Tajna – krofi – ti si genij!!!!!!!
Že lanjsko leto sem delala krofe po tvojem receptu in so bili BOŽANSKI!!!!
Od začetka leta sem na dieti, ampak sem si že pred začetkom diete “dovolila” tvoje krofe, če bom pridna… in se je splačalo “grešit”!!!!
Vsi, ki imate težave s krofi, poskusite jih delati po tem receptu, saj VEDNO USPEJO IN SO KRRRASSSSNIIII!!!!
Hvala, Tajna, 1000-krat!!!
Lep pozdrav,
Sonja
Hojla!
Moj recept je bil objavljen 14. januarja 2004.
Zate in za vse tiste, ki ga še nimate pa bi ga želeli imeti še enkrat posredujem.
PUSTNI KROFI
Potrebujemo:
1 kg moke (pol gladke, pol ostre moke)
9 dag kvasa
1/2 l mleka
7 rumenjakov
6 dag sladkorja
1 vanilin sladkor
1 dl olja
1/2 dl ruma
1 kavna žlička soli
1/2 limoninega soka
Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor miksaš da postane masa penasta in naraste. Dodaj olje in rum. Mešaj dalje in počasi dodaj sol, limonin sok, vzhajani kvas, preostanek mleka in moko. Mešaj približno 10 – 15 minut. Ko je zmešano, maso zajemlješ z jedilno žlico in oblikuješ kroglice (približno 7 – 10 dkg mase v kroglici) in jih pustiš hajati približno 30 minut. Med hajanjem jih lahko obrneš, tako hajajo z obeh strani. V kozico daj za 3 prste olja in v ne prevroči maščobi zlatorumeni spečeš jih.
Iz tega testa naredimo 24 krofov.
Glede priprav jaz nič ne kompliciram. Moko vzamem v kuhinji iz omarice, jajca iz hladilnika. kroglice oblikujem z roko in jih polagam na pomokan prt kar na mizo. še nekaj idej za dekoracijo: krofe namažemo s čokoladno glazuro in posipamo na grobo narezanimi mandeljni, lešniki ali posipamo s kokosovo moko.
Veliko uspeha pri peki krofov in seveda ne pozabi nam poročati o tvojem podvigu.
Njammmmmmmm…………………………!
Tajna
Jaz iz njih naredim beljakove poljubčke. Kako to naredim: koliko beljakov toliko žlic sladkorja in še eno dodam (za sedem beljakov 8 žlic sladkorja). to stepem v čvrsti sneg z dodatkom žličke limone. Sneg je čvrst takrat, ko posodo v kateri sneg stepaš obneš okoli in sneg v njem ostane. Včasih dodam nekaj žlic mletih orehov, lešnikov, kokosove moke. Pekač od pečice namažem z maščobo ali pa vzamem peki papir. iz beljakov naredim kupčke, včasih z žličko, včasih z dresirno vrečko in to dam v pečico na 140°C da se bolj sušijo. če se ti barvajo na rjavkasto pač temperaturo zmanjšaj. Kdaj so dovolj suhi? To najhitreje zveš tako, da enega probaš.
Ko so dovolj pečeni in ohlajeni, dno poljubčkov ali pa vrh lahko pomočiš v čokoladno glazur. Mljac…………
Ma nehaj sline se mi cedijo, saj kmalu bo čas za kosilo.
Papa
Taja
Tale recept sem “pustila” že dol, pri flancatih, pa ga kopiram še sem:)
Trd sneg 5 beljakov
15 dag sladkorja
5 dag rozin
5 dag celih orehov
5 dag jedilne čokolade (koščki)
10 dag moke
15 dag raztopljene margarine
VRSTNI RED
Sneg + sladkor + margarina + moka.
Nato narahlo vmešaš rozine, orehe in čokolado.
Dobro namaži pekač in posipaj z drobtinami.
Peči pri 200°C cca ½ ure.
Včeraj sem se lotila krofov po tajninem receptu. Žal moram javiti, da mi niso uspeli. Testo je bilo preveč trdo (ne vem zakaj je treba beljati s sladkorjem penasto vmešati) pa sem dodala količine po receptu, razen kvasa se mi je zdelo 9 dag preveč, pa sem ga dala 5 dag.
Ko sem jih pekla, je bila prva rudna surova znotraj, naslednje sem malo dalj pekla ampak so bili nekako ful težki, ko so bili pečeni.
Izgleda, da sem edina, ki mi je spodletela peka tajninih krofov.
Draga Alena!
Verjamem, da si razočarana , ker ti krofi niso uspeli. Vendar potolaži se. Mogoče nisi recepta dobro prebrala, kajgi v receptu nikjer ni zapisano, da je treba dati v testo beljake. Vanje se dajo samo rumenjaki, da so bolj lepe, rumene barve. Če daš vso količino moke kot ostro moko, ti bodo seveda prišli bolj trdi. Jaz jih mešam z mikserjem in ne mesim jih. Po občutku naj bo testo nekako malo bolj mehko kot za običajen kruh. ko delaš kroglice ne mokaj preveč roke… so pač majhne finte, na katere sploh ne pomisliš. Za korajžo vzemi polovico mase in iz tistega naredi.
Velik uspeha, sploh če si prvič delalam ne obupaj!
Tajan
Tajna ti je lepo napisala.
Ne zgubit poguma, saj bo ratalo! Meni je potico (testo) šele po nekaj letih (in poizkusih) uspelo narediti kot sem želela:)
S krofi sem že omagala. Pač nisem rojena z kvašeno testo:)
Ampak količine, predvsem kvasa pa so vedno z namenom. Jaz ne bi manjšala. Če se ti zdi preveč – jaz imam recept za potico, kamor daš 16 dag kvasa! :))))
Poskusi še enkrat!
alena, ne vem ali si se zmotila , ampak zgoraj si napisala: “Testo je bilo preveč trdo (ne vem zakaj je treba beljati s sladkorjem penasto vmešati)…..” – NE BELJAKE, ampak RUMENJAKE! Beljakov se ne uporabi, ker naredijo testo za krofe res trdo in tezko, ker je to pac beljakovina (sem sigurna, da to ze ves in da si zgoraj verjetno mislila rumenjake).
Kar se tice kvasa – vec ga moras dati zato, ker je to testo bolj bogato kot za kruh (mascoba, sladkor, rumenjaki, rum itd) in zato mora biti vec kvasa, da testo sploh vzhaja.
Kar pa se tice ostalih beljakov – jaz sem ravno red nekaj minutami zakljucila, in sicer sem naredila indijancke – kar na albert kekse sem nabrizgala beljakovo peno, zadj se hladijo v zmarzovalniku, potem pa jih bom oblila se s cokolado – dobila sem 22 lustnih indijanckov, zadj me skrbi le se obliv, ce bo slo lepo obliti 😉
O uspehu porocam zvecer, ko bodo degustatorji dali svojo oceno :)))))
LP, zala
Ojla!
Alena!
Sicer jih ne delam po Tajninem receptu, a vendar…
Nekaj izkušenj:
Pomembno je, da jih dobro pregneteš. Če jih na roke, jih MORAŠ “tepsti” s kuhalnico, da začnejo delati mehurje…
Potem pa daj kvasu dovolj časa, da naredi svoje… Naj najprej dobro vzhaja (pustim ga, da se količinsko potroji), nato ga pregnetem.
Kroglice oblikujem z roko, kot Tajna. In potem jih spet pustim vzhajati. Kroglice ti morajo “uhajati” med prsti, ko jih položiš na dlan…
Pečem pa jih zelo, zelo na majhnem ognju! Počasi, potem so dobro prepečeni, pa tudi ne zapečejo se prehitro na temno.
V olje (morajo plavati, zato za tri prste olja) jih polagaš z zgornjo strano navzdol in pečeš pokrite, da vzhajajo še na drugi strani.
Maščobo pivnam s papirnatimi brisačkami, na katere jih polagam…
Preden jih polnim z marmelado, jih pustim, da se malo ohladijo, na ta način testo naredi strukturo in v okolici marmelade ni “pocasto”.
In na koncu še sladkor v prahu z dodatkom vanilijevega sladkorja…
Saj vem, toliko dodatnih stvari, na katere moraš paziti… Ampak dejansko ni komplicirano, veš.
Pogum!
Poskusi še enkrat, pa daj kvas po receptu, ali pa kocko kvasa in en pecilni (v enem drugem postu punce pišejo o tem). Je bogato testo, zato mora imeti tudi dovolj časa, da ti bo lepo vzhajalo!
Pa da se še malo pohvalim: čez vikend sem jih pekla dvakrat (po 1 kg moke, 25 krofov) )) pa zgleda, da jih bom jutri spet :D)))
LP!
Gordy
Babi, nisem še:(
Po dolgem času tale moja prijateljica ne visi vsak teden v Trstu:))) Je pa naročen in mislim, da gre ta ali pa naslednji teden v TS. Saj, če sem bila toliko časa brez, bom še malo počakala.
Z leti raste moja potrpežljivost:) Včasih bi se sama vsedla in letela kupit:) Sedaj pa se vsedem v avto in grem na izlet:) Razen danes, ko sem delala krofe, kuhala kosilo in brala knjigo … Ker me je mož prepričal, da me bo preveč zeblo, če grem smučat – no, pa mi je žal:(
Vsekakor sporočim, ko dobim Napisan!
Jooooj, ko vas berem, je še mene, ki nimam pojma o peki, prijelo, da grem delat te slavne krofe!! Mogoče se enkrat res spravim, prej pa moram ugotoviti, kako naj vse skupaj dam na polovico, če se mi že sfiži.
Sicer pa vam moram povedat, da ne znam niti kuhat niti pečt, pa vsak dan pokukam na tale vaš forum, čeprav zaenkrat samo berem in berem. Kar čutim to vaše navdušenje in , ne morem verjet, prijelo me je, da bi se (pri petdesetih, pa kaj!) vpisala v kak kuharski tečaj. Vendar bom vprašanje v zvezi s tem dala pod nov naslov, da ne pokvarim lepih misli o krofih.
Pozdrav.Miki.
Miki, kar pogumno. Jaz sem jih danes spekla za večerjo iz polovičnih količin, da mi je testo lahko zgnetel multipraktik 🙂 , pa tudi rajši spečem manjšo količino, da se vse takoj poje, saj so najboljši čisto sveži…
Vladka
Forum je zaprt za komentiranje.