svinčnik v 1. razredu
Ali mi lahko kdo razloži, zakaj učiteljica našemu sinu v 1. razredu ne dovoli pisat s tehničnim svinčnikom. V čem je finta? Jaz sem ga pa še silila doma, naj začne z njim pisat, ker ima bolj ostro konico in se zato lepše piše z njim. Zdaj pa mi pravi, da mu učiteljica ne dovoli pisat z njim. Ali kdo ve, zakaj. ???
Za razvoj fine grafomotorike, ki je tvoj otrok v 1. razredu zagotovo še ne obvlada, je pomembno, da je svinčnik bolj debel, prav tako barvice, saj otrok lažje pripomoček za pisanje in risanje zagrabi. Roka je pri tem bolj mehka in vodljiva.Priporočljivi so tudi bolj “mastni” svinčniki. S tehničnim svinčnikom je otroku, ki razvija pisanje dosti težje zapisovati črke. Sicer pa ste eni tako zelo pametni, da svoje otroke lahko učite doma, učiteljice itak samo težijo.
Še danes vem, da tehnični svinkik ni za vse, nalivno pero pa tudi za ne vse. In je razlika, zato še danes uporabljam nalivnik ne iz 2centa, ker potem nisi nič storil. Se pa bolj potrudim, ker kulije imam za čičkanje.
Aja, vasih so obstajali hb, b al nekaj takega, ko tudi niso dajali isti rezultatov. Tehnični je ponavad za tehniko, ne za globoko risanje, ko čičkaš. Če lahko tako rečem, pa če sem se verjetno v razlagi zmotila. Tehniko sem imla rada, nalivno pero tudi, ko sem bila pa jezna enkrat, sem pa celo nalogo v kuliju izpolnila, sem dobila -5, pa sem jo zato naslednjih s peresom še toliko bolj kvalitetno, da sem učiteljici pribila, da mi zaradi kulija ne bo dala manjše ocene.
Pri tehniki je zahteval pa druge kriterije, če se tudi pri slikanju ne moreš opredeliti, da je vse isto.
Žive nalivnik.
Še danes vem, da tehnični svinkik ni za vse, nalivno pero pa tudi za ne vse. In je razlika, zato še danes uporabljam nalivnik ne iz 2centa, ker potem nisi nič storil. Se pa bolj potrudim, ker kulije imam za čičkanje.
Aja, vasih so obstajali hb, b al nekaj takega, ko tudi niso dajali isti rezultatov. Tehnični je ponavad za tehniko, ne za globoko risanje, ko čičkaš. Če lahko tako rečem, pa če sem se verjetno v razlagi zmotila. Tehniko sem imla rada, nalivno pero tudi, ko sem bila pa jezna enkrat, sem pa celo nalogo v kuliju izpolnila, sem dobila -5, pa sem jo zato naslednjih s peresom še toliko bolj kvalitetno, da sem učiteljici pribila, da mi zaradi kulija ne bo dala manjše ocene.
Pri tehniki je zahteval pa druge kriterije, če se tudi pri slikanju ne moreš opredeliti, da je vse isto.
Žive nalivnik.[/quote]
Tudi sama pisem z odlicnim nalivnim peresim, ki ga tudi zelo pazim. Vmes sem pisala tudi z nalivko za levicarje, pa sem sla nazaj na klasiko. Otroci pa imajo debele, pomoznosti trikotne, precej mastnr in HB ali pa samo B barvice in svincnike. Seveda pa je za pisanje pomemben tudi papir. Najslabse se pise na recikliranem.
Pri nas je pa ravno učiteljica svetovala staršem otrok, ki so preveč krčevito držali svinčnik in premočno pritiskali, naj otrokom kupimo za pisanje tehnične svinčnike. S tehničnim svinčnikom se namreč ne da pretirano pritiskati, ker se minca pac zlomi, ko je pritisk prevelik – otrok ima takojšnjo povratno informacijo. Na začetku se mince kar naprej lomijo in gre tudi več minc na dan. Potem pa otrok dobi občutek koliko je še dovoljeno pritiskat. Enako nam je svetovala tudi specialna pedagoginja na Svetovalnem centru na Gotski (kjer je otrok obravnavan zaradi disleksije). Za pravilno držo svinčnika lahko na navaden, tanek tehnični svinčnik namestimo tiste gumijaste ali silikonske nastavke za ergonomsko držo svinčnika (prodajajo jih v papirnicah in npr. v Müllerju). Zelo primeren pa je tudi tehnični svinčnik, ki ga prodajajo v Müllerju in deluje na mince debeline 0.7 mm. Ohišje svinčnika je malo debelejše, ima že silikonski nastavek za pravilno držo prstov. Sin ima ta svinčnik že od 1. razreda in super funkcionira. Kupujem mu mehkejše mince 2B. Večina otrok ima že od začetka tehnične svinčnike za pisanje. Pri likovnem pouku pa uporabljajo navadne svinčnike različnih trdot za risanje.
Forum je zaprt za komentiranje.