Tajna – krofi – ti si genij!!!!!!!
Hojla,
kar korajžno se loti kuhanja. Če v tem nisi še vešča začni z enostavnimi stvarni, potem pa naprej. Saj ni takšna umetnost. No naj te potolažim , da se je moj tast naučil kuhati pri sedemdesetih letih (ko je tašča umrla). Prej še čaja ni znal skuhati, sedaj pa skuha vse od krompirja, pečenke,…..ribe..
nikoli ni prepozno, zakaj bi se ti samo sline cedile, ko pa vse to lahko narediš. Polovična količina recepta je enostavna: vsako sestavino deliš z dva,(vzameš 250 g ostre moke, 250 g gladke moke, 3 ali 4 rumenjake, 3 žlice sladkorja….). Sam postopek izdelave pa je enak.
le korajžno!
Ja tudi sama sem ugotovila, da moj recept kroži po Sloveniji. Tako sem se v petek pohvalila mojemu dragemu, da vesoljna Slovenija peče krofe po mojem receptu. Ko pa sem jih pekla in seveda ko je videl kakšni so, mi je rekel:” A to so tisti znameniti krofi?” pa usta kar pozabil zapret, sem pa mu jih zato zaprla jaz, seveda s krofom.:)))
Kaj je fora, da se čuti kvas? Nebi vedela, tudi pri meni se ni nič čutil. Namreč spremljam vaše debate, opazke in sem imela prav pozornost na to, če se res čuti. Seveda če je to nekomu preveč moteče, naj da eno kocko kvasa in en pecilni prašek. Učinek je isti. Da so krofi res lepi je potrebno, da so dovolj vzhajani in pa seveda največja umetnost je pečenje. To jaz delam počasi, ravno toliko, da maščoba malo miga ko dam krofe notri. Pečem jih 5 minut na eni strani tako, da je posoda pokrita, potem pa jih obrnem in jih še 5 minut na drugi strani. Vsi so lepo zlatorumene barve in tudi notri pečeni. No meoji so bili tako rahli, da je bilo treba paziti kako jih laho sploh prijeti (seveda mislim na tople), za jesti pa tudi njami. Zelo hitro so šli v promet. Njihov videz: venček za dva prsta.
za moj okus so tudi dovolj sladke, saj jih posipamo še na vrhu s sladkorjem v prahu in napolnijo se še z marmelado. tako, da ni potrebe po več sladkorja. ker sem jih že pekla velikokrat, pač določene stvari dodajam kar na oč, včasih pa kaj spremenim. Naprimer: dam manj olja in potem dodam dve žlici smetane ali kakšen navadni jogurt. Običajno dam tudi več ruma, kar cel dl ga zlijem. Saj pravim, odkar imam ta recept (20 let) mi krofi vedno ratajo. Nič ne kompliciram, tudi na balkon sem se sprehajala oziroma odpirala balkonska vrata, pa so krofi vseeno ratali.
LP
Tajna
Forum je zaprt za komentiranje.