t.i.sveti kraji v indiji
Ojla!
zanima me, ce je kdo, ki je potoval po Indiji, obiskal kaksne t.i.svete kraje in ljudi (Dharamsala, jame jogijev, Sai Baba….). Zanima me, kam vse ste sli in izkusnje, ste ostali dalj casa tam….
Rada bi sla v Indijo predvsem pogledat razne zanimive kraje, ne pa poslusala sto in enega sarlatana. Ce ima kdo izkusnje s tem, ce mi lahko na kratko napise kraje, ki jih ne smem spustiti na potovanju.Saj knjge sem pregledala, ampak noben nasvet iz prve roke ni odvec.
Hvala:)
Pa se nekaj, zanima me, ce ve kdo za cas 40dnevnega molka, ki ga izvajajo skupine menihov v Indiji (ne vem, kje in kako), slisala sem samo od nekoga, ki je po Indiji potoval, a mi ni znal povedati kaj vec o tem.
Lep dan se naprej:)
Za takšne in drugačne jogije sicer nisem pravi naslov 😉 a ti lahko z gotovostjo povem, da jih boš v Dharamsali (in sosednjem McLeod Ganju) iskala zaman. Imaš pa vse šanse, da (z nekaj sreče) vidiš Dalai Lamo. No, jaz sem bil tam točno na njegov rojstni dan (neplanirano) pa ga nisem uspel srečat.
V obeh vaseh se boš pa 100% srečavala z budisti in židi (Izraelcev se (na žalost) kar tre).
Svetih krajev je ogromno, sam pa sem živel več kot en teden v treh krajih:
1. BODHGAYA: blizu Gaye med New Delhijem in Kalkuto; budistična
skupnost, ki jo je vodila Avstralka – odlična organizacija, zelo poceni
2. PONDICHERRY: Šri Aurobindo skupnost blizu Madrasa; vodijo jo
Francozi – slaba organizacija, cene kot drugje v Indiji, zanimiv
velikanski meditacijski center Matri Mandir
3. PUNE: Osho skupnost blizu Bombaya (Mumbaia) – odlična
organizacija, vodijo jo pretežno Nemci, cene višje kot drugje v
Indiji, znotraj skupnosti je, kot bi bil kje na Zahodu
Za več info pokliči.
LP!
Ulrik
Pozdravljena,
pred leti sem potovala po Indiji in sicer predvsem po svetih krajih. Najbolj mi je ostal pri srcu Rišikeš (naša izgovorjava), prebivala sem v ašramu – Šivananda ašram, zaprosila sem za bivanje na kraju samem, dovolili so mi ostati en teden.
Nato pa sem se preselila med jogije ob Gango, tam imajo dve jame, votline, ne vem kako naj ti to predstavim. Ti pa to močno odsvetujem, so kače, zelenci (ta veliki martinčki) in še bi lahko naštevala živalski svet. Sama sem tam ostala en mesec, hranila pa sem se v ašramu.
Indija je tako sveta dežela da vsak najde nekaj zase, od velikih učiteljev, ašramov, do modrosti malih ljudi. Imej odprte oči, predvsem pa srce, “in ni da ni”.
Pa lep pozdrav,
Anisija
Vse sem ti ze razlozil po mailu nekaj casa nazaj, vendar ocitno je treba tvoje miselne vzorce zmeraj potegnit med javnost. Trdim, da ni bilo pogovora med tabo in uporabnico pod nickom Anisija, vsi vemo zakaj, tudi ti kajne Samo……..
Do telefonskega razgovora med nama pa ni prislo zato, ker v trenutku, ko si zvedel se je zveza prekinila…….
Torej Štritof ohladi konje, da ne bo treba spet menjat identitete:)))
lp
Shanti
p.s. sem nekaj slisal da te na med.over.net nestrpno pricakujejo, lahko zaradi tvojih zdravstvenih problemov, se bolj pa zaradi tvojih aktivnosti na tukajsnjem forumu!
Odvisno od tega, kaj natančno te zanima oz. zakaj bi šla.
Sicer pa absolutno Varanasi (Benares), Bodhgaya, Rišikeš, Puri, pa morda Pondičery na jugu (tam živi pretežno francoska skupnost, ki sledi naukom že pokojnega Šri Aurobinda). Če nameravaš k Sai Babi, ti predlagam, da si prej na spletu pogledaš, ali bo v času, ko boš tam bival v zimskem ali letnem ašramu (prihranilo ti bo kakšnih pet oz. v obe smeri iz Bangaloreja 10 ur vožnje …:). Dharamsala je center tibetanskih beguncev, tam deluje tibetanska vlada v izgnanstvu in tam lahko, če imaš srečo, kot ti je že Marko napisal, srečaš Dalaj Lamo.
Sicer pa imajo razni guruji svoje ašrame v različnih krajih; kar nekaj tega najdeš v Lonely Planetu, veliko pa zagotovo tudi na internetu.
Skratka, svetih krajev je v Indiji, kolikor hočeš. Če te še kaj zanima, kar vprašaj. In srečno!
Forum je zaprt za komentiranje.