Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Sveže in alpsko mleko

Sveže in alpsko mleko

Zanima me, ali je treba sveže mleko, ki ga kupiš v trgovini v tetrapaku prekuhati pred uporabo? Spomnim se, da smo sveže mleko včasih prekuhavali. Potem smo vedno uporabljali Alpsko, ki ga nismo kuhali. Zdaj pa sama uporabljam sveže mleko in ne vem, ali ga naj prej prekuham.

Uporabljam ga tudi sama. V hladilniku ga imam najvec dva dni. Ne prekuhavam. Mogoce ni prav?!

Se mi je pa tudi ze malce zgostilo. Na blagi temperaturi segrevala in dobila krasno albuminsko skuto, Seveda sem tudi sama pojedla in nikoli se nisem imela kaksnih prebavnih motenj:)

Bodo se povedali, prav?!

Lep vikend Babi

Pri nas ga kuhamo samo po zimi ,ko se delajo razni napitki ,poleti pijemo mrzlega naravnost iz tetrapaka,pa smo še vsi pokonci.
lp geri

Prebral sem že nekaj člankov o škodljivosti trajnega mleka, največ ga je pod imenom ‘Alpsko’. To mleko je industrijsko močno obdelano in zapisano je, da je živilo, ki ima dolg rok trajanja, prepojeno s kemičnimi dodatki, ki so lahko hudo v škodo zdravju. O tem je več zapisanega na Forumu: ivan@marsic-sp.si.

Tiče,

prav imaš !!!! Kako bi ljudem dopovedali, da je alpsko mleko samo še bela barva, če ne omenjam škodljivih dodatkov.
lp E.

Včasih je bilo treba takoj prekuhati sveže pomolzeno mleko, da se ni začel proces kisanja. Takšno mleko lahko danes dobiš samo še direkt pri kmetu.

Vso mleko v trgovini je pasterizirano, tj. segreto na 80stC, na vseh embalažah piše “pasterizirano mleko”. Po moje to pomeni, da je nekako že prekuhano in da se lahko direkt pije.

Babi, tole z albuminsko skuto pa je krasno. Včasih se mleko v hladilniku le skisa in doslej sem bila prepričana, da ni druge rešitve kot zliti v lijak. Se pravi, da moram vseeno najprej tisto napol skisano mleko probati. Če ni grenko, ga lahko počasai segrevam. Kako dolgo? Verjetno se ločita voda in skuta. Dam odcedit na cedilo? Albuminska skuta ni kisla, ali ne? Verjetno je dobra kar tako za pojest?

Hvala in lp, Mimi

Tako je, Mimi:)

Poleti se rado zgodi. Ne sem imeti cudnega vonja! Potem pocasi segrevas dokler ne vidis, da se ustvarita gostota in tista vodica.

Lahko poskusi tudi sedaj, ce imas mleko kje malo na toplem. Vcasih sem si tako pomagala, ce sem rabila skuto za palacinke. Ce pa das v mleko se kapljico limoninega soka, se hotro naredi. Skoda, da kolicina ni prav velika:)

Ja, odcedis na gostem cedilcu ali pa v cisti gazi.

Skuta je sladka, brez dodatkov. Zdaj tako delajo – albuminsko ze neketere mlekarne:
Tolminksa in Prekmurska. Za tako jest ,res njami.

Ves, sem iz generacije, ko smo dojenckom same pripravljale 2/3 mleko, vsak dan na zalogo za cel dan.

Domace mleko, ki si ga prekuhal, dodal malo limonce in prijetno se je malo sesirilo, da je bilo za dojenckov zelodcek lahko prebavljivo.

Seveda, vse po nasvetu v posvetovalnici. Imam se knjigo Zdrav in bolan otrok…z navodili in recepti.

Pozdravcek Babi

Jaz sem zaradi sebe poklicala v mlekarni Kobarid in Vipava. Oboji so mi potrdili, da mleka ni potrebno kuhati, ker to storijo že v mlekarnah.

Hvala, bom poskusila.
LP Mimi

Pasterizirano mleko je prekuhano – uničene so vse škodljive bakterije, alpsko mleko pa je sterilizirano – uničene so škodljive, pa tudi “ta dobre” bakterije. Je sterilno – zato zdrži toliko časa. Prekuhati ni treba nobenega. Lp

Kaj pa mleko iz mlekomata…a je tega treba nujno prekuhat pred uporabo? Al kakšni so tu standardi?
Hvala za odgovor!
Lep pozdrav

Tudi mleka iz mlekomata načeloma ni treba prekuhati. Edino, če gre za ljudi z občutljivim organizmom. Sedaj je higiena pri molži na precej višjem nivoju kot pred leti, tako da bakterij in ostalih škodljivih mikroorganizmov v mleku praktično ni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close