Švedska-Norveška
Po Norveški in Švedski smo potovali v mesecu juliju 2002. Prevozili smo približno 10 000 km in si za to pot vzeli skoraj mesec dni časa. Odločili smo se, da večino časa prebijemo na Norveškem in mislim, da je bila odločitev pravilna. Zahodna obala Norveške je čudovita. Iz Osla smo se peljali skozi kraje Gol in Geilo do Bergna, nadaljevali med zahodnimi fjordi in čez prelaz Trollstigen do Trondheima. V mestu Bodo smo šli na trajekt za Lofotske otoke, nato na otoke Vesteralen in spet na kopno. Tromso, Nordkapp, nazaj pa del poti po Finski in nato po Švedski. Na Švedskem smo se ustavili le v pokrajini Dalarna, v Upsali, v Stockholmu in nato ob Gotta kanalu. Če si želiš ogledati na tej poti tudi kakšen muzej je mesec dni ravno dovolj časa. V kolikor želiš prebiti več časa na Švedskem, bi bilo bolje, da izpustiš zahodne fjorde (kar pa bi bila velika škoda), sicer ti bo zmanjkalo časa. V mesecu juliju se je temperatura gibala okrog 15 stopinj, na Nordkappu je bila 9 stopinj, zato se bojim, da bo v avgustu (če greš takrat tja), še nižja. Ob večerih in na trajektih smo bili oblečeni v oblačila z dolgimi rokavi.
Pozdrav Silva
Naša pot je trajala 14 dni (10.000 km). Vsekakor se splača z avtom, sploh pa če ste štirje. Najboljši čas je pomoje v poletnih mesecih, mora pa biti lepo seveda tudi pozimi, ampak je verjetno nekaj cest zaprtih zaradi snega (prelazi), poleti torej več vidiš.
Mogoče se splača it septembra, ko ni več toliko turistov, trajekti in prenočišča (razen kampov) so namreč poleti zelo zasedeni in se včasih splača vnaprej rezervirat, kakšna dva dni.
Naša pot: najprej smo spali v Nemčiji (Owschlag), naslednji dan smošli s trajektom iz Friderikshavna v Goteburg (trajekt za Oslo je bil že zaseden). Od tam smo nadaljevali v Oslo, kjer smo spali v kampu. Potem naprej v Lilehamer, čez Lom do Sognefjorda, potem pa Vik in Bergen.
Naprej v Forde – Geiranger fjord – Eidrdal – Trollstigen – Alesund – Trondheim – Storfjord – Lofoti – Tromso – Nordkapp – Sadankyla – Jyvaskila – Helsinki – Turku (od tukaj pa s trajektom v Stockholm in domov.
Večina jih gre nekako po isti poti, smer poti in izbira začetka pa sta tvoja izbira. Mi smo vse to videli brez problema v dveh tednih (sicer je bilo veliko vožnje), tako da če misliš bit en mesec boš sigurno videl še veliko več. Nam je zmanjkalo časa za Švedsko (razen Stockholma). Lp
Jaz sem sicer bil bolj “turisticno” varjanto saj smo s kolegi sli na hokejsko tekmo svedska-slovenija v ghoteburg-u pa vendar smo hitro ugotovili da se seveda najbolj izplaca z lastnim prevozom. Mi smo celo vzeli rent-a-car in je bilo vseeno vsaj za 50% ceneje kot ponujajo katerikoli agenciji bili pa smo po tej smeri :
Copenhagen – trajekt svedska – Gotheburg – Oslo – Stockholm in nazaj ista smer.
Prebivali smo seveda v hostlih. Cene bencina so seveda viske kot pri nas , cestnin ni, so pa mostnine ( po Danski , ce ne greste direktno s trajektom iz Nemcije ). Trajekt ni pretirano drag
vsaj iz Helsingor ( Danska ) – Helsingborg ( Svedska ). Svetujem ce se da to pot ker se Copenhagen izplaca ogledati ( 2 dni zadostuje ) pa se ceneje je kot trajekt iz Nemcije direktno vsaj leta 2002 je bilo tako sedanje stanje pa ne poznam zal. Glede na temperature je najmprimernejsi cas kot so pravilno ze dejali seveda konec ali zacetek poletja ker zna bit kasneje se posebej ce racunate it do Nordkap-a precej hladno.
Kaj obiskati prvo ? Mogoce je najbolje da greste po eni smeri gor in po drugi dol tako smo vsaj mi naredili. Torej recimo po Norveski gor in kasneje po svedski dol.
Forum je zaprt za komentiranje.