reč s tole teto Fani pa je res tako preprosta in hitro pripravljena, da tudi kaj odtehta. Za pošteno primerjavo bi morala narediti oboje hkrati.

In še nekaj. Mene je pritegnilo, da ni zamrznjeno. V hladilniku res dolgo zdrži (konzervansi?), v prvo sem vseeno pretiravala krepko čez rok, tako da se je res pokvarilo, listnato testo je dobilo nekako kisel vonj, seveda sem vse zavrgla. Mea culpa…
LP Mimi

Ja, za pico ga imajo tudi. Meni je sicer tudi Pečjakov testo fajn, samo ga moraš razvaljati; verjetno ga poznaš, ne..?
Lp, Sara:)

Ja ja, pecjakovo poznam ;-))

Ampak bi tole od Fanny tud probala, samo pri nas ga niti nimajo v vsaki trgovini (tipicno). Bom pogledala ob priliki, hvala za namig.

Kakšno pa bi bilo kvašeni listnato testo? Še nikoli čula zanj. Se ga da tudi doma pripravit? Prosim za recept oz. vsaj nasvet. V naši trgovini teh izdelkov nimajo, bom pa pogledala še kje drugje.

Hej!

Ce bo katera poskusila narediti pito s krhkim sladkim testom, naj napise izkusnje. Sadne pite imamo zelo radi in testo bi bilo zelo prirocno za kaksen nenapovedan obisk:)))

Jzst

Listnato kvaseno testo ali masleno kvaseno testo je boljse kot samo listnato. Rogljicki, pite, polzki, zavitki…testo lepo naraste.

Recept in postopek:

18 dag surovega masla, 30 dag moke, 1 jajce, 3 rumenjaki, 4 dag sladkorja, sol, 3 dag svezega kvasa, 2 dl mleka

Kvas zdrobimo ter mu pridenemo nekoliko sladkorja, mleka in moke, da dobimo kasnato zmes, ki jo denemo vzhajat.
presejemo na desko moko, ji primesamo sladkor, mleko z raztepenim jajcem in rumenjaki ( mlacno), sol in vzhajan kvas ter ugnetemo v gladko testo.

Surovo maslo pregnetemo s kuhalnico ali mrzlo roko v skledi in ga izoblikujemo v kocko.

Potem razvaljamo testo in mu polozimo na sredo masleno kocko, cez katero prepognemo testo od vseh strani in ga nato spet z valjarjem potolcemo in razvaljamo, da dobimo ne pretanek kvadrat. Tega spet zlozimo in razvaljamo. To ponovimo trikrat.
( S tem se maslo res lepo vtisne v plasteh v testo – kot pri listnatem, samo da je pri listnatem vleceno testo in maslena kocka.)

Nazadnje denemo testo na primerno topel prostor, da vzhaja.

Ko je dovolj vzhajano, ga razvaljamo in uporabimo za razna peciva.

Ce pa je namesto masla damo pravo domace prasicje salo ( ga ni veliko), je pa pecivo takooo rahlo, da se v ustih topi. To znajo Vojvodinke delati imenitna peciva:)!!!

Ce delamo zavitek, ne rolamo kot strudel; nadev damo v sredino in samo ovijemo testo z obeh strani. Tako je narejen trzaski preznic.

Poznamo pa se krhko kvaseno testo, kjer so sestavine podobne, le da hitro
ugnetemo maslo in ostale sestavine v moko , tudi kvas in potem damo vzhajat brez zlaganja in valjanja.

Lep pozdrav Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close