Svak ostro nasprotuje rušenju hiše svojih staršev
Na kratko. Moževa in svakova starša sta pokojna že dobro desetletje. Vsi živimo na svojem, tako da je vsa ta leta hiša samevala in propadala. Mož je svojega brata izplačal, tako da sta tako hiša kot zemljišče v lasti moža. Midva imava pa 23 let staro hčerko, ki se želi skupaj s svojim izbrancem in sinom iz najemniškega stanovanja preseliti tja. Problem pa je, da je hiša že v tako slabem stanju, da bi bistveno ceneje prišla skozi, če bi hišo porušila in zgradila novo. Žal zemljišče ni tako veliko, da bi lahko staro hišo še obdržali.
Rušenju pa zelo nasprotuje svak, ki je tam tudi odraščal. Pravi, da je to nespoštljivo do njegovih staršev, ki sta trdo garala, da sta zgradila to hišo. Saj ga razumemo. Možu ravno tako ni lahko, ampak za svojo hčerko in vnuka želi le najboljše.
Svak se je pa zdaj začel vtikati v hišo in se izgovarjati, da je to nespoštljivo do staršev, pretekla leta pa ni niti centa vložil v hišo. To je pa zelo spoštljivo od njega.
Smo se že usedli za skupno mizo in se skušali dogovoriti, kaj bo najbolje za vse, ampak smo se prej skregali. Svak je predlagal in rekel, da bo tudi sam vlagal v obnovo hiše, samo da se je ne poruši. Ampak kako bo nekdo z minimalcem, s katerim komajda pride skozi mesec, vlagal v obnovo hiše? Poleg tega bi se postopek obnove zavlekel. Lahko tudi za več let, kar pa nima smisla, če bi bilo lahko vse skupaj urejeno v roku 1 leta.
Mi bomo z deli začeli takoj po zimi. Res je, da se bomo kar zapufali, ampak bodo pa vsaj na svojem. Pa še parcela bo ostala v lasti družine. Kaj bi svak rekel šele, če bi želeli prodati parcelo?? Si ne upam predstavljati.
Skrb vzbujajoče je pa to, da svak grozi, da bo storil vse, da prepreči rušenje hiše.
Ali nam jo res lahko kako zagode glede na to, da tako parcela kot hiša nista več njegova last?
Če imate črno na belem, da ste ga izplačali, in je to tudi zemljiško knjižno urejeno, nima pravno nobene pravice do ničesar.
Seveda pa lahko “kakšno zagode”, tukaj ne moreš nič. Lahko se postavi pred bager in ga ne pusti mimo, vi pokličete policijo, tam bodo stali 3 ure in se pregovarjali, med tem časom bo un tip z bagrom šel po svoje. Pa spet naslednjič, ko bodo tam delavci. Mislim, če je dovolj bleesav, lahko nagaja, ampak zakonodaja je na vaši strani.
Obnova se danes ne obnese, ker dejansko stane enako ali pa še več. Jaz sem se letos lotil obnove kar dobro ohranjene hiše. Dejansko moraš vse skozi sprejemati kompromise in prilagajati obnovo. Prostori pa itak ostanejo ne najbolj funkcionalni. Mene trenutno bo prišlo 130 m2 dobrih 85.000 eur. Tukaj je všteto vse. Menjava vseh inštalacij (voda, elek., odtoki- vse vertikale) novo ogrevanje, nova vsa vrata, radiatorji, okna, obnova vseh sten, tlakov, ploščic, parketa… Potem mi pa ostane še streha, mansarda in fasada, ki me bo prišlo še enih 45.000 eur. V hiši bodo v bistvu ostale iste samo stopnice. Če je hiša starejša od 50 let se ne splača. Tja 30 do 40 se še. Do 40 let stare hiše imajo narejeno vsaj horizontalno hidroizolacijo, vendar pa nimajo vertikalne. Potem je pa odvisno tudi odvisno od lokacije, sestave tal kjer stoji hiša. Moj prijatelj je pri novi gradnji ugotovil, da ob obilnem deževju v že postavljeno temeljno ploščo teče dejansko potok.
Dejansko, če pravite, da je hiša v slabem stanju pojdite na objekt in tam poskušajte odkriti skrite napake. Odstranite barvo, spodaj je sigurno vse popokano itd. Ko vse to vidiš lažje sprejmeš resnico, da ne bo šlo. Lp
V malokatero staro hišo se splača vlagati.
Torej je vaše razmišljanje pravilno.
Ne vem, zakaj se sploh pogajate s svakom, če ga je mož izplačal in je njegovo?
Nespoštljivo je kvečjemu do vašega moža, ki mu je dal denar, svak bi se pa zdaj nezakonito vmešaval. Staršev itak več ni in takale nostalgija je nezrela, brezzvezna in za lase privlečena.
In bognedaj, da bi svak kaj vlagal! Potem bi šele imeli “štalo” glede na njegovo starokopitno razmišljanje!
Še 1x preberi avtoričin post. In še 2x. Ona ve kaj bo počela. Problem je svak.
[/quote]
Ni videti, saj na forumu sprašuje kup neznancev kaj narediti. Svaka se “bojijo” ali pa se nočejo skregati. Torej je želja, da ga prepričajo pa ne uspejo. Se pravi je potrebno sprejeti odločitev in to zagovarjati neglede na posledice in mnenje drugih, saj si samo tako lahko srečen.
Kaj se bo delalo s hišo odloča lastnik, ne pa en svak. To da se ne strinja z rušenjem in postavitvijo nove hiše je njegov problem. Druga opcija je pa, da odkupi hišo in potem naj odloča o hiši, ampak itak tega ne bo ker nima denarja. Tako, da rušenje in postavitev nove hiše je najbolj realna opcija.
No, to je pa še en primer razvajenega otročja, ki še v zrelih letih ni dozorel. Poznano. Se je tudi pri nas nekaj podobnega dogajalo, s tem da smo hišo potem prodali, pa se je eden izmed otrok, na katerega hiša sploh ni bila pisana, vtikoval v to, kaj bodo kupci naredili s hišo (po njegovem je ne bi smeli podreti) . Šlo je pa za staro podrtijo z gnilim ogrodjem zaradi nevzdrževanja.
Skratka, čimmanj z njim debatirat o stvari. In pri tem več nima besede. Bo pa nagajal, v to sem prepričana, ker gre za tak tip človeka. Ampak meje morate postavit, ne morete se pustiti izsiljevati. On je lepo pokasiral svoj delež, zdaj vam pa misli diktirati, kaj morate vi s hišo početi. Bolno!
Pozabila sem omenit da je bila vrrdnost polovice bajte 40k njemu pa smo izplacali 10k.
Mogoce si misli da ima zato se kaksne pravice.
Cisto resno.
Jaz sem bila lastnica 1/2 domacije, drugo polovico sestra. Nobena ni tam zivela. Zelja starsev je bila da ostane domacija v rodu.
Ko je necak prisel na idejo da bi on to imel sem mu prepisala zastojn pod pogojem, da ne proda. Ce proda on ali njegovi potomci so mi dolzni izplacat 40k. Imam menico.
to niti ni nevemkaka cena…novogradnja te stane okoli 700-1000 eur po kvadratu… prenova je nekoliko dražja, a se je moraš lotit pač pravilno. to da ti teče potok v temeljno ploščo pomeni, da sploh nisi naredil drenaže. verjetno tudi gradbenega dovoljenja nimaš, ker če bi ga imel, bi moral narediti geološke preiskave, na podlagi katerih bi ti inž. strojništva uredil vsa odvodnavanja.
prenova je nekje 10-20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dražja, kot novogradnja. prenovit se da vse. sam bi šel v prenovo stare klasične slovenske hiške, ker imajo pač nek karakter (beri: obokan strop, škatlasta okna, itd), ki ga 30 ali 40 let stare hiše nimajo več. seveda bi zadevo tudi podaljšal, naredil dvovišinske prostore, itd, da dobim dovolj prostora za današnje potrebe, izkoristil bi mansardo, itd.
pri prenovi starih hišk treba celo odkopati, jo obbetonirati in nato narediti hidroizolacijo. glede na poročilo geologa in glede na teren treba uredit ustrezne drenaže za odvajanje vode. nad hidroizolacijo, torej od kote 0.00 treba naredit hidrofobno bariero v zidu. tudi notri treba tla hidroizolirat. potem treba hiško statično sanirat. če je stara, je kamnita, zato treba stene injektirat s cementnim mlekom. na vrhu sten treba naredit ab vez, preklade pa nad okni, vrati. oboke treba razbremenit in nato čez narediti sovprežno ploščo.
pri izbiri materialov za omete in fasado se treba strogo izogibat vsemu, kar bazira na cementu ali sintetiki. torej brez kakih jub baru. zgolj apneni ometi, apnene barve. na googlu išči za ‘sonaravna gradnja’. vse ostalo vam bo z leti začelo plesnet. enako velja za izolacijo stare hiše. izolira se s trstiko ali s steico ploščami, ne pa nekimi umentnimi stiroporji. izogibat se treba plastičnim oken, ker preprečujejo dihanje hiše, kar tudi privede do plesni… pač veliko dela, vse skupaj je dražje…je pa zato rezultat toliko boljši. ampak da bi vam to vse načrtoval arhitekt, morate imeti veliko sreče da ga najdete, kor jih to morda zna 2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.
pri podaljšku hiše torej pri prizidku pa ste malo bolj svobodni, ker so tehnologije bolj enostavne in dostopnejše, kot gre pri tehnologiji prenove. pač klasična gradnja. če se le da, bi se izogibal jub barvam in knaufanju napuščov, ker bo v letu ali dveh vse plesnivo. enako velja za plastična okna. navsezadnje so tudi strupena, ampak ker so tako ugodna, se o tem ne govori.
Ta slovenceljska ljubezen do ceglov je neverjetna. Ni čudno, da je toliko propadajočih hiš, ker se ne morejo zmenit za vse šestnajstine, žlahta pa skegana in vleče zamere čez več generacij. Je prav smešno, da star dedec toliko travmira okoli tega. Spomini so v srcu, ne v ceglih.
Če je pravnomočno in v zemljiški knjigi vse urejeno, nima kaj. Res pa, da lahko nagaja.
Forum je zaprt za komentiranje.